خبرگزاری ایسنا: به نقل از روزنامه ینی شفق، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در پی آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا گفته بود در شرف یک حمله نظامی به ایران بوده است، روز شنبه گفت که جامعه بینالمللی باید به دنبال راهکاری سیاسی در رابطه با ایران باشد.
مرکل که در همایش سالانه کلیساهای پروتستان سخنرانی میکرد، همچنین عنوان کرد که مسئله ایران در نشست گروه 20 کشور پیشگام اقتصاد جهان (G20) در ژاپن و حداقل در سطح دو جانبه مورد بحث قرار خواهد گرفت.
وی افزود: باید یک راهکار سیاسی در رابطه با ایران وجود داشته باشد و ما در حال کار کردن روی این موضوع هستیم.
به گزارش ایسنا، تاکید مرکل بر دستیابی به یک راهکار سیاسی در رابطه با ایران در حالی مطرح میشود که آمریکا تاکنون با اقداماتی از جمله خروج از توافق هستهای ایران و اعمال تحریمهایی یکجانبه بر ایران، رویکردی قهری علیه ایران اتخاذ و راه دیپلماسی را ناهموار کرده است.
به دنبال خروج آمریکا از برجام تنشها میان واشنگتن و تهران شدت گرفت و در این میان شرکای اروپایی برجام نیز در عمل به تعهدات برجامیشان تعلل کردند که این به تصمیم ایران برای کاهش سطح تعهدات برجامی خود منجر شد.
نمونه اخیر این تنشها ورود یک پهپاد جاسوسی آمریکا به حریم هوایی ایران و سرنگونی آن توسط سپاه پاسداران ایران بود. گفته میشود به دنبال این اقدام، دونالد ترامپ، انجام گرفتن حملاتی علیه ایران را تأیید کرده و سپس پیش از وقوع حملهای از تصمیمش عقبنشینی کرده و دستور توقف آن را داد.
آنگلا مرکل روز گذشته در واکنش به این اتفاق گفت که او و دیگر رهبران اتحادیه اروپا پس دریافت اخباری مبنی بر اینکه آمریکا به دنبال اجرای یک حمله نظامی علیه ایران بوده است، درباره وضعیت در خاورمیانه ابراز نگران کرد.
مرکل پس از نشست دور روزه اتحادیه اروپا در بروکسل در جمع خبرنگاران گفت: ما درباره این وضعیت نگران بوده و خواهان مذاکرات دیپلماتیک و حلوفصل سیاسی برای موقعیتی بسیار متشنج هستیم.
ماهاتیر محمد: این آمریکاست که ایران را تحریک میکند
نخست وزیر مالزی با بیان اینکه این آمریکاست که اقدامات تحریک آمیز در خلیج فارس انجام میدهد تاکید کرد، ترامپ یک دوره دیگر انتخاب شود کل دنیا آسیب میبیند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، نخست وزیر مالزی شنبه بعد از ظهر به وقت تهران درباره حوادث اخیر پیش آمده در خلیج فارس اظهار داشت، این آمریکاست که در حال تحریک کردن ایران است و خطر فزاینده محاسبات غلط میتواند منجر به «جنگ جهانی» شود.
«ماهاتیر محمد» در گفتوگو با شبکه خبری «سیان بیسی» در «بانکوک» و در پاسخ به این سئوال که چه کشوری مسبب اتفاقات اخیر است، گفت: «فکر میکنم تا آنجا که در جریان هستم این آمریکا است که همه اقدامهای تحریک کننده را انجام میدهد.»
وی در ادامه افزود: «آنها نخست از معاهده هستهای خارج شدند و اکنون کشتیهای جنگی به خلیج فارس اعزام میکنند و کارهایی انجام میدهند که ایران را تحریک میکند.»
بر اساس این گزارش، تنش بین آمریکا و ایران روز پنج شنبه با سرنگون شدن یک پهپاد تجسسی متجاوز ارتش آمریکا (گلوبال هاوک) در حریم هوایی ایران و از سوی نیروی هوای فضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شدت گرفت .
نخست وزیر مالزی در ادامه این گفتوگو هشدار داد: «اگر آنها وارد جنگ شوند، ایران تنها علیه آمریکا نخواهد بود، بلکه جنگ جهانی رخ میدهد. »
وی در توضیح افزود، البته کشورهای دیگر نمیخواهند شاهد استفاده سلاحهای هستهای باشند و باید با وارد شدن در این غائله به آن خاتمه دهند.
رهبر 93 ساله مالزی با هشدار درباره بالا رفتن احتمالی قیمت انرژی در صورت جنگ در خلیج فارس گفت: «این بدین خاطر است که ما ایران را یکی از تامین کنندگان بزرگ میدانیم.»
ماهاتیر گفت: «در واقع این تحریم علیه مالزی نیز هست زیرا نمیتوانیم با یک شریک تجاری خوب که ایران برای ما فراهم میکند، داد و ستد کنیم.»
او با مخالفت با تحریمهای ایالات متحده علیه ایران گفت: «این نوع بازی اعمال تحریمها و مجبور کردن کشورهای دیگر با موافقت کردن با تصمیم یک قدرت بزرگ کاملا غیردموکراتیک است ... این قلدری است.»
ماهاتیر در خاتمه این گفتوگو «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا را «کاملا غیرقابل پیش بینی» خواند و گفت: «او شخصی است که با انتخاب شدن در یک دوره دیگر میتواند آسیب زیادی به کل دنیا بزند.»
نخستوزیر نروژ: از همه طرفها در خلیجفارس میخواهم که خویشتندار باشند
نخستوزیر نروژ با اشاره به بالاگرفتن تنشها در منطقه خلیجفارس، از همه طرفها خواست به منظور جلوگیری از متشنج شدن اوضاع، خویشتندار باشند.
«ارنا زولبرگ» نخستوزیر نروژ درباره افزایش تنش در منطقه خلیجفارس هشدار داد.
وی در مطلبی که روزنامه «ووگ» آن را منتشر کرد، نوشت: «من از همه طرفها میخواهم که خویشتندار باشند و از اقداماتی که به تنش بیشتر منتهی میشود، خودداری کنند.»
روز پنج شنبه گذشته یک پهپاد جاسوسی آمریکایی که به حریم هوایی ایران تجاوز کرده بود توسط پدافند دفاع هوایی ایران ساقط شد. این مساله باعث افزایش تنشها در این منطقه شده بود.
این مقام نروژی همچنین حملات اخیر به دو کشتی در بندر الفجیره که نروژی بودند را هم محکوم کرد و گفت: «این حملات علیه دو کشتی در خلیج عمان در ماه ژوئن به علاوه حملاتی علیه چهار کشتی در بندر «الفجیره» در ماه می کاملا غیرقابل قبول است و به افزایش تنش در منطقه دامن میزند.»
همچنین «آنیکن هویتفیلد» رئیس کمیته خارجی و دفاعی پارلمان نروژ هم از همه طرف ها خواست تا به پیامدهای تنش توجه داشته باشند و گفت: «ما خواستار تنش نظامی بیشتر در منطقه خاورمیانه نیستیم. در شرایط کنونی، یک نفر باید تلاش کند تا راهکارهایی از کانالهای دیپلماتیک پیدا شود. تنش به نفع هیچ کسی نیست.»
منابع خبری صبح پنجشنبه (23 خرداد) از وقوع دو انفجار مهیب در دریای عمان خبر داده بودند. شبکه خبری «العالم» به نقل از «منابع محلی عمان» اعلام کرده بود که این دو انفجار به صورت پیاپی رخ داده و دو نفتکش بزرگ حامل نفت خام هدف حمله قرار گرفتهاند.
دو نفتکش در این حادثه دچار حریق شدهاند. نفتکش «فرانت آلتر» (Front Altair) با پرچم جزایر مارشال متعلق به نروژ از قطر «اتانول» بارگیری کرده و «کوکوکا کوریجس» (Kokuka Courageous) با پرچم پاناما از «الجبیل» عربستان به مقصد سنگاپور، محموله «متانول» بارگیری کرده بود.
البناءنوشت: ایرانیها قدرت ابتکار عمل را از ترامپ گرفتند
روزنامه لبنانی البناء نوشت: با توجه به اینکه کفه ترازو آشکارا به نفع ایرانی که قطعا خواهان جنگ نیست سنگینی میکند، ترامپ همچنان قدرت ابتکار عمل را از دست خواهد داد و در برزخی که برای خود درست کرده باقی میماند.
روزنامه لبنانی البناء در یادداشتی به قلم «محمد صادق الحسینی» با عنوان «آمریکا در سواحل ایران سقوط میکند و ترامپ نه میمیرد و نه زنده است»، تاکید کرد که ایران قدرت ابتکار عمل را از آمریکا گرفته است.
نویسنده با بیان اینکه واشنگتن هنوز در شوک اتفاقی است که برای صنعت غول پیکر ژئوفضایی آن در سواحل هرمزگان ایران رخ داد، افزود: این اتفاق بار دیگر ثابت کرد که دست برتر از آن جبهه مقاومت در برابر جبهه شیطان بزرگ است.
البناء به نقل از شماری از کارشناسان نظامی دیدگاههایشان به اقدام ایران در سرنگونی پهپاد آمریکایی را در هفت مورد برشمرد:
1- اقدام آمریکا برای پاسخ مستقیم نظامی به سرنگونی پهپاد جاسوسی این کشور در حال حاضر بعید است، چون طرفهای ذیربط آمریکایی، کاخ سفید، پنتاگون و آژانسهای آمریکایی هنوز در مرحله ارزیابی اتفاق و بررسی راههای بهتر تعامل با وضعیت کنونی در منطقه خلیج فارس هستند.
2- طرفهای ذیربط در آمریکا سرنگونی پهپاد مذکور را در چارچوب پیام آشکار ایران میدانند که پیشتر هم پیامهایی با وضوح کمتر مخابره کرده بود. یعنی ایران با اقدام خود به آمریکا و متحدانش گفت که آماده رویارویی با هر حرکت نظامی واشنگتن برای تقویت فشارها بر ایران است. یعنی تهران گفت:« ما هرگز تسلیم نمیشویم.».
3- طرفهای نظامی آمریکا به بررسی احتمال تداوم پیام رسانیهای ایران به آمریکا از طریق سرنگونی هواپیما و غیره پرداختند، چون آنها معتقدند که ایران تلاش میکند تا آمریکا و جامعه بین المللی اذعان پیدا کنند ایران یک قدرت بزرگ منطقهای و یک کشور ضامن امنیت دریانوردی در منطقه خلیج فارس و دریای عمان است.
4- در حال حاضر ستاد مرکزی ارتش تروریست آمریکا (سنتکام) مشغول ارزیابی جامعی از تدابیری است که در صورت تداوم رفتارهای ایران و متحدانش، آمریکا باید از لحاظ میدانی اتخاذ کند.
5- اما مهمترین موضوعی که آمریکا در حال بررسی آن است، امکان لغو منطقه یا مناطق ممنوعهای است که سپاه پاسداران در برابر نیروهای آمریکایی ایجاد کرده و نام آن را منطقه ممنوع الورود نامیده است.
6- تمرکز کنونی آمریکا روی بررسی امکان احیای قدرت بازدارندگی آمریکا در خاورمیانه و دنیاست. آن هم از طریق یک حملهای محدود اما کارآمد علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حملات موشکی هوایی و دریایی علیه سکوهای موشکی سپاه پاسداران که در امتداد ساحل خلیج شرقی مستقر شده است و مسبب ایجاد مناطق ممنوعه مورد اشاره و ممانعت از فعالیت نظامیان آمریکایی در این منطقه است.
7) ارزیابی ما (البناء) از وضعیت کنونی در چند مورد زیر خلاصه میشود:
الف) آمریکا نمیتواند برای دل نتانیاهو یا بن سلمان و بن زاید با ایران وارد جنگ شود و به نیابت از آنها مبارزه کند.
ب) امکان حملات محدود علیه ایران همان گونه که در سوریه رخ میدهد وجود ندارد، چون واکنش ایران هرگز محدود نخواهد بود و همه خاورمیانه را فراخواهد گرفت.
ج)آمریکا هیچ نفعی از گسترش دامنه بحران و تبدیل آن به درگیری نظامی با نتایجی نامعلوم نمیبرد.
د) آمریکا در برابر مقاومت ایرانیها مجبور میشود به این مهم اذعان کند که ایران یک قدرت بزرگ در منطقه است؛ اما آمریکا به تحمیل تحریمها علیه ایران ادامه خواهد داد تا خسارتهای خود در منطقه را کاهش دهد و این مرحله یا این تاکتیک ادامه پیدا میکند تا خدا آنچه را که میخواهد پیش آورد.
در پایان این یادداشت آمده است: با توجه به اینکه کفه ترازو آشکارا به نفع ایرانی که قطعا خواهان جنگ نیست سنگینی میکند، ترامپ همچنان قدرت ابتکار عمل را از دست خواهد داد. البته ایرانیها نمیخواهند ترامپ از وضعیت کنونی که دچارش شده است خارج شود. آنها میخواهند او در دام همین برزخ دنیایی بماند نه در آن مرده باشد و نه زندگی کند.
سیاستمدار کویتی: ترامپ از همه خطوط قرمز خود عقبنشینی کرد
سیاستمدار برجسته کویتی در واکنش به عقبنشینی رئیسجمهور آمریکا از حمله به اهداف ایران، تأکید کرد که وی از تمامی خطوط قرمزی که قبلا اعلام کرده بود، عقب نشست.
«ناصر الدویله» سیاستمدار برجسته کویت و عضو سابق مجلس الأمه(پارلمان) این کشور به اظهارات «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا درباره توقف حمله به ایران و عقبنشینی وی از تهدیدات خود، واکنش نشان داد.
الدویله در صفحه توئیتر خود نوشت: «ترامپ از تمامی خطوط قرمزی که پیش از این اعلام کرده بود، عقبنشینی کرد همچنانکه از مقوله مشهور خود مبنی بر اینکه ما امنیت شما را تأمین میکنیم و شما باید بهای آن را بپردازید، عقب نشست چرا که وی گفته ما تنها زمانی وارد عمل میشویم که امنیت سربازانمان به خطر بیفتد».
وی افزود که با این حساب اگر کشورهای ما در معرض خطر قرار گیرند ترامپ هرگز مداخله نخواهد کرد چرا که آنها (ایرانیها) گرانقیمتترین پهپاد در جهان را سرنگون کردند و ترامپ هیچ اقدامی نکرد و تنها به سرزنش بسنده کرد.
این سیاستمدار کویتی همچنین با اشاره به اینکه ایران رادارهای پیشرفته برای رصد هر نوع هواپیمایی در خلیجفارس را داراست، نوشت که پهپاد «گلوبال هاوک» که توسط ایرانیها سرنگون شد، یکی از مدرنتری پهپادهای جاسوسی در جهان به ارزش بیش از 200 میلیون دلار است.
وی سپس نوشت: «ایران فنآوریی در اختیار دارد که میتواند گرانقیمتترین پهپاد آمریکا و حتی گرانقیمتترین و پیشرفتهترین پهپاد در سطح جهان را ساقط کند اما کشورهای ما چه چیزی دارند جز رباب (نوعی ساز قدیمی)».
اوایل روز پنجشنبه هفته گذشته، یک فروند پهپاد آمریکایی «گلوبال هاوک» پس از ورود به آسمان ایران هدف سامانه پدافندی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت.
بر اساس بیانیه سپاه پاسداران، این پهپاد پس از پرواز از جنوب خلیج فارس، «بر خلاف قوانین هوانوردی، کلیه تجهیزات مربوط به معرفی خود را خاموش کرده و در نهایت پنهانکاری، از تنگه هرمز به سمت چابهار ادامه مسیر میدهد» و نهایتا درون فضای سرزمینی ایران هدف قرار گرفته و ساقط شده است.
گرچه ترامپ در ابتدا تصمیم گرفت با توسل به اقدام نظامی، پاسخ ایران را بدهد اما به سرعت از این تصمیم صرفنظر کرد و بسیاری از تحلیلگران نظامی بر این باورند که اثبات توانمندی ایران در سرنگون ساختن چنین پهپادی معادلات نظامی را در منطقه تغییر داده است.