به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تسنیم، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در حاشیه یکصدوچهلمین بینالمجالس جهانی (IPU) در مصاحبه با شبکه الجزیره درباره برجام، گفت: دلیلی ندارد ایران به توافقی که تمامی جهانیان -به جز یک کشور مسئلهساز- به آن پایبند هستند، پایبند نباشد. آمریکاییها به دنبال اجرایی کردن مسائل بسیاری هستند که بسیاری از آنها عملی نشده است، این موضوع نیز نخستین مسئله نیست.
وی افزود: در گذشته آمریکاییها به دنبال ایجاد برخی مشکلات در منطقه یا علیه ایران بودند که در این امر نیز ناموفق عمل کردند، بنابراین میان امیال آنها و آنچه در واقعیت رخ میدهد، تفاوت وجود دارد.
رئیس مجلس با بیان اینکه آمریکای امروز، آمریکای گذشته نیست، تصریح کرد: شرایط دنیا تغییر کرده و در دید کلان پس از سرکار آمدن ترامپ، اعتماد کشورها به آمریکا افول پیدا کرده و همبستگی گذشته به شدت شکاف برداشته است؛ این شکاف میان روسیه و آمریکا، چین و آمریکا، اروپا و آمریکا به خوبی قابل لمس است.
لاریجانی درباره راهکار ایران برای عبور از تحریم و مشکلات ناشی از آن، گفت: ایران کشور بزرگی است و امکانات متنوعی دارد، از نظر نیروی انسانی متخصصان گستردهای دارد، ایران کشوری نیست که با این اقدامات از پای درآید.
وی ادامه داد: آمریکاییها پس از بیرون کردن شاه از ایران که عامل خودشان در منطقه بود، دشمنی علیه ایران را شروع کردند، حتی سر صدام را کلاه گذاشته و او را برای جنگ علیه ایران تشجیع کردند، آیا آنها در این جنگ پیروز شدند یا ایران پس از این جنگ قویتر شد؟
رئیس مجلس درباره مشکلات اقتصادی ناشی از اعمال تحریم علیه ایران، خاطرنشان کرد: در این زمینه باید به دو موضوع توجه کرد؛ نخست اینکه در حال حاضر ایران آنچنان متکی به نفت نیست، اگر چه زمانی اداره کشور در ایران متکی به نفت بود، اما در حال حاضر سهم نفت در بودجه کشور کمتر از 20 درصد است و مابقی بودجه از سایر محلها تأمین میشود، دوم آنکه هر استقلالی هزینه دارد، ما در حال حاضر در جنگ هستیم.
لاریجانی گفت: علیرغم اینکه آمریکا و برخی از کشورهایی که آمریکا بر سر آنها کلاه گذاشته به ایران ستم و تجاوز کردند، ما روی پای خود ایستاده و سلاح خود را تأمین کردیم، اگر آمریکا به دلیل توانایی ساخت موشک برای ایران مسئلهسازی میکند، به دلیل قدرت ماست، ایران برای داشتن این موشکها زحمت کشیده است.
وی، درباره سیاست خارجی ایران، اظهار داشت: ما در سیاست خارجی متدولوژی خاصی داریم که با کارهای تاکتیکی تغییری نمیکند، ما معتقدیم ایران باید با کشورهای منطقه روابط صمیمانه داشته باشد و این موضوع از ابتدای انقلاب نیز همینگونه بوده است.
رئیس مجلس با بیان اینکه ایران به کشوری تجاوز نکرده است، ادامه داد: قطر هیچ سابقه سویی از دوستی با ایران ندارد، ما همیشه با قطر دوست بودیم، بسیاری از کشورهای منطقه با ایران دوست هستند، ما با هیچیک از کشورهای منطقه مشکلی نداریم.
