به گزارش ایسنا، رضا کرمی محمدی در نشست تخصصی کاهش خطرپذیری پدیده فرونشست ناشی از تغییرات آب زیرزمینی در شهر تهران که پیش از ظهر امروز در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد، اظهار کرد: فرونشست در دنیا گسترش زیادی پیدا کرده است و علت آن نیز توسعه و برداشت بیرویه از منابع زیرزمینی است.
وی با بیان اینکه فرونشست انواع و اشکال مختلفی دارد، خاطرنشان کرد: فرونشست طی تغییرات آب زیرزمینی تنها یکی از انواع فرونشست است.
کرمی محمدی با اشاره به اقدامات انجام شده برای مقابله با فرونشست و تقسیم وظایف اظهار کرد: در تاریخ 10 مهرماه سال 95 جلسهای در وزارت کشور تشکیل شد که در آن به پدیده فرونشست پرداخته و تقسیم وظایف نیز میان دستگاهها انجام شد. بر این اساس اقداماتی نظیر پایش پدیده فرونشست در شهر تهران بر عهده سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران قرار گرفته است که البته سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی نیز یکسری وظایف را بر عهده داشت اما نمیدانم چرا از یک جایی به بعد دیگر این سازمان حضور ندارد.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با بیان اینکه تغییرات آب زیرزمینی در شهر تهران تنها ناشی از اقدامات انجام شده در بخش کشاورزی نیست، اظهار کرد: صنایع نیز به دلیل مصرف آب در این حوزه موثر اند به همین دلیل بخشی از وظایف نیز به وزارت صمت واگذار شده است.
وی با اشاره به تقسیم وظایف هر یک از نهادها و بودجهبندی مورد نیاز برای اجرای کار گفت: به عنوان مثال 2000 میلیارد تومان در سال 96 لازم بود تا معاونت فنی و عمرانی در حوزه فرونشست اقداماتی را انجام دهد. اگر ما میخواهیم کاری اجرایی شود باید بودجه آن نیز فراهم شود وگرنه وظیفه دستگاهها مشخص شده، بودجه آن هم مشخص شده و حالا باید آن را اجرایی کنیم.
کرمی محمدی با اشاره به فعالیت کارگروه فرونشست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران تصریح کرد: جلسات این کارگروه تشکیل شده و گزارشهای خود را نیز به ما ارائه میدهند. البته اقدام نهایی و اجرایی آن طور که باید رخ نمیدهد چرا که بودجهای برای آن تصویب نشده است.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با بیان اینکه ما وضعیت فرونشست در زمین را به شکل روزانه رصد میکنیم، گفت: گزارشهای ناشی از آن نیز به صورت ماهانه به دست ما میرسد و بر این اساس در داخل شهر تهران ما اتفاق جدی که ناشی از فرونشست به دلایل کاهش سطح آب باشد، نداریم.
وی با اشاره به شکل دیگری از فرونشست زمین که پدیده سینک حول است، افزود: برای این مسئله ما لازم داریم تا سطح آب زیرزمینی کاهش پیدا نکند. در همین راستا نیز یک مصوبهای وجود داشت که بر لزوم تفکیک سیستم دفع آب باران از فاضلاب در ساختمانها و صدور پایان کار به این شرح اشاره دارد که باید دید دستگاههای متولی آن چقدر در این زمینه اقدام کردهاند.
کرمی محمدی ادامه داد: حدود 30 سال است که ما درگیر بحث فرونشست شدهایم. البته من معتقدم که فرونشست مانند زلزله یک بحران آنی و لحظهای نیست بلکه یک بحران طولانی مدت است که باید برای آن برنامهریزی داشته باشیم کما اینکه در اکثر کشورها نظیر اندونزی و ایالت کالیفرنیا نیز یک برنامهریزی بلندمدت انجام شده است.
وی با اشاره به پدیده فروریزش در تهران اظهار کرد: ما آمدیم تمام حوادث فروریزش که در سالهای اخیر در تهران رخ داده روی نقشه مشخص کردیم. بعد مسیر خطوط مترو ، چه خطوط فعال و چه خطوط در حال ساخت را نیز روی نقشه آوردیم و مشخص شد که تمام این حوادث روی خطوط مترو رخ داده است.
وی افزود: وقتی برای حفر مترو خاک دستکاری شود و در آنجا آب هم باشد آن وقت ترکیب این آب و خاک باعث متراکم شدن خاک در زیر سطح زمین میشود و بعد حفرههایی ایجاد میشود که فقط یک لایه آسفالت رویش باقی مانده و در این شرایط احتمال بروز حادثهای مانند شهران وجود دارد چرا که اگر آنجا یک لوله گازی هم باشد دیگر منفجر میشود.
کرمی محمدی با تأکید بر اینکه ما در دوران جدید تلاش کردیم که این موارد را به حداقل برسانیم و دیگر شاهد چنین مشکلاتی نباشیم، گفت: ما مشغول مطالعه بر روی پدیده فرونشست در تهران هستیم و امیدواریم در این زمینه اقدامات لازم انجام شود.
وی با اشاره به آخرین حادثه مربوط به فروریزش زمین اظهار کرد: یک مورد در منطقه 20 بود که در طی حرکت دستگاه TBM حین حفاری مترو احتمال فروریزش وجود داشت که ما به موقع آن را فهمیدیم و جلوی آن گرفته شد.