محققان ایران، ضمن موفقیت در ساخت قرص «پلی پیل» برای پیشگیری از سکتههای قلبی و مغزی، قویترین شواهد علمی از تاثیر این داروی ترکیبی بر کاهش بیش از 50 درصدی بیماریهای قلبی - عروقی و سکتههای قلبی و مغزی را در بزرگترین کارآزمایی بالینی این نوع مطالعات در جهان ارائه کردند.
به گزارش ایرنا از پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، این مطالعه که با عنوان «پلی ایران» به رهبری دکتر رضا ملک زاده و توسط پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران با همکاری محققانی از دانشگاههای علوم پزشکی گلستان، اصفهان و موسسات بینالمللی تحقیقاتی در آمریکا و انگلیس، انجام و در قالب مقالهای با عنوان Effectiveness of polypill for primary and secondary prevention of cardiovascular diseases (PolyIran): a pragmatic, cluster-randomised trial در مجله معتبر بینالمللی لنست منتشر شده، نشان داده است که مصرف منظم و مستمر قرص «پلی پیل» موجب کاهش بیش از 50 درصدی مرگ زودرس ناشی از بیماریهای قلبی - عروقی و سکتههای قلبی و مغزی میشود.
اکنون بروز مرگهای زودرس در جهان و از جمله در ایران، به سطح نگرانکننده رسیده است؛ به طوری که بر اساس آمار، سالانه 18 میلیون نفر در جهان، بر اثر این بیماریها به کام مرگ میروند که 75 درصد این مرگها نیز در کشورهای کمدرآمد و دارای درآمد متوسط رخ میدهد. به این آمار تلخ باید سالهای از دست رفته عمر بر اثر ناتوانیهای ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی را نیز افزود که طی دهه گذشته 16 درصد افزایش یافته است.
اما نکته قابل تامل این آمار، وقوع مرگهای زودرس ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی و سکتههای قلبی و مغزی است که کشورهای کمدرآمد و دارای درآمد متوسط سهم 80 درصدی آن را به خود اختصاص دادهاند.
نصف جمعیت ایران 70 سالگی را نمی بینند!
در ایران نیز وقوع مرگهای زودرس (زیر 70 سال) و خیلی زودرس (زیر 50 سال) یکی از جدیترین دغدغههای حوزه سلامت است؛ تا آن جا که به گفته دکتر ملک زاده، معاون تحقیقات وزیر بهداشت، با وجود افزایش سن امید به زندگی هر دو جنس در ایران به 77 سال، اما نصف جمعیت 83 میلیونی کشور، به هفتاد سالگی نمیرسند و دچار مرگ زودرس میشوند؛ به عبارتی، از مجموع 380 هزار مرگ سالانه در ایران، نیمی از آنها زیر 70 سال و زودرس است که از همین میزان مرگهای زودرس، 22 درصد، زیر 50 سال و خیلی زودرس است! این درحالیست که میزان مرگهای زودرس در کشورهای پیشرفته، 15 تا 20 درصد است.
سکتههای قلبی و مغزی عامل نیمی از مرگهای زودرس ایران
وی با اشاره به این که بیماریهای قلبی و عروقی و سکتههای قلبی و مغزی، عامل نیمی از مرگهای زودرس هستند، افزود: 35 درصد ایرانیها به دلیل سکته قلبی و 15 درصد به علت سکته مغزی میمیرند و این روند در حال افزایش است. همچنین 35 درصد ایرانیهایی که بر اثر سکته قلبی فوت میکنند، زیر 55 سال هستند و سن سکته قلبی در ایران 10 سال پایینتر از میانگین کشورهای اروپایی است!
وقوع حدود یکصد مرگ زودرس روزانه در تهران با سکتههای قلبی و مغزی
رئیس پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، همچنین به آمار مرگ و میرها بر اثر سکته قلبی و مغزی در تهران اشاره کرد و گفت: روزانه بین 150 تا 200 نفر در پایتخت فوت میکنند که نیمی از آنها، کمتر از 65 سال دارند و دچار مرگ زودرس شده اند.
وی علت 35 درصد مرگهای زودرس در تهران را سکته قلبی و 16 درصد را سکته مغزی اعلام کرد و گفت: سهم مردان در مرگهای زودرس تهران، 57 درصد و زنان نیز 43 درصد است.