لاریجانی اظهار داشت: ایران مورد تجاوز قرار گرفت، اما به هیچ کشوری تجاوز نکرد، ما نمیخواهیم رفتارمان باعث ایذاء سایر کشورها شود، اما وضع آمریکا متفاوت است، آمریکا با ما دشمنی میکند.
وی با طرح این پرسش که علت دشمنی آمریکا با ایران چیست؟ خاطرنشان کرد: آمریکا زمانی ایران را پایگاه خود کرده بود و شاه عامل این کشور بود، اما با بیرون کردن شاه از ایران دشمنی آمریکا با ما شروع شد، مادامی که کشورهای منطقه با ایران روابط دوستانه داشته باشند، ما با آنها دشمنی نمیکنیم، چرا که آنها را کشورهای مسلمان دانسته و با آنها دوستی داریم.
رئیس مجلس با بیان اینکه ایران حساب کشورهای اسلامی را از دشمنی آمریکا جدا میکند، بیان کرد: آمریکا دشمن همه کشورهای اسلامی است، زمانی که ترامپ داماد خود را که یک بچه و نوکر اسرائیل است به منطقه آورده و این فرد به کشورهای منطقه دستور میدهد، باعث خجالت ماست. حتی خود ترامپ اذعان کرد که دامادش عاشق اسرائیل است، ما حساب او را از کشورهای منطقه جدا میکنیم.
لاریجانی، درباره تروریست خواندن سپاه از طرف آمریکا، گفت: من بعید میدانم آمریکاییها تا این اندازه بیعقل باشند که این اقدام را انجام دهند، اگر چه ترامپ کارهای نامعقول بسیاری انجام میدهد، اما مختصر عقلی نیز دارد، این موضوع از نظر ایران مانند این است که ارتش آمریکا جزو تروریستها محسوب شود، آمریکا باید نتیجه این کار را ارزیابی کند.
وی تصریح کرد: این امر به حال و روز آمریکاییها برمیگردد، اگر این اقدام را انجام دهند معادل آن است که CIA، پنتاگون و ارتش آمریکا جزو گروههای تروریستی محسوب شوند.
رئیس قوهمقننه درباره مشکلات اقتصادی ایران و تأثیر تحریمها در کاهش ارزش پول ملی و مسائل ارزی کشور، گفت: تمامی مشکلاتی که در ایران وجود دارد، معلول این موضوع نیست، برخی از مشکلات ایران با تغییر ساختارهای اقتصادی اصلاح میشود و این امر در ایران شروع شده است.
لاریجانی با اشاره به اینکه آمریکاییها نقش تروریست اقتصادی را بازی میکنند، بیان کرد: مسئله آمریکا فشار به حکومت ایران نیست، بلکه فشار به بیماران ایرانی و ملت ایران است، در واقع رفتار آمریکاییها تروریستی است. آمریکا زمانی با کارهای تروریستی داعش را در عراق ایجاد کرد تا این گروه در میان کشورهای اسلامی مسئله ایجاد کند، اما در حال حاضر نقش تروریست اقتصادی را بازی میکند.
وی با بیان اینکه رفتار امروز آمریکا رفتار تروریستی اقتصادی است، افزود: نباید این رفتار آمریکا را بزرگ کرد، چرا که همانگونه که داعش نتوانست کار مهمی انجام دهد، تروریسم اقتصادی نیز پس از مدتی مضمحل میشود.
رئیس مجلس با بیان اینکه ایران در مسائل هستهای روی کمک هیچ کشوری حساب نکرد، اظهار داشت: لازم بود ما از نظر هستهای به جایگاهی برسیم که قابل تغییر نباشد و این کار را انجام دادیم، جایگاه ایران در مسائل هستهای قابل انکار نیست، به همین دلیل آقای اوباما به رهبر انقلاب دو نامه نوشت و خواستار مذاکره شد، ایران از نظر تکنولوژی به نقطه مورد نظر خود رسید.
