خبرگزاری تسنیم: علی مطهری نماینده تهران در مجلس، در ششمین کنگره سراسری حزب همبستگی ایران که شبح امروز برگزار شد، گفت: موضوع کنگره بحث «جمهوریت و نهادهای انتخابی» است که به تناسب راجع به فلسفه وجودی مجلس و پارلمان در یک حکومت مطالبی را خواهم گفت. سوال اینجاست که اساساً چه نیازی به وجود مجلس در یک حکومت است و چرا بشر به این نقطه رسیده که باید یک نهاد به اسم مجلس داشته باشد.
وی ادامه داد: روشن است که فلسفه وجودی مجلس جلوگیری از استبداد و دیکتاتوری است؛ بشر به تجربه دریافته است که وقتی قدرت در یک جا متمرکز شود، استبداد ایجاد میکند بنابراین باید نهاد ناظری وجود داشته باشد که از استبداد جلوگیری کند.
نماینده مجلس دهم با بیان اینکه تمرکز قدرت در هر جایی استبداد ایجاد میکند، عنوان کرد: استاد مطهری در جلد سیزدهم یادداشتهای خودشان تعبیری دارند که میگویند حساسیتی که ما شرقیها و مسلمانان در موضوع غریزه جنسی و خلوت با نامحرم داریم غربیها در موضوع در خلوت گذاشتن فرد با قدرت دارند و تاکید دارند که فرد را نمیتوان با قدرت تنها گذاشت و قدرت را در آن متمرکز کرد.
عضو فراکسیون امید افزود: ما از ابتدا تعبیر جمهوری اسلامی را انتخاب کردهایم یعنی شکل حکومت جمهوری و محتوای آن اسلامی است و باید در این مسیر حرکت کنیم به طوری که دموکراسی در چارچوب احکام اسلامی باشند.
وی اضافه کرد: وجود ایدئولوژی هیچ منافاتی با دموکراسی ندارد ممکن است که در یک حکومت غیرمسلمان تعبیر جمهوری اسلامی تعبیر متناقضی باشد، اما در کشور مسلمان این گونه نیست.
این نماینده مجلس با بیان اینکه در قانون اساسی ما مجلس جایگاه و قدرت خوبی دارد به طوری که مجلس میتواند وزرا و رئیسجمهور را عزل کند.
وی با بیان اینکه مجلس در قانون جایگاه خوبی دارد، اما در عمل نمیتواند کاری انجام دهد، گفت: این سوال مطرح است که ما چگونه باید با مردم رفتار کنیم آیا باید قیم آنها باشیم و مدام به آنها بگوییم به چه کسی رای بدهند یا نه، مردم را آزاد بگذاریم که خودشان رای بدهند و حتی اشتباه کنند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس دهم با اشاره به تعبیر شهید مطهری مبنی بر اینکه مردم باید بارها اشتباه کنند تا درست تصمیم بگیرند، عنوان کرد: در مسئله صلاحیتها بیشتر توجه دارند که چه کسی کجا چه اظهارنظری کرده است و آن را ملاک احراز صلاحیتها قرار میدهند؛ میبینیم که هیئتهای نظارت میگردند که فرد در مورد ولایت فقیه چه گفته است تا او را رد صلاحیت کنند.
وی با تاکید بر اینکه ما باید جامعه را آزاد بگذاریم تا خودش انتخاب کند و رای بدهد، حتی اگر اشتباه کند چرا که مسئله رشد اجتماعی در عین حالی که اجباربردار است، اما با اجبار در آن به کمال مطلوب نمیرسیم.
نماینده تهران با بیان اینکه دوست داشتن و ایمان داشتن به کسی اجباربردار نیست حتی قرآن هم میگوید لااکراه فیالدین، گفت: کمال مطلوب و رشد اجتماعی با اجبار امکان تکامل ندارد و اگر به این شکل و با اجبار رفتار کنیم، مردم رشد اجتماعی پیدا نمیکنند چرا که باید آزاد باشند، فکر کنند خودشان تصمیم بگیرند و بارها اشتباه تصمیم بگیرند تا بالاخره جامعه رشد پیدا کرده و بفهمد به چه کسی رای بدهد.
مطهری با بیان اینکه رشد اجتماعی نیز از همین قاعده پیروی میکند، ادامه داد: ما در اسلام داریم که شک در وجود خداوند و پیامبر هم گناهی بر گردن کسی نمیآورد و شکی بر آن فرد نیست و حتی امری مقدس است.
وی با اشاره به برخورد عربی با پیامبر اسلام که جوابی در پاسخ به اینکه چه کسی خداوند را آفریده است، نداشت گفت: افراد باید فکر کنند تا از این مراحل عبور کرده و رشد پیدا کنند.
نماینده مجلس دهم اظهار داشت: مشارکت در انتخابات برای ما مسئله و موضوع مهمی است، هرچند که این موضوع با توجه به حوادث اتفاقها و اعتراضها سخت است و عدهای میگویند که ما برای چه باید رای بدهیم در حالی که هیچ فرقی نمیکند چه کسی روی کار بیاید. نه اینگونه نیست به هر حال میتوان با همین مجلس هم کارهایی انجام داد و راه اصلاح بسته نیست.
مطهری اضافهکرد: افراد میگویند راه اصلاح بسته است و نباید در انتخابات شرکت کنیم در حالی که این حرف یک اشتباه بزرگ است، ترفند طرف مقابل برای پیروزی در انتخابات وجود دارد و مردم باید در انتخابات با شور و شوق شرکت کنند. با همین مجلس و نمایندگان هم میتوان شرایط را تغییر داد و به اصلاحات خوبی دست پیدا کنیم.