خبرگزاری فارس: هدایت الله خادمی نماینده مردم ایذه در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی نوبت عصر امروز در توضیح سوال خود از وزیر نفت درباره اینکه چرا سیاستهای گازی کشور در بخش خدمات گازرسانی به روستاها و بخشهای مختلف و گرفتن سهم بازار گاز دنیا غیر عادلانه و ضد منافع ملی بوده است، اظهار داشت: دولتهای یازدهم و دوازدهم هیچ قرارداد گازی منعقد نکردند؛ قراردادهایی که وجود داشت و در دولتهای قبلی مذاکره شده بود نیز متوقف شد و ادامه نیافت و توقف این قراردادها موجب خسارت جمهوری اسلامی ایران شد.
وی با اشاره به قرارداد خط لوله صلح، گفت: قرارداد خط لوله صلح با دولتهای قبلی منعقد شد و حتی تا نقطه صفر مرزی، لولهگذاریها انجام شده بود اما این فرصت را دولتهای یازدهم و دوازدهم از دست داد و قرارداد را متوقف کرد که موجب ضرر اساسی برای کشور شد و تا صدها سال جبران نمیشود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس با انتقاد نسبت به از دست رفتن بازار گاز ایران، اظهار داشت: در قرارداد خط لوله صلح، ترکمنستان جایگزین ایران شد؛ ترکمنستان از طریق افغانستان، گاز را به پاکستان و هند انتقال داد و پروژه «تاپه» اجرا شد.
خادمی با بیان اینکه در این قرارداد ما بزرگترین پروژه منطقه را از دست دادیم، گفت: قرارداد «کرسنت» موجب شد اکثر قراردادها و مذاکرات ایران متوقف شود. دولت یازدهم قول داده بود مشکل پرونده کرسنت را حل کند اما مشکل این پرونده را حل نکرد و قصد دارد آن را به گردن دولتهای آینده بیندازد در حالی که مدیران فعلی وزارت نفت، متخلفان اصلی قرارداد کرسنت بودند.
وی با بیان اینکه وزارت نفت، گزارشی در خصوص این پرونده ارائه نمیدهد و پنهانکاری شدیدی در مورد این پرونده وجود دارد، گفت: قرارداد «کرسنت» موجب شد که قرارداد گازی با عمان نیز جلو نرود و متوقف شود ضمن آنکه دولت نیز ارادهای برای این قرار داد نداشت.
عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: حفاری و انتقال گاز در میدان گازی «فرزاد B» توسط هندیها در حال اجرا بود اما این قرارداد نیز در دولت یازدهم متوقف شد.
خادمی اظهار داشت: قبل از دولت یازدهم، ایران با ترکمنستان قرارداد گازی داشت که گاز را میگرفت یا استفاده میکرد یا با رقم بیشتری میفروخت، اما این قرارداد نیز متوقف شد.
وی با بیان اینکه در دولتهای یازدهم و دوازدهم، بازار گاز رقبای ایران پررونق شد، یادآور شد: امروز ترکمنستان از طریق ایران، گاز به آذربایجان انتقال میدهد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای با بیان اینکه دولتهای یازدهم و دوازدهم موجب شدند، ایران تمام بازار گاز منطقه را از دست بدهد، افزود: درحالیکه چین برای انتقال گاز از ترکمنستان به این کشور 5000 کیلومتر لوله کشید اما ما فرصت بازار گازی منطقه را از دست دادیم.
خادمی گفت: تنها یک قرارداد با ترکیه داشتیم که هنوز ادامه دارد، این قرارداد هم دو سال پیش مشکل پیدا کرد و به مدت یک سال ترکیه هیچ پرداختی به ایران نداشت؛ سیاست گازی دولتهای یازدهم و دوازدهم، از دست دادن بازار منطقه و ایجاد بازار برای کشورهای رقیب بود.
وی گفت: در این خصوص بنده سوالی را از وزیر نفت مطرح کردهام که به زودی در صحن علنی مجلس ارائه میشود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس اظهار داشت: وزیر نفت در مورد کاهش فلورها یا گازهای همراه نفت قولهایی داده بودند اما این قولها اجرایی نشده است. روزانه 45 میلیون متر مکعب را میسوزانیم و مردم این گازهای سمی را استنشاق میکنند و بیمار میشوند.
خادمی ادامه داد: وزارت نفت 10 هزار میلیارد تومان بابت عوارض آلایندگی به خوزستان بدهکار است. لذا از رئیس قوه قضائیه انتظار داریم پرونده کرسنت را پیگیری کند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: توتال بابت پرداخت رشوه به برخی دلالان ایران در جهت قرارداد گازی محکوم به پرداخت جریمه شده است. آقای زنگنه! پاسخ دهید که این رشوه به چه کسانی پرداخت شده است.
خادمی با بیان اینکه نیروهای وزارت نفت بی انگیزه شدهاند، افزود: دانشکده وزارت نفت که بعد از انقلاب کشور را نجات داد و تمامی امور مربوط به استخراج و پالایش نفت را بر عهده گرفت با مشکلات اساسی روبرو کردید و زیرساختهای مدیریتی نفت را از بین بردید.
وی گفت: کاری کردید که همه شرکتهای نفتی شرقی از ایران بروند و به امید خوب شدن روابط با غرب بودید، این شرکتهای شرقی که از ایران بیرون کردید امروز در کانادا و آمریکا کار میکنند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس اضافه کرد: شما فرموده بودید گاز را به استانهایی میبرم که نمایندگانشان آدم من هستند.
خادمی در پایان عنوان کرد: از دست دادن بازار گاز منطقه، بزرگترین ضربه شما به کشور بود.