سال گذشته اولین لپتاپهای ویندوزی مبتنی بر پردازندههای ARM روانه بازار شدند؛ لپتاپهایی که به چیپست اسنپدراگون مجهز هستند، از اپلیکیشنهای دسکتاپ معمولی پشتیبانی میکنند و با وجود قدرت کمترشان نسبت به پردازندههای x86 اما بهخاطر مصرف کمتر باتری میتوانند گزینه مناسبی برای کارهای روزمره باشند.
بهتازگی موزیلا یک نسخه آزمایشی از مرورگر فایرفاکس را روی لپتاپهای ویندوز 10 با پردازنده ARM منتشر کرده که با بهینهسازیهای انجام شده، میتواند عمر باتری دستگاه را افزایش بدهد. این لپتاپها هنوز فراگیر نشدهاند و پیشبینیها نشان میدهند باید تا سال 2020 صبر کنیم ولی اگر دیوایسی با این مشخصات دارید و میخواهید بتا فایرفاکس جدید را تجربه کنید، به وبسایت موزیلا بروید.
البته موزیلا تنها شرکتی نیست که بهدنبال انتشار مرورگر بهینهشده خود برای پردازندههای ARM است. سال پیش گزارشاتی منتشر شد که نشان میداد مایکروسافت و گوگل نیز در همکاری با یکدیگر، روی نسخه ARM کروم برای ویندوز 10 فعالیت میکنند. هنوز تاریخ انتشار این نسخه مشخص نیست اما با توجه به اینکه یکی از توسعهدهندگان توانسته این نسخه را تست کند، نباید خیلی منتظر آن باشیم.
خود مایکروسافت نیز به تازگی پیشنمایشی از مرورگر اِج (Edge) را منتشر کرده که اگرچه فعلا برای ویندوز 10 در دسترس است اما در آینده شاهد انتشار آن روی مک و لپتاپهای ARM ویندوز 10 هم خواهیم بود. در این نسخه اِج برپایه موتور متن-باز «کرومیوم» برنامهنویسی شده و بازخوردهای اولیه از تغییرات مثبت این تغییر مرورگر مایکروسافت خبر میدهند.
بد نیست بدانید آخرین گزارشات نشان میدهند که مرورگر کروم با 72.45 درصد بیشترین سهم در بازار مرورگرهای دسکتاپ را دارد. فایرفاکس با 9 درصد، اینترنت اکسپلورر با 5.4 درصد، سافاری با 5 درصد و اِج با 4.5 درصد در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.