اختر شناسان برای نخستین بار موفق شدند تصویر سیاهچاله ای را به ثبت برسانند و انقلابی در درک بشر از مرموزترین معمای عالم هستی به پا کنند.
تصویر رصد شده توسط اخترشناسان هاله ای از گرد و غبار و گاز را نشان می دهد که حول یک سیاهچاله غول پیکر در قلب کهکشان Messier 87 با فاصله 55 میلیون سال نوری از زمین تشکیل شده است.
سیاهچاله رصد شده نوعی دریچه کیهانی است که نه نور و نه ماده می تواند از آن فرار کند و ابدا قابل رویت نیست اما به لطف مشاهدات اخیر صورت گرفته توسط تلسکوپ Event Horizon ستاره شناسان موفق شدند برای نخستین بار نزدیک ترین نما از آن را به ثبت برسانند.
برای ثبت این تصویر از هشت تلسکوپ رادیویی استفاده شده است
Event Horizon در اصل خوشه ای از هشت تلسکوپ رادیویی است که حول محدوده قطب جنوب تا اسپانیا و شیلی مستقر شده اند و 200 دانشمند از سراسر دنیا دیتای آن را تحلیل و ارزیابی می کنند.
شپرد دالمن مدیر این خوشه تلسکوپی و همچنین پژوهشگر ارشد دانشگاه هاروارد در این باره گفت:
سیاهچاله ها مرموزترین اجرام در عالم هستند. حالا ما توانسته ایم چیزی را ببینیم که تا زمانی تصور می شد غیرقابل دیدن باشد. ما از یک سیاهچاله عکس گرفته ایم.
تصویر ثبت شده توسط این سیاهچاله نخستین نمای مستقیم از قرص برافزایشی یک سیاهچاله را به تصویر می کشد؛ نوعی حلقه دونات شکل از گاز و گرد و غبار که مرتبا «خوراک» غول درونش را تامین می کند.
و اما تلسکوپ Event Horizon برای تهیه این تصویر تشعشعات دریافتی از ذرات درون این صفحه را ثبت کرده که همزمان با چرخیدن به دور سیاهچاله (با سرعتی نزدیک به نور) دمایی برابر با میلیاردها درجه سانتی گراد پیدا می کنند
سایه تاریک درون تصویر نیز لبه Event Horizon را نشان می دهد؛ همان نقطه بدون بازگشتی که هیچ نور یا ماده ای نمیتواند به خاطر جاذبه شدید درون سیاهچاله به آنسویش انتقال پیدا کند.