خبرگزاری فارس: چندی پیش تعدادی بسته معیشتی در اختیار خانه سینما قرار گرفت تا در ماه مبارک رمضان به سینماگران متضرر از شیوع کرونا اهدا شود. از آنجایی که خانه سینما برای شناسایی هنرمندانِ نیازمند، فقط شیوه غربالگری را به رسمیت میشناسد، به روشهای پیشنهادی صنوف توجهی نکرد و از متقاضیان خواست پرسشنامهای حاوی 34 سوال را پاسخ دهند که بسیاری از آنها تفحّص در زندگی شخصی افراد تلقی میشود و با کرامت انسانها مغایر است.
موضوعی که در «رزمایش مواسات، همدلی و کمک مؤمنانه» بر آن بسیار تأکید میشود و گروههای جهادی و نهادها تا حد ممکن سعی دارند آبروی افراد و شأن آنها حفظ شود. این در حالی است که در معدود مواردی نظیر انتشار عکسهایی از کمکهای غذایی در مناطق محروم سیستان و بلوچستان که چهره کمکگیرندگان مشخص بود، شاهد اعتراض گسترده کاربران فضای مجازی به این بیاخلاقی بودیم.
غربالگری خانه سینما نیز شبیه به این موضوع است و کرامت انسانی را خدشهدار میکند. همین موضوع سبب شد 12 صنف از صنوف زیرمجموعه خانه سینما شامل «انجمن کارکنان لابراتوار فیلم، کانون آهنگسازان، انجمن منشیان صحنه، انجمن گویندگان و سرپرستان گفتار فیلم، انجمن مدرسان سینما، انجمن مدیران تولید، انجمن برنامهریزان و دستیاران کارگردان سینما، انجمن دستیاران فیلمبردار، انجمن مدیران و دستیاران تدارکات سینما، انجمن مدیران و دستیاران سالنهای سینما، انجمن نویسندگان و منتقدان سینمای ایران و انجمن فیلم کوتاه ایران» اعتراض مکتوب خود را به همایون اسعدیان رئیس هیأتمدیره خانه سینما اعلام کنند.
آنها معتقدند: نفس رفتار گزینشی با اعضای صنوف به هر شکل اشتباه است و اطلاعات به دست آمده از این روش، به دلیل متغیر بودن شرایط زیستی انسانها قابلیت استناد به منظور تصمیمگیری درباره وضعیت معیشتی انسانها را ندارد و نیاز به روزرسانی اطلاعات تا همیشه ادامه خواهد داشت. ضمن اینکه اطلاعات ارسالی اعضا قابل راستیآزمایی نبوده و اعضا را در معذوریت نوع پاسخگویی قرار خواهد داد.
این صنوف سینمایی پیشنهاد کردهاند: به منظور حفظ شأن اهالی سینما و در راستای صیانت از کرامت انسانی اعضا با استفاده از تجربههای موفق پیشین، مبنا بر انصراف خودخواسته اعضایی که از تمکن مالی لازم برخوردارند قرار داده شود تا یاریگر خانه سینما در کمکرسانی به اعضای کمبرخوردارتر باشند. این شیوه علاوه بر ایجاد حس نوع دوستی در افراد، به ایجاد فضای همدلی و تعلق در خانواده بزرگ سینما کمک میکند و موجب دلگرمی اعضا خواهد بود.
حال در جدیدترین اقدام، مبنای شرعی این شیوه غربالگری مورد استفتاء از آیتالله ناصر مکارم شیرازی قرار گرفته و این مرجع تقلید آن را جایز ندانسته است:
این در حالی است که هیأت مدیره کنونی خانه سینما برای کلیه حمایتها، متکی به شیوه غربالگری است، روشی که شأن و کرامت انسانی را زیر سؤال میبرد.