نظارت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در موضوع مسابقات پیامکهای ارزشافزوده که شکلی از بختآزمایی دارند اخیرا جدیتر و سختگیرانهتر شده است. بعد از انتقاداتی که برخی کارشناسان، مراجع و رهبری به برگزاری این نوع مسابقات داشتند، محمد جواد آذر جهرمی اعلام کرد که اجرای مسابقات پیامکی بختآزمایی در تلویزیون ممنوع شده است و در صورت عدم رعایت این دستورالعمل برای اپراتورها جریمه جدی در نظر گرفته شده است.
گفتنیست پیشتر اپراتورهای موبایل نیز نامههایی مبنی بر غیرقانونی بودن اجرا کردن مسابقات قرعهکشی را نیز به شرکتهای فعال در زمینه ارزش افزوده اعلام کرده بودند.
قبلا ابوذر مهرمنش مدیرکل سرویسهای ارزشافزوده همراه اول به دیجیاتو درباره فرق بخت آزمایی و قرعهکشی گفته بود:
«در حال حاضر قرعه کشی از سوی شرکتهای ارائه کننده این نوع خدمات ممنوع شده و باید یادمان باشد که بین قرعه کشی و بخت آزمایی تفاوتهایی وجود دارد. در بخت آزمایی کاربر صرفا برای دریافت جایزه وارد یک چرخه میشود و عملا هیچ محتوایی از سوی شرکت دریافت نمیکند.»
متن استفتای مکارم شیرازی درباره مسابقه برنده باش
به تازگی آیتالله مکارم شیرازی در پاسخ به استفتایی درباره مسابقه برنده باش، این مسابقه و شرکت در آن را مصداق قمار دانسته بود؛ البته برگزارکنندگان مسابقه برندهباش در پی این استفتا اعلام کردند که «فرض مطرح شده در سوال استفتا کامل نیست و طبیعتاً فرض ناکامل، جایگاه سوال را مخدوش میسازد.»
جدی شدن نظارت بر رویه بختآزمایی از زمانی که ماجرای تقلب در نتیجه آرای مردمی در انتخاب بهترینهای سال برنامه صدا و سیما رخ داد، شدت گرفت. در آن زمان که شواهدی از دستکاری در نتایج قرعهکشی بهترین برنامه سال منتشر شد، حساسیت روی پیامکهای ارزشافزوده همکار تلویزیون افزایش یافت که در آن ماجرا قرارداد تجاری شرکت مجری انحصاری خدمات ارزش افزوده تلویزیون دچار تغییراتی شد و این شرکت از بخش ارزش افزوده کناره گرفت.
گفتنیست مقام معظم رهبری نیز در توصیهای بصورت غیرمستقیم روند فعلی صدا و سیما و برپایی این نوع مسابقات را نادرست خواندهاند: «باید فرهنگ کار و تولید و تلاش را ترویج دهیم و روحیه انتظار برای ثروت بادآورده را از بین ببریم و روشهایی شبیه بخت آزمایی را ترویج نکنیم که دستگاههای مختلف از جمله صدا و سیما باید متوجه این معنا باشند.»
رهبری پیشتر در استفتایی دیگر نیز نسبت به این پرسش که حکم دریافت جوایزی که به ازای مسابقات پیامکی داده میشود چیست؟ واکنش نشان داده بود: «اگر هزینهای افزونتر از هزینههای معمولی پیامک از افراد کم نشود و هزینه جایزه بر اساس جمعآوری پولهای کسر شده نباشد، اشکالی ندارد. اگر علاوه بر هزینه معمول پیامک، پولی بابت شرکت در مسابقه از افراد کسر شود و از پولهایی که از افراد کسر شده جایزه تهیه کنند، حرام است.»
گفتنیست در شرطبندیها یا قرعهکشیهای تلویزیونی به مردم القا میشود که برای موفقیت تنها باید شانس با آنها همراه باشد و بنا به گفته کارشناسان، تمامی چرخ این مسابقات در پاشنهای به اسم قمار میچرخد و این موضوع باعث شده که بسیاری از کارشناسان صدا و سیما را کازینو بنامند.