خبرگزاری مهر: عباس کشاورز سرپرست وزارت جهاد کشاورزی امروز در مراسم بزرگداشت روز جهانی خاک با اشاره به برخی مشکلات حوزه کشاورزی اظهارداشت: پایین بودن عملکرد، بالا بودن هزینههای کشاورزی، پایین بودن درآمد کشاورزان و ناپایداری کشاورزی از جمله مشکلاتی است که ما در این بخش با آن مواجه هستیم.
وی با اشاره به اینکه برخی نظریه پردازان عنوان میکنند که در این شرایط اگر واردات انجام دهیم به صرفهتر است، گفت: بنده قصد بحث کردن با این افراد را ندارم، اما میخواهم عنوان کنم که مشکلات ذکر شده چقدر به بحث خاک و حفاظت از آن مربوط میشود.
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه آب به عنوان یک چالش ملی مطرح است، گفت: این چالش ریزگردها را به همراه داشته و باعث مشکلات دیگری از جمله آنچه که در دریاچه ارومیه، باتلاق گاوخونی و ... رخ داده، شده است. ما این مسائل را پذیرفته ایم و قبول داریم.
وی تصریح کرد: همه این چالشها با تغییر نگرش و تغییر رفتار با خاک قابل حل است و در این فضا احتیاج به رویکرد جامعه کشاورزی برای رفتار با خاک داریم.
کشاورز با اشاره به اینکه بیش از این نمیتوانیم به خاک و طبیعت فشار بیاوریم، گفت: کسی نباید به دنبال جنگ با طبیعت باشد و راه برون رفت کشاورزی کشور از این شرایط، تغییر نگرش به خاک است.
وی با اشاره به اینکه در بخش آب و خاک با مشکلات ساختاری و بینشی مواجه هستیم، گفت: ما آب و خاک را بخشی میبینیم، در حالی که این منابع فرابخشی هستند و هیچکس نباید بدون توجه به اینکه تصمیم او چه تأثیری بر منابع خاک کشور دارد، تصمیمی اتخاذ کند.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال ما باید نهضتی ایجاد کنیم که طی 5 سال گاوآهن از کشاورزی کشور حذف شود.
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه همه ارگانها نسبت به خاک مسئول هستند، گفت: حتی همه کشور باید در این زمینه مسئول باشند و اهمیت خاک باید عمومی شود.
وی اضافه کرد: به نظر من کشاورزان کشور جزو پیشرفتهترین و دقیقترین افراد هستند و مشکلِ ما کشاورزان نیستند، بلکه مشکل، بینش ماست.
کشاورز ادامه داد: باید به موجودات زنده درون خاک، ارتقای سلامت و کیفیت آن توجه جدی کنیم، چرا که همه زندگی خاک به نفع خودش نیست، بلکه بیشتر به نفع ماست.
وی تصریح کرد: سازمانهای تحقیقاتی حوزه کشاورزی از جمله سازمان تحقیقات باید به ما نقشه راه بدهند و همه متخصصان و کارشناسان مربوطه باید درگیر این پدیده نو شوند.
سرپرست وزارت جهادکشاورزی با تأکید بر اینکه ما یک نقشه راه جدید برای اینکه رفتارهایمان منطبق با وضعیت خاک باشد نیاز داریم، تصریح کرد: از تمام استانها خواهش میکنم خارج از این برنامه حرکت و رفتار نکنند.
کشاورز ادامه داد: باید بتوانیم خاک را فرابخشی ببینیم و با بهینه کردن همه عملیات زراعی و مصرف کود، ماده آلی خاک را افزایش دهیم و با حداقل فرسایش به سمت احیای آن حرکت کنیم، در غیر این صورت کار ما بسیار دشوار میشود و میتوان گفت که کار آیندگان شاید ناممکن باشد.