«واناکرای»، باج افزار منفوری که از قربانی برای باز کردن قفل فایل های کامپیوترش، مبلغ 300 دلار بیتکوین را دریافت می کند، در هفته جاری مشکلات بسیاری را برای کاربران و حتی سازمان ها و نهادهای سرتاسر جهان به وجود آورده است. حال مؤسسه امنیت رایانه F-Secure عنوان کرده که روسیه و چین به دلیل استفاده گسترده از نرم افزارهای قفل شکسته و کرک شده، بیشترین تأثیر را از شیوع آن برده اند.
گفتنی است تقریباً دو ماه از انتشار پچ لازم توسط مایکروسافت و برای برطرف کردن رخنه امنیتی مورد استفاده «واناکرای» می گذرد و حتی ردموندی ها، بروز رسانی را هم برای ویندوز XP که سالها از اتمام پشتیبانی آن می گذرد، منتشر کرده اند. اما باید گفت سیستم عامل هایی که لایسنس معتبر نداشته اند، از دریافت آپدیت مورد اشاره هم محروم مانده اند.
در ایران هم اکثر کاربران از ویندوزهای بدون مجوز استفاده می کنند و استعداد افزایش قربانیان به شدت وجود دارد
مشکل مذکور حتی علاوه بر چین و روسیه، برای هند هم در حال اتفاق است چراکه طبق نتایج مطالعه The Software Alliance نشان می دهند هفتاد درصد از کاربران چینی از اپلیکیشن های قفل شکسته استفاده می کنند و این آمار برای روسیه و هند به ترتیب 64 و 58 درصد است.
مسائل بیان شده زمانی نگران کننده تر می شوند که آمار و ارقام نشان می دهند که حتی دانشگاه های معتبر و شرکت های بزرگ چینی هم از ویندوزهای بدون لایسنس روی کامپیوترهایشان بهره می برد و حدوداً 4000 مؤسسه ممکن است تحت تأثیر «واناکرای» قرار بگیرند.
ناگفته نماند از آنجایی که در کشور ما هم مسائل مربوط به حقوق کپی رایت رعایت نشده و اکثریت قریب به یقین کاربران از ویندوزها و نرم افزارهای قفل شکسته استفاده می کنند، بنابراین ممکن است در آینده ای نه چندان دور با تعداد روز افزونی از قربانیان باج افزار «واناکرای» رو به رو شویم.