ماهان شبکه ایرانیان

بالارفتن سن ازدواج در میان جوانان موجب بروز بحران‌های اجتماعی خواهد شد

دهه شصتی‌ها؛ جاماندگان از تشکیل خانواده

ازدواج از اصلی‌ترین نیازهای یک جامعه برای بقاست که نشان‌دهنده سلامت یک جامعه نیز به حساب می‌آید. البته ازدواج در شرع مقدس اسلام نیز به‌عنوان تکمیل‌کننده نیمی از ایمان هر فرد به شمار می‌آید.

دهه شصتی‌ها؛ جاماندگان از تشکیل خانواده

ازدواج از اصلی‌ترین نیازهای یک جامعه برای بقاست که نشان‌دهنده سلامت یک جامعه نیز به حساب می‌آید. البته ازدواج در شرع مقدس اسلام نیز به‌عنوان تکمیل‌کننده نیمی از ایمان هر فرد به شمار می‌آید.

به گزارش به نقل از روزنامه صبح نو ،این در حالی است که در ماه‌های اخیر سخنان بسیاری درباره سن ازدواج مطرح شده است. برخی مخالفت خود را با ازدواج در سنین پایین اعلام کرده‌اند. برخی دیگر نیز اعلام محدودیت برای سن ازدواج را کاری اشتباه دانسته و به جای آن طرح جایگزین برای آشنایی با اصول زندگی را برای افرادی اعلام کرده‌اند که قصد دارند در سنین جوانی ازدواج کنند.

همه این موارد در حالی مطرح شده است که مدیرکل دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت آمار نگران‌کننده‌ای درباره سن ازدواج دختران و پسران ایرانی و گذر از سن باروری دهه شصتی‌ها اعلام کرده است.

آقای دکتر سید‌حامد برکاتی روز گذشته در نشست خبری خود آماری درباره سن ازدواج دختران و پسران ایرانی اعلام کرده است که جوانان نسبت به دهه‌های قبل، دیرتر ازدواج می‌کنند. به گفته وی، سن ازدواج دختران از 21سال به حدود 24سال و سن ازدواج پسران از 24سال به بالای 27سال رسیده است.


وی همچنین اعلام کرده است که 20درصد از جمعیت کشور را جوانان بین 18 تا 29سال تشکیل می‌دهند و باید توجه داشت که برنامه‌ریزی برای سلامت این جوانان بیش از سایر گروه‌های سنی نیازمند همکاری همه کشور و سایر دستگاه‌هاست و حوزه جوانان تا نزدیک به 80درصد بین بخشی است. مدیر کل دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت در ادامه افزوده است: باید برای جوانان محیط‌های ایمنی در عرصه اجتماعی ایجاد کنیم.

رفتارهایی که منجر به آسیب‌های جسمی و روانی و خشونت می‌شوند، ممکن است در این سن بروز بیشتری داشته باشند. همچنین در حوزه رفتار جنسی پرخطر بیشترین گروه‌های آسیب‌پذیر، جوانان هستند.

در عین حال تحرک فیزیکی ناکافی، مصرف الکل و... بیش از همه سلامت جوانان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. برکاتی در بخش دیگری از سخنان خود به فاصله ازدواج با فرزندآوری اشاره کرده و گفته است: فاصله ازدواج با فرزندآوری به طور متوسط نزدیک به پنج سال است. این درحالی است که بهترین سن بارداری بین 20 تا 35سال است.

البته اگر بارداری زیر 20 یا بالای 35سال اتفاق افتد، بسته‌های مراقبت ویژه وجود دارد.‌ وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود 17درصد زایمان‌های کشور در سن بالای 35سال اتفاق می‌افتد، افزود: این عدد در 10سال قبل حدود هفت درصد بوده است.‌ اکنون حدود 13میلیون جوان در شرف ازدواج داریم و اگر 10درصد این جوانان ازدواج کنند، ‌TFR‌ یا ضریب جایگزینی جمعیت کشور افزایش پیدا می‌کند. در حال حاضر این شاخص 5/2 درصد است.


