روزنامه صبح نو: سی امین دوره نمایشگاه کتاب روز سوم خود را در حالی سپری کرد که باران بهاری همراه مراجعه کنندگان به شهرآفتاب بود. روز جمعه مجالی بود برای حضور بیشتر مردم و بازدیدکنندگان در نمایشگاه کتاب. هرچند که باران شدید از میانه روز و بعدازظهر، مردم را به خانههایشان هدایت کرد!
یک
براساس صحبتهای دکتر صالحی، معاون امورفرهنگی وزارت ارشاد قرار بود در نمایشگاه امسال هیچ غرفهای کتابهای ناشران دیگر را نفروشد. قدم زدن در راهروهای کتابهای بخش عمومی نشان میدهد که همچنان برخی ناشران با وجود نظارتهایی که وجود دارد، کتابهای ناشران دیگر را میفروشند. تعداد معدودی از غرفهها نیز کتابهای قاچاق را به فروش میرسانند. براساس صحبتهای انجام شده قرار است نظارت بیشتری در این دو حوزه صورت گیرد.
دو
یکی از موارد آزاردهنده در دورههای گذشته کیفیت پایین مواد خوراکی و قیمت بالای آبهای معدنی بود. قرار بود در این دوره از نمایشگاه این دو مورد برطرف بشود که تا سومین روز نمایشگاه هنوز این اتفاق نیفتاده است. فروش آب معدنی 500 تومانی در راهروهای نمایشگاه به دو برابر قیمت و عرضه ساندویچهایی که گوجه و کاهو مهمترین عناصر تشکیل دهنده آن هستند در این سه روز به وفور یافت میشد.
سه
قرار بود مترو برای نمایشگاه کتاب امسال خدمات ویژهای ارائه کند اما واگنهای شلوغ و فاصله زیاد حرکت دو قطار، مواردی بود که در این سه روز بازدیدکنندگان را اذیت میکرد. مواردی که قول داده شده است تا در روزهای آینده برطرف شود. وقتی برای کاهش ترافیک، مردم تشویق به استفاده از وسایل نقلیه عمومی میشوند از آنسو نیز باید امکانات کامل را در اختیار داشته باشند.
غرفهای تعطیل نشده است
به گزارش «صبح نو» آقای مهدی اسماعیلیراد، معاون اجرایی سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در نشستی که در نمایشگاه برگزار شد، اظهار کرد: یکی از مشکلات ما که در روزهای اول نمایشگاه در برخی سالنها و غرفهها ایجاد شد، بهخاطر دیر تحویل دادن سالنها بود. این موضوع بهخاطر مشکلات مربوط به آبگیری سالنها بود که کمی به مشکل برخورده بودیم.
او ادامه داد: امسال 40 تا 50 غرفه در بخش ناشران عمومی به نمایشگاه نیامده بودند که در دو روز اول، ما ناشران دیگری به جای آنها جایگزین کردیم.
او گفت: در بخش بینالمللی نمایشگاه، مشکلی نداریم و 140 ناشر خارجی از 42 کشور جهان در نمایشگاه حاضرند. همچنین 2660 ناشر و نماینده در نمایشگاه شرکت کرده و در 1850 غرفه مستقر شدهاند. همچنین از دیروز، دیگر مشکلات مربوط به کارتخوانها را نداشتهایم.
اسماعیلیراد به کوتاهی کردن برخی غرفهداران در نصب کپسول آتشنشانی در غرفههایشان اشاره و اظهار کرد: ما به این غرفهداران تذکر دادهایم، چون در ضوابط و قوانین نمایشگاه قید شده است که ناشران باید کپسول آتشنشانی داشته باشند.
او همچنین درباره خدماترسانی مترو تهران به بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب تهران، گفت: مترو سعی کرده با توجه به بضاعتش، ساعت حرکت قطارها را کاهش دهد. طبق آماری که مسوولان مترو به ما دادهاند، دیروز 95 هزار نفر از طریق مترو به نمایشگاه در «شهر آفتاب» آمدهاند.
مدیر اجرای نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران سپس درباره مشکلاتی که مسافران در مترو بهخاطر تأخیر در ساعت حرکتشان داشتند، گفت: سعی میکنیم مشکلات را با مسوولان مترو در میان بگذاریم تا هرچه زودتر رفع شود.
او همچنین درباره جلسه کمیته رسیدگی به تخلفات ناشران نیز گفت: دیروز چند اخطار کتبی به غرفهداران متخلف دادیم، ولی تا به حال در این نمایشگاه هیچ غرفهای تعطیل نشده است. اخطارها هم بهخاطر اقدام چند ناشر دانشگاهی برای فروش پکهای آموزشی و ثبت نام در کلاسهای کنکور بود. این اخطارها شامل تذکر کتبی بود، ولی در هیچ بخشی، غرفهای تعطیل نشده است.
برخورد با قاچاق
او در حوزه ناشران عمومی نیز بیان کرد: گزارشهایی از فروش آثار ناشران در غرفههای غیر داشتهایم که تذکر دادهایم. ما در این زمینه بهعنوان صنف وظیفه داریم ابتدا تذکر کتبی دهیم و اگر مشکل رفع نشد، پس از 24 ساعت اقدام به تعطیلی غرفه ناشر متخلف میکنیم.
او همچنین درباره قاچاق کتاب، تأکید کرد: با این مسأله بهشدت برخورد میکنیم. این مسأله فقط به بستن غرفه محدود نمیشود و از طریق مراجع قضایی نیز پیگیری خواهد شد. البته تا این لحظه، گزارشی از قاچاق کتاب در سیامین نمایشگاه کتاب تهران به ما ارائه نشده است.
اسماعیلیراد درباره تخلف برخی ناشران در حوزه فروش کتابهای غیر، گفت: بخشی از این مشکل، ایرادی است که در ضوابط نمایشگاه وجود دارد. طبق این ضوابط هر ناشر باید تعدادی کتاب چاپ اول داشته باشد تا بتواند در نمایشگاه شرکت کند. به همین خاطر، برخی ناشران برای حضور در نمایشگاه کتاب، کتابسازی میکنند. مثلاً شاهنامه را به 30 کتاب تبدیل میکنند.
اسماعیلیراد درباره تبلیغات انتخاباتی از سوی غرفهداران، تصریح کرد: انجام تبلیغات انتخاباتی توسط غرفهداران در نمایشگاه کتاب ممنوع است. فضای نمایشگاه، فرهنگی است نه سیاسی و قرار نیست غرفهداران فضا را سیاسی و تبلیغاتی کنند. هر غرفهداری در این زمینه اقدامی انجام دهد، با آن برخورد میشود.
تخفیف بیش از 30 درصد تخلف است
اسماعیلی یادآوری کرد: طبق ضوابط نمایشگاه، ناشران ملزم هستند حداقل 10 درصد و حداکثر 30 درصد به خریداران کتابها تخفیف بدهند. تخفیف بیش از 30 درصد نیز تخلف است و با آن برخورد میشود.
اسماعیلی راد درباره اعتراض برخی ناشران به کم بودن فضای پارکینگ، توضیح داد: 2400 پارکینگ به ناشران اختصاص داده شده است، اما برخی غرفهداران هر یک چند اتومبیل به نمایشگاه میآورند که باعث شده، مشکلاتی در این زمینه داشته باشیم. در اینباره تقاضا میکنیم غرفهداران از وسایل نقلیه عمومی هم استفاده کنند.