خبرگزاری تسنیم: «عبدالباری عطوان» تحلیلگر برجسته جهان عرب در سرمقاله روزنامه فرامنطقهای «رای الیوم» نوشت: جنگ در یمن، در بازه اخیر بعد از اقدام جنبش انصارالله و همپیمانانش به استفاده گسترده و بیسابقه از پهپادها و حمله به فرودگاهها و اهداف حیاتی در پادشاهی عربستان، بهویژه شهرهای جنوبی آن یعنی جیزان و نجران، و تاسیسات خطوط نفتی «پترولاین» در غرب ریاض، پایتخت، وارد مرحله جدی شده است.
سرهنگ «ترکی المالکی» سخنگوی نیروهای ائتلاف سعودی- اماراتی، بالاترین سطح از نگرانی را نشان داد زمانیکه او عصر دوشنبه از تلاشها برای هدف قرار دادن فرودگاههای اصلی از جمله فرودگاههای نجران و جیزان با استفاده از پهپادهای بمبگذاری شده خبر داد و مدعی شد که تداوم این «اقدامات تروریستی» با اقدام نظامی مواجه خواهد شد. وی افزود: «ما هرگز بر اقدامات تروریستی از طریق هواپیماهای بدون سرنشین و هدف قرار دادن غیرنظامیان و زیرساختهای اساسی تاب نخواهیم آورد.»
المالکی کیفیت پاسخ به این تحول جدید در استفاده از پهپادهای حامل مواد منفجره را فاش نکرد ولی بعد از حملات گسترده هواپیماهای پیشرفته «اف 16» و «اف 15» ائتلاف طی 5 سال گذشته، هیچ هدف نظامی نمانده است که بمباران نشده باشد. در هر صورت( این اهداف) محدود هستند خواه بمباران اهداف غیرنظامی مانند بمباران مجالس عزا، بیمارستانها، مدارس و جشنهای عروسی،- که این کشور پادشاهی آنها را انکار نمیکند و تحت فشارهای بینالمللی تحقیقات درباره آنها را آغاز کرده است-. میگوییم بازگشت به بمباران گسترده اهداف غیرنظامی پیامدهایی منفی برای عربستان سعودی خواهد داشت که تاکنون نیز وجهه آن را در جهان مخدوش کرده و بسیاری از کشورها، از جمله آلمان، اسپانیا و کانادا را بر آن داشته است فروش تسلیحات را به منظور اجتناب از استفاده آنها علیه غیرنظامیان در یمن، متوقف کنند.
پهپادهای بمبگذاریشده، سلاحی جدید و قوی در دست جنبش انصارالله و همپیمانانش است و افزون بر آن، زرادخانههای آن مملو از موشکهای بالستیک پیشرفتهای است که حامل کلاهکهای انفجاری هستند و میتوانند رادارهای زمینی را فریب دهند. بعید نیست که این سلاح جدید در آینده در هرگونه پاسخ متقابل به هدفگیری غیرنظامیان از سوی ائتلاف سعودی- اماراتی، استفاده شود.
آقای «محمد الحوثی» رئیس کمیته عالی انقلاب یمن تهدید کرد که بیش از 300 هدف نظامی در داخل کشورهای عضو ائتلاف مشخص شده است و میتوان آنها را در پاسخ به هرگونه تجاوزی بمباران کرد. شبکه تلویزیونی «المسیره» یمن در پیامی واضح، که نیاز به شرح ندارد، را از حمله موفقیتآمیز پهپادهای یمنی به فرودگاه ابوظبی در سال 2018 را منتشر کرد.
تصاویری که المسیره پخش کرده است شامل لحظه پرواز پهپاد، هدف گیری و حمله به فرودگاه ابوظبی انجام شد، در این تصاویر خسارات وارده به پایانه و فرودگاه ابوظبی در پی این حمله مشخص است. ولی موضوع خطرناکتر، نحوه دستیابی به این تصاویری است که توسط دوربینهای نصبشده در داخل فرودگاه گرفته شدهاند که خود این امر نیز یک نقض امنیتی جدی را نشان میدهد.
آقای الحوثی ماهیت بانک اهدافی را که درباره آن گفت، فاش نکرد ولی منابع یمنی فاش کردند که فرودگاههای بینالمللی، تاسیسات آب شیرینکن، پالایشگاهها و نیروگاهها در حال حاضر جزو این اهداف هستند. این به معنای یک فاجعه واقعی سیاسی و اقتصادی است که نیازی به توضیح ندارد.
