به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، رئیس مرکز تحقیقات مخابرات ایران روز چهارشنبه در آیین افتتاحیه همایش بررسی راهکارهای پیشگیری از سرقت علمی اظهار داشت: الزام رسیدن به جایگاه برتر و مرجعیت علمی، رعایت استانداردهای مناسب در گفتمان علمی دنیاست.
محمد خوانساری افزود: سرعت روزافزون تولید علم، پیچیدگی های علوم، جمعیت زیاد دانشجویان و تخصصی شدن دانش های مختلف در شرایط کنونی، مانع ارتباط و تعامل نزدیک میان استاد و دانشجو شده و همین موضوع موجب تضعیف نقش تربیتی و اخلاقی استادان شده است.
وی نقش آگاهی بخشی و تعیین استانداردهای اخلاق علمی بومی مبتنی بر استانداردهای جهانی را در کاهش سوءرفتارهای علمی موثر خواند.
**سرقت علمی منحصر به زمان و مکان خاصی نیست
دبیر همایش بررسی راهکارهای پیشگیری از سرقت علمی نیز در این مراسم گفت: سوء رفتارهای علمی به فعالیت هایی اطلاق می شود که باعث دستیابی به مزایای ناعادلانه برای افراد می شود و منحصر به دوره معاصر یا کشور ما هم نیست.
حبیب اله اصغری افزود: سوءرفتار علمی بسیار عام تر از سرقت علمی است و تخلف هایی مانند نادیده گرفتن وظایف و مسوولیت ها، استفاده نادرست از ابزارها، استفاده از محیط علمی برای مقاصد سیاسی و شخصی، بی عدالتی در برخورد با دانشجویان، داده سازی، سایه نویسی، نویسنده میهمان و انتشار دوباره بدون هیچگونه تغییر را در برمی گیرد.
رئیس پژوهشکده ارتباطات و فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: هدف از برگزاری این همایش، گفتمان سازی و اخلاق مداری در حوزه تولید علم است و سه رویکرد اصلی مبانی اخلاق علمی و اخلاق در فضای مجازی، سیاستگذاری حقوق مالکیت فکری و کاربرد ابزارهای مبتنی بر فناوری اطلاعات و پیشگیری از سرقت علمی را دنبال می کند.
**مشابهت یابی بین سند احادیث دینی به کمک فناوری اطلاعات
معاون آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه نیز در این مراسم به وجود برخی سامانه های مشابهت یاب متنی در کشور اشاره کرد و گفت: سامانه های مختلفی همچون 'نورمگز' و 'سمیم نور' در زمینه مشابهت یابی به کاربران کمک می کنند و کار جدیدی در زمینه مشابهت یابی احادیث شیعه و اهل سنت با استفاده از نرم افزارهای موجود شروع شده است.
حجت الاسلام حمید کلانتری افزود: مشابهت یابی بین سند احادیث نیز در دستور کار است زیرا برخی از احادیث طولانی پیامبر اکرم (ص) در قرون اولیه اسلامی، تقطیع شده اند و معتقدیم می توان با مشابهت یابی و اتصال آنها به یکدیگر، اصل سند حدیث را پیدا کرد.
**حذف تولید مقاله از امتیازات ارتقای هیات علمی راه چاره بدرفتاری های علمی نیست
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی نیز در این مراسم با انتقاد از افرادی که برای مقابله با سرقت علمی، حذف امتیاز تولید مقاله از روند ارتقای اعضای هیات علمی را پیشنهاد می کنند، گفت: متاسفانه به جای مراقبت و ارائه آموزش های لازم، منتظر می مانیم تا مساله ای ایجاد شود و بعد هم به جای حل آن، دنبال پاک کردن صورت مساله هستیم.
ابراهیم واشقانی فراهانی تصریح کرد: متاسفانه بسیاری از بدرفتاری های علمی، ناشی از غفلت خود ماست و عضو هیات علمی که حتی وقت ندارد متن پایان نامه دانشجوی خود را مطالعه کند چگونه می تواند بر درستی یا نادرستی متون آن نظارت داشته باشد.
وی با بیان اینکه تولید علم، محدود به چاپ مقاله نیست، تاکید کرد: می توان در فرآیند ارتقای اعضای هیات علمی، به بسیاری از شاخص های تولید علم همچون دانش فنی، ثبت اختراع و نظریه پردازی را با یک وزن مشخص، امتیاز داد.
واشقانی همچنین با اشاره به راه اندازی سامانه اصالت سنج در دانشگاه آزاد اسلامی، از قرار گرفتن آن در کنار سامانه ایرانداک در آینده نزدیک خبر داد.
همایش راهکارهای پیشگیری از سرقت علمی به همت پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهی از صبح امروز، ششم بهمن ماه در سالن همایش های مرکز تحقیقات مخابرات ایران درحال برگزاری است.
در این همایش یک روزه، متخصصان داخلی و خارجی به ارائه مقاله و سخنرانی های علمی در زمینه راهکارهای مقابله با سوء رفتارهای علمی خواهند پرداخت.
علمی**1055**1440
خبرنگار : زینب کارگر ** انتشاردهنده: معصومه گلشن
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با کانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:irnaelm@https://telegram.me