لاریجانی ادامه داد: ما روی کمک هیچ کشوری حساب نکردیم، آمریکاییها تقاضای مذاکره کردند تا موضوع حل و فصل شود، پس از 3 سال بحث و مذاکره توافق حاصل شد، اما از آنجایی که آمریکا ذاتاً مسئولیتشناس نیست، این توافق را برهم زد، ایران در مسائل هستهای، استراتژی درستی را پیگیری کرد.
وی، درباره اقدامات اروپا برای همکاری اقتصادی با ایران، گفت: کشورهای اروپایی در تحقق این مهم تعلل دارند و این امر به ضرر خودشان است، ایران کشوری 80 میلیون نفری است و جای خالی اروپاییان با سایر کشورها پُر میشود.
رئیس مجلس اظهار کرد: ایران با کشورهای چین، روسیه و ترکیه روابط بسیار سنگین اقتصادی دارد و کشورهایی که با ایران همکاری نمیکنند، خودشان محروم میشوند، ایران کشوری نیست که بتوان آن را نادیده گرفت.
لاریجانی، ادعای آمریکاییها و اسرائیلیها مبنی بر دخالت ایران در امور کشورهای منطقه را حرفی بیربط دانست و خاطرنشان کرد: ما به درخواست دولتهای سوریه و عراق برای مبارزه با تروریسم و داعش که آمریکاییها آن را تشکیل دادند به این کشورها کمک کردیم و بنایی بر دخالت در امور کشورها نداریم.
وی با طرح این پرسش که در حال حاضر که در پایتخت قطر هستیم، آیا دخالتی در امور این کشور داریم؟ افزود: این وضع برای سایر کشورها نیز وجود دارد، ما به درخواست عراق و سوریه به این دولتها برای مبارزه با داعش کمک کردیم.
رئیس قوهمقننه تصریح کرد: در یمن سالیان سال میان حوثیها و علی عبدالله صالح مشکلاتی وجود داشت، در سفری که به یمن داشتم علی عبدالله صالح اذعان کرد "من دوست دارم بتوانیم با حوثیها در دولت وحدت ملی کار کنیم"، ما نیز موافق بودیم چرا که آنها بخشی از کشور یمن بودند، اما به دلیل فشار سعودیها خودشان از زیر بار این موضوع شانه خالی کردند.
لاریجانی با بیان اینکه سعودیها نگذاشتند علی عبدالله صالح کار خود را در یمن انجام دهد، گفت: ما نمیتوانیم بر کار اشتباه سعودیها صحه بگذاریم. سعودیها در چند سال گذشته جوان، پیرزن، بیمار و بیمارستان را بمباران کردند و تمایل دارند ما نیز آنها را تأیید کنیم، ما با کشورهای منطقه مشکلی نداریم، اما کار اشتباه آنها را تأیید نمیکنیم.
وی با بیان اینکه ایران دخالتی در امور کشورهای یمن، لبنان، عراق و سوریه ندارد، بیان کرد: حادثهای که در لبنان اتفاق افتاد به دلیل این بود که اسرائیل بیروت را گرفت، در آن زمان حزبالله در مقابل تجاوز اسرائیل تشکیل شد، این موضوع ارتباطی به ایران ندارد، البته ما از مقاومت فلسطین دفاع میکنیم.
رئیس نهاد قانونگذاری کشور اذعان کرد: ما این حرف آمریکاییها را که بیان میکنند "قدس جزو معامله بزرگ است و آن را در اختیار میگیریم"، را درست ندانسته و اینکه کشورهای منطقه به این موضوع حساسیت ندارند، را خجالتآور میدانیم.
لاریجانی درباره برنامه موشکی ایران، گفت: درباره این موضوع باید به سابقه آن برگردیم، ایران تجربه جنگی 8 ساله را دارد که سایر کشورها در این دوران از دادن سلاح به ما خودداری کردند، بنابراین ما مجبور شدیم برای دفاع از خودمان موشک بسازیم.
