روزنامه ایران: هنوز امریکاییها، ناظران داخلی و بینالمللی و مقامات کنگره امریکا در شوک اخراج شدن جیمز کومی، رئیس پلیس فدرال امریکا (افبیآی) از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری بیتجربه و بیگانه با سیاست امریکا هستند که روزنامه واشنگتن پست با افشاگری تازهای دومین شوک را در عرض کمتر از 10 روز وارد کرد و بیتجربگی مرد اول امریکا در سیاست را بیش از پیش نمایان کرد. این روزنامه در گزارشی نوشت، در دیدار روز چهارشنبه هفته گذشته ترامپ با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، ترامپ اطلاعات «فوق محرمانه» ای را در اختیار لاوروف قرار داده است. این مسأله میتواند مهر تأییدی بر بیکفایتی رئیس دولت نوپای امریکا باشد و امریکاییها را ناخودآگاه به مقایسه ترامپِ تاجر و بیگانه با سیاست با باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق، سیاستمدار کارکشته و وکیل وادارد.
بنا بر گزارش روزنامه واشنگتن پست به نقل از یک مقام آگاه که خواسته نامش فاش نشود، اطلاعات «فوق محرمانه» را که ترامپ در اختیار وزیر خارجه روسیه و سفیر روسیه در واشنگتن گذاشته در ارتباط با گروه تروریستی داعش بوده و توسط یکی از شرکای امریکا در اختیار کاخ سفید قرار گرفته بود و کاخ سفید اجازه نداشته این اطلاعات را با مسکو بهاشتراک بگذارد زیرا این اطلاعات دارای یکی از بالاترین درجههای طبقهبندی بوده است.
در ادامه گزارش واشنگتن پست آمده است: «ترامپ در دیدار با وزیر خارجه و سفیر روسیه از متن بحث خارج شد و به توصیف جزئیات تهدیدهای تروریستی مرتبط با استفاده از لپ تاپها در هواپیما پرداخت. رئیس جمهوری امریکا به تشریح جزئیاتی از یک توطئه فاش شده پرداخت که با استفاده از توانمندیهای جاسوسی یکی از شرکای امریکا به دست آمده بود... از همه مهمتر اینکه او نام شهری را در منطقه تحت کنترل داعش فاش کرد که هم پیمان اطلاعاتی امریکا در آنجا متوجه این تهدید شده بود.»
سناتور جمهوریخواه: کاخ سفید در سراشیبی سقوط است
سناتور باب کروکر، از حزب جمهوریخواه و رئیس کمیته روابط خارجی سنا نیز در یک موضعگیری کم سابقه در واکنش به اقدام نسنجیده ترامپ در قبال اسناد محرمانه امریکا، هشدار داد، کاخ سفید در سراشیبی سقوط قرار گرفته است و باید هر چه زودتر بجنبد تا وضع خود را مرتب و کنترل کند. تلویزیون سی.ان.ان درباره سخنان باب کروکر گفت، این یکی از جدیترین حملات علیه یک رئیس جمهوری امریکا بوده و پیامد بسیار جدی برای ترامپ خواهد داشت.
نانسی پلوسی، رهبر اقلیت دموکرات در مجلس نمایندگان امریکا نیز ترامپ را به بیدقتی در خصوص مدیریت اطلاعات حساس امنیتی متهم کرد و گفت، این میتواند روابط ما را با متحدانمان که رابطه امنیتی نزدیک با امریکا دارند، خراب کند. آنها دیگر براحتی به ما اعتماد نخواهند کرد. با وجود این، پلوسی، موضوع استیضاح ترامپ را رد کرد و گفت، هنوز باید به وی برای پیشبرد برنامههایش وقت داد.
واشنگتن پست به جزئیات بیشتر در این باره اشاره نکرد و نوشت، بهدرخواست مقامهای دولتی و احتمال در خطر قرار گرفتن منابع و ظرفیتهای اطلاعاتی، نمیتواند جزئیات بیشتری را در این رابطه منتشر کند. دیدار ترامپ با مقامهای روسی درست یک روز پساز آن صورت گرفت که وی در اقدامی غیرمنتظره، «جیمز کومی»، رئیس افبیآی را اخراج کرد. اف بیآی وظیفه تحقیق درباره پرونده ارتباط احتمالی نزدیکان ترامپ با دولت روسیه را برعهده داشت و اقدام رئیس جمهوری امریکا علیه کومی و حالا هم افشاگری واشنگتن پست، این فرضیه را تقویت کرده است.
