شناسه : ۱۸۸۱۹۹۱ - چهارشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۸ ساعت ۰۳:۵۱
دایره المعارف تبادلات فرهنگی ایران و مجارستان نوشته میشود
به گزارش اقتصادآنلاین، میکلوش شارکوزی در نشست تخصصی اسامی مجاری در منابع ایرانی (دوران اسلامی) که امروز در این پژوهشگاه برگزار شد، گفت: پیوند تاریخی میان ایران و مجارستان به دلایل گوناگون به درستی تبیین و مورد پژوهش قرار نگرفته با این حال لازم است بدانیم که ارتباط معنایی خاصی بین ایران و مجارستان در گذشته وجود داشته است.
وی افزود: حضور مجارها در قرون وسطا برابر با دوران آل بویه و سلجوقیان در ایران به وضوح قابل پیگیری است و اسامی بسیاری از مجارها در متون این دوران به چشم می خورد که باید این اسامی ریشه یابی شده و چگونگی ورود آن ها به این منابع مورد تحقیق و پژوهش قرار گیرد.
صاحب کرسی ایران شناسی دانشگاه کارولی گاسپار مجارستان با اشاره به تاریخ حضور خود در کشور ایران یادآور شد: تلاشم در این سال ها این بوده که علاوه بر آنکه خود به مطالعه فرهنگ و تمدن ایرانی و پیوند بین ایران و مجارستان بپردازم مجارهای دیگر را با خود به ایران آورده و آن ها را با این فرهنگ غنی آشنا کنم.
شارکوزی ادامه داد:اسناد و منابع ایرانی بسیاری طی سالیان به اسامی و نام های مجاری اشاره داشته اند که این امر نشان دهنده حضور مجارها در ایران است همچنین متقابلا سفرنامه هایی از ایرانیان خصوصا در دوره قاجار در دست است که ایرانیان از کشور مجارستان دیدن کرده اند.
وی با بیان اینکه بورسیه سه ساله مطالعاتی که از سوی فرهنگستان هنر مجارستان برای شناسایی این پیوند به بنده اعطا شده فرصت خوبی برای شناخت روابط بین ایران ومجارستان به ما می دهد اظهار داشت: در این سه سال تلاش خواهم کرد تا یک دایره المعارف از روابط بین ایران و مجارستان به رشته تحریر درآورم که منبعی مورد استناد برای پژوهش های آتی بین دو کشور باشد.
این استاد داشنگاه کارولی گاسپار مجارستان افزود: گام های اولیه برای تبادل دانش و اسناد بین دو مرکز برداشته شده است با این حال امیدوارم طی سه سال آینده این همکاری بیشتر شده و دستاوردی مانا برای آیندگان باشد.
روابط فرهنگی ایران و مجارستان در یک نگاه
مسئولان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و مجارستان سال گذشته نیز توافق کردند تا نسخه های ارزشمند فارسی به طور مشترک در فهرست حافظه جهانی یونسکو ثبت شود.
برنامه حافظه جهای یونسکو از سال 1992 با هدف آگاهی نسبت به خطراتی که میراث مستند جهانی بویژه آثار مکتوب را تهدید می کند، به اجرا گذاشته شد؛ هدف از اجرای این برنامه جلوگیری از تاراج، پراکندگی، دادوستد غیرقانونی و نابودی میراث مستند جهانی است.
از این رو کشورهای عضو یونسکو در سال های اخیر تلاش کرده اند آثار مکتوب و بویژه نسخ خطی خود را در این حافظه جهانی به ثبت برسانند تا گرد فراموشی روی آنها ننشیند.
از آنجا که بخشی از میراث مکتوب و تاریخی ایران در دیگر موزه ها و مراکز علمی و فرهنگی کشورها نگهداری می شود، در سال های اخیر شناسایی این میراث و همکاری با سایر کشورها برای نگهداشت آنها در دستور کار سیاست گذاران فرهنگی قرار دارد و از این رو از یازدهم مهر ماه نمایشگاه تصاویر و اسناد مشترک مجارستان و ایران در سازمان اسناد و کتابخانه ملی گشایش یافت.
تعاملات فرهنگی در واقع پل پیوند ملت ها و گسترش مناسبات کشورها در برقراری ارتباط از طریق دیپلماسی فرهنگی به حساب می آید که با تقویت همکاریهای فرهنگی و هنری به ویژه برگزاری هفته های فرهنگی، نمایشگاههای کتاب،عکس و جشنواره ها می توان گام های رو به جلو با هدف توسعه روابط دو جانبه برداشت.
روابط جمهوری اسلامی ایران و مجارستان از گذشته های دور، خوب بوده و در سال های اخیر حتی بسیار توسعه یافته و می توان گفت تبادلات فرهنگی بین دو کشور زمینه را برای همکاری های هرچه بیشتر فراهم کرده است.
علاوه بر مشترکات فرهنگی فراوان مردم دو کشور، روابط دیپلماتیک ایران و مجارستان سابقه دیرینه دارد و همواره خوب بوده تا جایی که نگاه مردم ایران به روابط دو کشور و همچنین به سیاست های دولت آن کشور مثبت است.
در اوایل سال گذشته طی سفرهایی که توسط مقامات امور خارجه کشورمان به مجارستان انجام شد، تفاهم نامه همکاری بین آکادمی علوم مجارستان و مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه ایران برای تهیه فهرست نسخه های خطی فارسی موجود در کتابخانه آکادمی علوم مجارستان به امضا رسید.
به گفته کارشناسان یکی از دلایل توجه مجارها به فرهنگ و تاریخ ایران و همچنین کتاب های فارسی، حضور قوم یاس در مجارستان است که افراد وابسته به این قوم، خود را اصالتا ایرانی می دادند.
یاس ها در مجارستان از اقوام شناخته شده و ریشه دار محسوب شده و عقیده دارند که اصالتاً ایرانی و از شهر یزد هستند؛ افراد این قوم در میان دیگر شهروندان مجارستان، به عنوان نماد تیز هوشی و داشتن ذهنی خلاق و اقتصادی شناخته شده و به اینکه دارای اجدادی ایرانی و از شهر یزد باشند، افتخار می کنند.
مقامات و مسئولان جمهوری اسلامی ایران و مجارستان همواره از توسعه همکاری و تقویت روابط با یکدیگر حمایت کرده و تلاش می کنند تا راه های توسعه و گسترش روابط در زمینه های مختلف با هم را در زمینه های مختلف فراهم کنند.