وی ادامه داد: سایر کشورها به صدام موشک میدادند که تهران و سایر شهرهای ایران را بمباران کند، به عنوان نمونه عراق به شهر دزفول 200 فروند موشک شلیک کرد، به همین دلیل ایران مجبور شد برنامه ساخت موشک را پیگیری کند، اما قصد تجاوز به کشوری را ندارد.
رئیس مجلس با اشاره به حضور روسیه در سوریه و همکاریهای این کشور با ایران، گفت: گفتگوهای سازندهای میان ایران و روسیه، به منظور برخورد با تروریستها در سوریه انجام گرفت، به نظر من روسیه درباره این قضیه صادقانه عمل کرد، برخلاف آمریکاییها که در رقه خیمه زده و از پشت صحنه به تروریستها کمک میکنند و هم زمان اعلام میکنند به دنبال خروج از سوریه هستیم.
لاریجانی افزود: زمانی که ایران با کشوری همکاری میکند، براساس مشترکات خود این همکاری را انجام میدهد، با قطر کار میکنیم و میدانیم که قطر نیز با سایر کشورها ارتباط دارد، بنابراین ما براساس مشترکات خود با سایر کشورها همکاری میکنیم.
وی ادامه داد: حضور ما در سوریه، حضور در پایگاههای مختلف نیست، ما به سوریه برای نابودی تروریستها کمک میکنیم، ایران به دنبال پایگاه زدن و تسلط بر سوریه نیست، بنابراین این موضوع که بیان میکنند ایران 70 کیلومتر از جولان دور شود، حرف درستی نیست، ما بنایی نداریم که در سوریه بمانیم تا زمانی که دولت سوریه از ایران بخواهد کمک میکنیم، در غیر اینصورت سوریه دولت مستقلی است و کار خود را میکند.
رئیس قوه مقننه کشورمان با بیان اینکه نقش حزبالله و ایران با یکدیگر متفاوت است، تصریح کرد: استراتژی ایران برپایی پایگاه در سایر کشورها نیست و ما مخالف این امر هستیم، در صورتی که دولتی از ما برای مبارزه با تروریسم کمک بخواهد، کمک میکنیم.
لاریجانی خاطرنشان کرد: هبه قسمتی از سرزمین سوریه (جولان) به اسرائیل فضاحتآور است و بسیاری از کشورها در برابر این موضوع موضع گرفتند، ما با این رفتار آمریکا مخالف هستیم، اگر چه اسرائیل از در اختیار گرفتن جولان بسیار خوشحال شد، اما این موضوع عملی نخواهد شد، چرا که این توافق تنها میان ترامپ و اسرائیل است، بنابراین ما با این رفتار اسرائیل مخالف هستیم.
وی با بیان اینکه ایران به ارتش سوریه برای مبارزه با تروریستها کمک میکند، گفت: شما میتوانید از مسئولان سوری و عراقی درباره اینکه ایران در این کشورها پایگاه دارد یا خیر، سؤال کنید، ایران در این کشورها پایگاه ندارد.
رئیس مجلس درباره برخی اقدامات تروریستی اسرائیل علیه ایران، بیان کرد: اگر چه اسرائیلیها در مواقعی کارهای تروریستی علیه ایران انجام میدهند، اما ایران جواب این کارها را میدهد، اسرائیل نیز این موضوع را میداند، ممکن است این جواب در جای دیگری باشد.
لاریجانی درباره اقدامات اسرائیل در سوریه، گفت: اسرائیل کارهای خطای بسیاری مانند وصل کردن بلندیهای جولان به خودش، را انجام میدهد، اقداماتی که اسرائیل در سوریه انجام میدهد، قابل تحمل نیست، اما اینکه اسرائیل کار تروریستی علیه ایران انجام دهد، بحث دیگری است که تا به حال نیز سابقه داشته، ایران نیز جواب این اقدامات را بیپاسخ نمیگذارد.