سرهنگ المالکی، در همان کنفرانس مطبوعاتی بدون ارائه جزئیاتی اعلام کرد: «نیروهای ائتلاف بیش از 35 اقدام تروریستی از سوی انصارالله را در تنگه باب المندب و جنوب دریای سرخ خنثی کردهاند». این اعترافی جدی است که تهدید واقعی ناوبری بینالمللی در این منطقه حساس از جهان، که حدود 5 میلیون بشکه نفت صادراتی از آنجا عبور میکند را برملا میسازد.
بیش از دو هفته از حادثه انفجاری، که چهار نفتکش غولپیکر را در سواحل بندر «الفجیره» در خلیج عمان هدف قرار داد، میگذرد و تاکنون نتایج تحقیقات برای مشخص کردن عامل این حمله مشخص نشده است. به نظر میرسد تلاشهایی صورت میگیرد تا اعلام نتیجه آن تا طولانیترین زمان ممکن به تاخیر بیفتد.
بازگشت به توافق استکهلم برای آتشبس و آغاز مذاکرات جدی برای دستیابی به راهحل سیاسی مورد توافق بهترین راه برای آرام کردن اوضاع و کاستن از شدت تنش و خونریزی است بهخصوص اینکه جنگ دیگر محدود به داخل مرزهای یمن نیست- آنگونه که طرفی که اولین گلوله را شلیک کرد، میخواست و معتقد بود- و طرف ضعیفترین از ابزار قدرت بسیاری برخوردار است که میتواند پاسخ دردناکی به کشورهای عضو ائتلاف بدهد و به امنیت، ثبات و توسعه اقتصادی آنها آسیب بزند.
زمانیکه «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه جنگ در یمن را «جنگی کثیف» توصیف میکند و از عربستان سعودی و امارات متحده عربی میخواهد برای پایان دادن به آن اقدام کنند، این درخواست یا توصیه بایستی مورد توجه قرار بگیرد؛ چرا که آن از سوی مردی مطرح شد که نمایده کشور همپیمان این دو کشور و نیز یکی از مهمترین منابع تسلیح کردن آن دو است. او به اختصار گفت: «پیمانه چندان پر شد که لبریز گردیده است.»
تداوم جنگ در یمن دیگر به نفع عربستان سعودی و امارات نیست و در حال نتیجهدهی کاملا معکوس است و طرف ضعیفتر دیگر اینگونه نیست و قادر است با تحمل حداقل خسارت، جنگی فرسایشی و دردناکی آغاز کند که همزمان هزینههای نظامی، مادی، انسانی و معنوی زیادی تحمیل میکند. پهپادهای بمبگذاری شده که انقلابی در تعادل بازدارندگی ایجاد کرده و تهدیدی واقعی برای فرودگاههای عربستان سعودی و امارات گشته است، پیشرفتهترین آنها در بهترین حالت حدود 2 هزار دلار هزینه دارد که میتواند به سامانههای دفاعی، که صدها میلیون دلار هزینه دارد نفوذ کند.
بیشتر بخوانید
الحوثی: حملات پهپادی پاسخ به بی توجهی به روند صلح است
حمله پهپادی به فرودگاه جیزان سعودی/ کشته و زخمی شدن 21 مزدور در تعز
ابراز تردید نسبت به بیطرفی «مارتین گریفیتس» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد به یمن و نتایج تلاشهایش، که جنگ در بندر الحدیده را متوقف کرد و نیز عدم به رسمیت شناختن او و مخالفت با تعامل با او بهترین روش نیست بلکه گامی است که میتواند نتایج معکوس داشته باشد و به جنش انصارالله و همپیمانانش خدمت کند.
توصیه وزیر خارجه فرانسه باید مورد اهتمام واقع شود و باید اجرای آن را در سریعترین زمان ممکن آغاز کرد و به آن، به عنوان یک راه برونرفت از این جنگ کثیف و پیروی از تئوری نظامی نگریست که میگوید: پیروزی را اعلام و عقبنشینی نیروهایت را عملا آغاز کن و میزان تلفات را کاهش بده.
هیچ کشوری مداخله نظامی در تاریخ یمن نکرد که از آن پیروز بیرون آمده باشد و معتقد نیستیم که ائتلاف سعودی- اماراتی نیز از این قاعده مستثنی باشند. کسی که غیر از آن را میگوید مغالطه میکند... خاطرات «عبدالعزیز بن سعود» موسس خاندان سعودی گواه این امر است.