استراتژیست دموکرات: ترامپ مثل یک بچه 5 ساله است
«متیو لیتمن»، از مشاوران ارشد اوباما و استراتژیست حزب دموکرات در پی انتشار گزارش واشنگتن پست درباره دادن اطلاعات فوق محرمانه کشورش به روسیه توسط ترامپ به سی.ان.ان گفت: علت اینکه ترامپ دست به این اقدام زده، این است که او یک «کودک خردسال» است و [رفتارش] به یک بچه پنج ساله میماند، خواسته است در این ملاقات [ملاقات با لاوروف] نشان دهد که فردی «باحال» است و اطلاعات دست اولی دارد. حال سؤال این است که جمهوریخواهان چه اقدامی در این باره انجام خواهند داد. حزب جمهوریخواه باید پیگیر قضیه او شود و به او بگویند که باید کنار رود. ما اکنون چهار ماه است این وضع را شاهدیم. چطور میتوان این وضع را برای چهار سال آینده متصور شد. لیتمن در پاسخ به جان فیلیپس، مفسر سیاسی حامی ترامپ نیز که افشاگری واشنگتن پست را دروغ خوانده بود، به سی.ان.ان گفت: تنها واشنگتن پست این گزارش را نداده است بلکه این گزارش با همکاری بقیه رسانهها همچون نیویورک تایمز، رویترز و دیگران تهیه شده و خبر صحت دارد. جان مک کین، سناتور جمهوریخواه از ایالت آریزونا نیز ساعاتی پس از اطلاع از گزارش واشنگتن پست به سی.ان.ان گفت: بله! خبر صحت دارد و این امر نگرانکننده است. پیش از هر اظهارنظر بیشتری باید اطلاعات و خبرهای بیشتری درباره خبر جدید ترامپ کسب کرد، اما این واقعاً چیز خوبی نیست!
از رسانههای امریکایی اصرار از کاخ سفید انکار
این واکنشها در حالی است که مقامات ارشد ترامپ پس از افشاگری واشنگتن پست بشدت میکوشند این خرابکاری و بیدقتی رئیس بیتجربه خود را توجیه کنند. در همین راستا، هربرت ریموند مک مستر، مشاور امنیت ملی امریکا درباره افشاگری واشنگتن پست گفت: زمانی که در اتاق نشست ترامپ با لاوروف بودم، رئیس جمهوری از اطلاعات طبقهبندی شده محرمانه هیچ سخنی به میان نیاورد. ترامپ درباره تهدیدات سازمان تروریستی از جمله تهدیداتی که بوسیله هواپیما صورت خواهد گرفت، بحث و تبادل نظر کردند. دو طرف هرگز به روشها و منابع اطلاعاتی نپرداختند. به گزارش شبکه خبری اسکای نیوز عربی، رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه امریکا نیز بامداد دیروز سهشنبه گفت: «ترامپ جزئیات، منابع و روشهای عملیات نظامی را با سرگئی لاوروف، وزیر امورخارجه روسیه مطرح نکرده است. رئیس جمهوری همچنین از روشهای اطلاعاتی با روسیه پرده بر نداشت.» تیلرسون چند ساعت قبل از افشاگری واشنگتن پست نیز موضوع دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری امریکا را بیاهمیت خوانده و گفته بود، بازسازی روابط واشنگتن- مسکو مهمتر از همه مسائل است. تیلرسون در حالی بازسازی روابط واشنگتن- مسکو را جزو اولویتهای دولت ترامپ برشمرده است که «توماس گرم» مشاور ارشد جورج بوش، رئیس جمهوری سابق و مشاورهنری کیسینجر، وزیر امور خارجه سابق امریکا در تازهترین مصاحبهای که با روزنامه روسی «ایزوستیا» داشت، گفت: ازسرگیری همکاریهای گسترده میان مسکو - واشنگتن هیچگاه تحقق نمییابد و چنین وضعیتی در شرایط کنونی برای امریکا نامطلوب است. او که در حال حاضر در دانشگاه «ییل» امریکا تدریس میکند، افزود: اختلافهای جدی بین واشنگتن و مسکو در مسائل مختلف وجود دارد و مسکو و واشنگتن درک متفاوتی از مسائل دارند. بهعنوان مثال، در مسائل ژئوپلیتیکی از جمله در خاورمیانه و کشورهای اروپایی بویژه بحران اوکراین اختلافهای اساسی بین دو کشور وجود دارد.
روسیه برنده اصلی ماجرا
روزنامه واشنگتن پست روز یکشنبه گذشته و پیش از آنکه دست به افشاگری علیه ترامپ بزند نیز در مطلبی به قلم «گرک میلر» نوشته بود: آشوب سیاسی موجود در امریکا محصولی است که روسیه آن را کاشته و حالا درو میکند. در این مطلب آمده بود: در همین مدت زمان کوتاهی که ترامپ روی کار آمده است؛ روسیه منافع بیشماری را درو کرده است از جمله لغو تحریمهای امریکا و به رسمیت شناخته شدن الحاق کریمه به خاک روسیه. اما همه این مزایا به کنار؛ روسیه از تلاشهایش برای مداخله در انتخابات اخیر امریکا که بهپیروزی ترامپ انجامید یک منفعت دیگر هم به دست آورد و آن؛ به آشوب کشاندن واشنگتن است. برکناری مدیر اف بیآی به دستور ترامپ نیز آخرین تکان بیثباتی به درون نهاد دولت بود. بالاترین آژانس مجری قانون کشور هم به جرگه فهرستی بلند بالا از موجودیتهایی پیوست که هدف کینهورزی ترامپ قرار گرفتند شامل قضات فدرال؛ سرویسهای جاسوسی امریکا؛ سازمانهای خبری و ائتلافهای نظامی. بی ثباتی امریکا هرچند به دست خود ترامپ ایجاد شده باشد، تأمین نیت و مقصود روسیه است که سعی کرد با مداخله در انتخابات ریاست جمهوری 2016 امریکا به آن برسد.