البته این فقط کسب و کارهای کوچک و متوسط نیستند که رشد و توسعه آن ها اهمیت و تاثیر زیادی در اقتصاد کشور دارد، بلکه میزان توسعه کسب و کارهای بزرگ نیز از شاخصه های اصلی کشورهای توسعه یافته است. اما مسئله اصلی اینجاست که تعریف توسعه در کسب و کارهای کوچک و متوسط با مفهوم آن در کسب و کارهای بزرگ تا حدی تفاوت دارد.
تفاوت در مفهوم توسعه کسب و کارهای کوچک، متوسط و بزرگ
قطعا زمانی که در مورد توسعه یک کسب و کار کوچک صحبت می کنیم منظورمان از توسعه با وقتی که در مورد توسعه کسب و کارهای بزرگ صحبت می کنیم متفاوت است. توسعه یک کسب و کار کوچک در حقیقت به معنای بزرگتر شدن و تبدیل شدن به کسب و کاری با ابعاد بزرگتر است. در واقعه توسعه کسب و کارهای کوچک و متوسط به این معناست که این کسب و کارها محصولات یا خدماتشان را با نیازهای بازار تطبیق داده اند و به این اطمینان رسیده اند که اگر ابعاد کسب و کار را بزرگ تر کنند، نه تنها به نتیجه می رسند، بلکه نتایج بهتری دریافت می کنند.
اما زمانی که در مورد کسب و کارهای بزرگ صحبت می کنیم، در بیشتر موارد، منظور از توسعه، ورود به بازارهای بین المللی و صادرات خدمات و محصولات به کشورهای دیگر است.
موانع مختلفی بر سر راه توسعه کسب و کارهای بزرگ، متوسط و کوچک وجود دارد، اما موانع مالی یکی از مهمترین این موانع محسوب می شود. در ادامه مهمترین موانع مالی که مانع توسعه این کسب و کارها در ابعاد مختلف می شوند را بررسی می کنیم.
دغدغه مالی صاحبین کسب و کارهای کوچک و متوسط
بنگاه های اقتصادی کوچک و متوسط، همان کسب و کارهایی هستند که تعداد پرسنل آن ها کمتر از 100 نفر است. در واقع یک فروشگاه با دو نفر کارمند فروش با یک شرکت پخش مواد غذایی که 95 نفر پرسنل دارد هر دو در دسته واحدهای اقتصادی کوچک و متوسط قرار می گیرند. بنابراین بنگاه های کوچک و متوسط ممکن است در اندازه کسب و کار با هم اختلاف زیادی داشته باشند.
معمولا دغدغه های اصلی این کسب و کارها حول محوریت بزرگ شدن مجموعه و افزایش تعداد پرسنل است. مشکلات و دغدغه های کسب و کارهای کوچک به اندازه ظرفیت آن ها کوچک یا بزرگ است. برای مثال در یک فروشگاه کوچک، قیمت نرم افزار حسابداری و هزینه حقوق یک حسابدار پاره وقت خود می تواند یکی از دغدغه های موجود برای مدیریت امور مالی باشد.
![مم](/Upload/Public/Content/Images/1398/10/08/1556570886l.jpeg)
اعطای تسهیلات مالی و کمک های دولتی نیز از مسائل دیگری است که صاحبین کسب و کارهای کوچک و متوسط با آن درگیر هستند. متاسفانه در حال حاضر بنگاه های کوچک و متوسط با اینکه نقش مهمی در اقتصاد کشور ایفا می کنند، اما دولت به اهمیت توسعه آن ها توجه چندانی ندارد. در واقع دولت به این مسئله توجه ندارد که توسعه کسب و کارهای کوچک و متوسط خود به خود باعث پیشرفت وضعیت اقتصادی کشور خواهد شد.
البته دغدغه های مالی کسب و کارهای کوچک و متوسط محدود به همین موارد نیست. مسائلی مثل رد کردن لیست بیمه کارکنان یا پرداخت مالیات های سنگین و بسیاری از مسائل ریز و درشت دیگر از مواردی هستند که با عدم وجود حمایت های دولتی، بار روی دوش کسب و کارهای متوسط و کوچک را سنگین تر کرده اند.
مهمترین موانع توسعه کسب و کارهای بزرگ چیست؟
همانطور که اشاره کردیم دغدغه کسب و کارهای بزرگ ورود به بازارهای بین المللی و صادرات کالا و خدمات به کشورهای دیگر است.
موضوع اعتبار اسنادی از مسائل بسیار پراهمیت مالی است که در معاملات بین المللی اهمیت بسیاری دارد و در سال های اخیر با توجه به محدودیت های به وجود آمده در این مورد، صادرات و معاملات بین المللی به امر مشکلی تبدیل شده است. البته همچنان راهکارهایی برای دور زدن تحریم ها و کنار گذاشته نشدن صادرات وجود دارد، اما قطعا میزان آن را کاهش خواهد داد. در صورتی که با این موضوع آشنایی کافی ندارید پیشنهاد می کنیم مقاله گشایش اعتبار اسنادی را مطالعه کنید.
![ممم](/Upload/Public/Content/Images/1398/10/08/1556580214v.jpeg)
سخن آخر
با توجه به مسائل سیاسی و بازگشت تحریم ها مسائل مالی جدیدی بر کسب و کارها تحمیل شده که باعث افزایش مشکلات و به مانع بزرگی برای توسعه آن ها تبدیل شده است. البته صادرات در کسب و کارهای بزرگ اکنون نیز به صفر نرسیده، اما باید به این نکته توجه داشت که در زمان برداشته شدن تحریم ها نیز اتفاق بزرگی در زمینه صادرات رخ نداد. بنابراین نباید منتظر برداشته شدن تحریم ها بود. دولت ها باید در مسیر توسعه اقتصادی به توسعه بنگاه های اقتصادی کوچک و بزرگ نیز کمک کنند، تا همگام با رشد این بنگاه ها و به دنبال آن، وضعیت اقتصادی کشور نیز متحول شود.