آماری که این مقام مسوول در وزارت بهداشت اعلام کرده حاکی از احتمال بروز بحران جمعیتی برای کشور در سال‌های آینده است. برکاتی در این باره نیز گفته است: از سال‌95 به بعد میزان تولدهای‌مان در کشور سالانه 40‌هزار مورد کمتر شده است. همچنین در سال‌89 نزدیک به 890‌هزار ازدواج داشتیم که این عدد در سال‌96 به 680هزار ازدواج و در‌حال‌حاضر به 650هزار ازدواج رسیده است.

حال چالش دهه شصتی‌هایمان این است که دارند از سن باروری می‌گذرند. به‌عنوان مثال دختران متولد‌60 در آستانه 38 و 40سالگی هستند و اگر شرایط مناسب برای ازدواج‌شان ایجاد نشود، از چرخه فرزندآوری خارج می‌شوند. باید توجه کرد که معضل اصلی ازدواج در کشور، مسائل فرهنگی است و امیدواریم این مشکل با کمک رسانه تقلیل پیدا کند. بعد از این موارد، درآمد و مسائل اقتصادی نیز نقش دارند.

طلاق را نادیده نگیرید
معضل اجتماعی طلاق نیز اتفاق دیگری است که در آشفته‌بازار کم شدن ازدواج به وجود آمده و جامعه را تهدید می‌کند. مدیرکل دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت با بیان اینکه مسائل فرهنگی در پدیده طلاق هم نقش دارند، گفت: اگر نسبت ازدواج به طلاق در کشور را در نظر بگیریم زیر سه به یک است و این نسبت در تهران سه به یک و در شمال تهران دو به یک است. بنابراین مسائل فرهنگی در این بین مطرح است. باید توجه کرد که 50درصد طلاق‌ها در پنج سال اول بعد از ازدواج و 11درصدشان در سال اول اتفاق می‌افتد.

برکاتی در ادامه گفت: یکی دیگر از معضلات جوانان مسائل مربوط به ناباروری است. در آغاز طرح تحول سلامت فقط در چند شهر بزرگ کشور مراکز ناباروری دولتی داشتیم که خدمات این مراکز بسیار گران و دسترسی به آن‌ها محدود بود. با شروع طرح تحول سلامت و ابلاغ سیاست‌های کلان جمعیتی، در حال حاضر 84مرکز ناباروری در کشور داریم. در گذشته حدود 12مرکز داشتیم و همه این مراکز اصلاح و استاندارد
شدند.‌

اشکالاتی مانع ازدواج
دستیار حقوق شهروندی معاونت زنان و خانواده ریاست‌جمهوری روز گذشته درباره طرح «جمعیت و تعالی خانواده» که برای تشویق دختران و پسران به ازدواج در سنین کمتر از 20 و 24سال بررسی و تصویب شده اظهاراتی را مطرح کرد. خانم شهناز سجادی این طرح را دارای اشکالاتی دانست و گفت: تعیین حداکثر سن 20 و 24سال برای ارائه تسهیلات، ممکن است عملاً در مواردی منجر به فرهنگسازی ازدواج زودهنگام در مراحل کودکی شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر مشکلات معیشتی، اشتغال و مسکن موجود در جامعه، مانع ازدواج جوانان شده است، تأکید کرد: اگر برای جوانان تسهیلاتی در امر مسکن و اشتغال توسط دولت و نهادها اتفاق بیفتد و از طرف دیگر خانواده‌های دختران نسبت به حواشی غیر ضروری ازدواج سختگیری نکنند، خانواده پسران برای امر ازدواج حتی‌الامکان حمایت مالی کنند و دختران و پسران نیز از شروع ساده و محدود در اوایل زندگی مشترک نهراسند، مشکلات ازدواج جوانان کاهش می‌یابد و اقبال و تمایل جوانان به‌خصوص پسران در امر ضروری ازدواج بیشتر خواهد شد.

البته این مقام مسوول در معاونت زنان و خانواده ریاست‌جمهوری به این نکته اشاره نکرده است که دولت درباره قانون تسهیل شرایط ازدواج برای جوانان تاکنون چه فعالیت‌هایی کرده است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی