همانطور که سن شما افزایش مییابد، هنگامی که بدن شما تغییر میکند و شما با رویدادهای تغییر زندگی مانند بازنشستگی، مسائل مربوط به سلامتی و از دست دادن عزیزان روبرو میشوید، ممکن است اعتماد به نفس خود را از دست دهید.
فِرِدی سیلورستون، مشاور بهداشت روانی در دانشگاه هاروارد، گفت: ” بسیاری از مردان تأثیری که اعتماد به نفس آنها میتواند در زندگیشان بگذارند را نمیشناسند. اعتماد به نفس ضعیف میتواند مردان را از فعالیتهای روزمره بازدارد، فعالیت آنها را کمتر کند و آنها را از رویدادهای روزانه مانند رانندگی و کار با فناوری، بازدارد. آنها کم کم به این باور میرسند که نمیتوانند مانند گذشته زندگی کنند.
منحنی اعتماد به نفس
طبق مطالعهای در سال 2010 از نمونه افراد 25 تا 104 ساله، در مجله شخصیت و روانشناسی اجتماعی، سطح عزت و اعتماد به نفس شخص معمولا از یک منحنی تبعیت میکند. میزان اعتماد به نفس به تدریج طی سالهای نوجوانی افزایش مییابد، در طول جوانی به بالاترین نقطه اوج منحنی میرسد و پس از 60 سالگی رو به کاهش میرود.
محققان گفتند دلیل اصلی این الگو در این است که نیمه عمر زمانی است که افراد معمولادر بالاترین قدرت، موقعیت و اعتبار هستند. آنها در حال کار کردن، درگیر شدن در روابط و تلاش در جهت چیزهای جدیدتر و پر حادثهتر هستند. در مقابل، افراد مسن اغلب این نقشها را در اواخر مراحل زندگیشان از دست میدهند.
بهترین راه برای به دست آوردن اعتماد به نفس، این است که تواناییهای خود را به خود یادآوری کنید، موانعی که از احساس اعتماد به نفس شما جلوگیری میکند را بشناسید و از پس این موانع کنار بیایید.
سیلورستون میگوید: ” اگر کارهایی که قبلا انجام میدادید را نمیتوانید اکنون انجام دهید، یا در همان سطح یا شدت انجام دهید، احساس بدی نداشته باشید. هدف این است که بر آنچه شما میتوانید انجام دهید تمرکز داشته باشید و زندگی خود را بر آن مبنا بسازید. این به شما نشان میدهد که شما هنوز کار یا فعالیتهای زیادی برای ارائه دادن دارید و هنوز میتوانید از یک زندگی فعال و رضایتبخش لذت ببرید.”
به سناریسم باور نداشته باشید!
یکی دیگر از دلایل از دست دادن اعتماد به نفس در افراد سالخورده، سناریسم است – یک شایعه فراگیر اجتماعی که میگوید شما برای انجام فعالیتهای خاص خیلی پیر هستید.
در حقیقت، مطالعات نشان دادهاند که کلیشههای مربوط به سن میتواند توانایی بزرگسالان را برای انجام وظایف، حتی در صورت داشتن مهارتهای مناسب، کاهش دهد.
به عنوان مثال، تحقیقاتی که در سال 2016 در مجله علم پیری شناسی منتشر شد، تاثیر سناریسم بر توانایی رانندگی در میان افراد بالای 65 سال و بالاتر را بررسی کرد. اعتماد به رانندگی شرکتکنندگان با استفاده از پرسشنامه اندازگیری شد و پس از آن همه افراد را در معرض کلیشههای سنی منفی یا مثبت (بحثهایی در مورد سن) قرار دادند.
سپس شرکت کنندگان یک آزمون رانندگی را تکمیل کردند. هنگامی که سطح اعتماد به نفس دوباره ثبت شد، کسانی که در معرض کلیشههای سنی منفی قرار داشتند، اعتماد به نفس خود را نسبت به توانایی رانندگی خود بسیار پایینتر میدیدند، حتی زمانی که آزمون رانندگی را خوب انجام دادند.
نکته در اینجا است: اجازه ندهید که سن شما، توانایی، مهارت و یا میل به موفقیت شما را تعیین کند.
بهترین روزهای پیش رو
در اینجا پنج استراتژی وجود دارد که میتواند به شما کمک کند تا اعتماد به نفس بیشتری کسب کنید و متوجه شوید که بهترین روزهایتان میتواند پیش روی شما باشد.
1٫ به ظاهر خود اهمیت دهید
هنگامی که شما ظاهر آراسته و تمیزی داشته باشید، احساس خوبی دارید. بنابراین از ظاهر خود غافل نشوید. هدف تمرین بهداشت خوب و پوشیدن لباس خوب هر روز صبح است، برای مثال هنگامی که سر کار میروید. سیلورستون میگوید: “هنگامی که شما در تلاش برای بهبود ظاهر خود هستید، میبینید که نظر شما نسبت به خودتان مثبتتر میشود.”
2٫ یک حرفه یاد بگیرید
فعالیتهایی مانند یادگیری نقاشی یا ساز زدن، مطالعه زبان خارجی یا کلاسهای مختلف مانند خطاطی، به تمایلات ذاتی افراد برای یادگیری مهارت جدید و ماهر شدن کمک میکند.
سیلورستون میگوید: “دوباره مبتدی شدن دشوار است، اما نشان میدهد که هنوز میتوانید کارهای جدیدی را انجام دهید و از آنها لذت ببرید. این همچنین به شما یادآوری میکند که اشتباه کردن اشکالی ندارد، بنابراین شما میتوانید رشد و پیشرفت کنید، و این امر به ایجاد اعتماد به نفس درشما کمک میکند.”
3٫ خود را از لحاظ جسمی به چالش بکشید
یک چالش فیزیکی را پیدا کنید که میتوانید آن را به طور واقعی کامل کنید. یک طرح اجرایی ایجاد کنید و سپس برای رسیدن به آن هدف کار کنید. به عنوان مثال، تمرین دویدن به مسافت 5 کیلومتر را اجرا کنید. ورزشهایی مانند شنا را انجام دهید، و یا حتی تا یک ماه روزی یک تا 2 کیلومتر پیادهروی داشته باشید.
سیلورستون میگوید: “هر نوع ورزش، بدون توجه به اینکه چقدر بزرگ یا کوچک است، برای سلامت جسمی و روانی مفید است. ورزش منظم همچنین به ایجاد اعتماد به نفس در توانایی شما برای فعالیت بیشتر کمک میکند. یک چالش با اهداف حتی کوچک، به شما امکان میدهد احساس پیشرفت فوق العادهای را تجربه کنید.”
4٫ در ارتباط باشید
شاید برقرار کردن ارتباط با افراد در هنگام پیری کاری دشوار باشد. این کار زمانی که احساس اعتماد به نفس کمتری دارید، سختتر میشود. با این حال، مطالعات نشان میدهد که ارتباطات شخصی باعث کاهش خطرات افسردگی و اضطراب که اغلب با احساس عزت نفس پایین همراه است، میشود.
عدم اعتماد به نفس میتواند یک چالش اجتماعی را ایجاد کند، بنابراین سیلورستون داوطلب شدن را پیشنهاد میدهد. به عنوان مثال داوطلب شدن در پروژههای یک بیمارستان یا به عنوان یک معلم برای کودکان. کارهایی را انتخاب کنید که از آن لذت میبرید و همچنین میتواند تعامل با افراد را فراهم کند و به شما امکان دهد از مهارتهای موجود خود استفاده کنید.
گزینه دیگر این است که گروه خود را ایجاد کنید. به عنوان مثال، یک نشست هفتگی یا ماهانه با دوستانتان خود را سازماندهی کنید. سیلورستون میگوید: “این نوع پویایی گروهی، روشی عالی است، زیرا بسیاری از افراد سالخورده معمولا مشکلاتی مشابهی مانند مشکلات سلامتی یا تغییر وضعیت مالی دارند.”
کار کردن با این مسائل به شما کمک میکند تا در مبارزات خود کمتر احساس تنهایی کنید. سیلورستون میگوید: “یک گروه میتواند یک دنیای اجتماعی را بازسازی کند که بسیاری از افراد سالخورده آن را محیطی محرک و افزایش دهنده اعتماد به نفس میدانند.”
5٫ از کمک گرفتن نهراسید
گروه درمانی یا مشاوره رو در رو، میتواند به شما کمک کند تا از پس موانعی که بر اعتماد به نفس شما تاثیر میگذارند، عبور کنید. سیلورستون میگوید: “هرگز نگران نباشید که ممکن است روزی به آن نیاز پیدا کنید. کمک گرفتن همیشه خوب است.”