فشار عرضه برای ذخیره سود در سهام شرکتهای بزرگ کالایی در حالی شاخص کل را زیر فشار گذاشت که در گروههای متوسطی نظیر بانک و خودرویی و صنایعی چون سیمان و لاستیک شاهد برتری همهجانبه تقاضا و رشد حداکثری قیمت بودیم. در این میان افزایش تعداد نمادهای متوقف در جریان معاملات در افت قیمت سهام بیتاثیر نبود. در مجموع اما برگشت شاخص کل از کف در جریان معاملات امیدها به ثبت رکوردهای جدید در بورس را زنده کرد.
موج منفی توقف بازار
یکی از موضوعات قابل توجه در معاملات روز گذشته افزایش موج توقفها بود. از این رو در بورس تهران با توقف نماد معاملاتی 28 شرکت به دلایل مختلف از رشد و افت قیمت برای روزهای متوالی گرفته تا برگزاری مجامع و افشای اطلاعات بااهمیت مواجه بودیم. تعداد توقفها در فرابورس ایران نیز به 11 سهم رسید. به نظر میرسد تعداد بالای نمادهای متوقف شده در نزولی شدن شاخص کل در دو بازار مذکور بیتاثیر نبوده است.
جذابیت سهام در محدوده منفی
همانطور که اشاره شد روز گذشته ارزش معاملات خرد سهام در دو بازار بورس و فرابورس به بیشترین سطح در یک ماه اخیر رسید. این مهم در حالی رقم خورد که شاخص سهام با افت 4/ 0 درصدی مواجه شد و از 39 صنعت فعال بورسی نیز 18 گروه با افت میانگین قیمت سهام زیرمجموعه خود مواجه شدند. با این حال موضوعی که این روزها کاملا آشکار است، افزایش جذابیت سهام پس از هر افت قیمتی است. بهطوری که پس از تشدید عرضهای که منجر به کاهش قیمت سهام بنگاههای بورسی میشود، شاهد بازگشت تقاضا و افزایش دادوستدها در سهام هستیم. این تقابل روز گذشته نیز کاملا محسوس بود و به افزایش ارزش معاملات خرد سهام انجامید.
بازیگران چه عملکردی داشتند؟
هر چند معاملات روز گذشته با افت نماگر اصلی بازار خاتمه یافت، ولی این سهامداران خرد بودند که به روند خریدهای پرحجم خود ادامه دادند و توانستند نقدینگی را در زمین خود حفظ کنند. بر این اساس حقیقیهای بازار برای سومین روز متوالی توانستند خالص خرید مثبتی در کارنامه خود ثبت کنند. بهطوریکه دیروز 120میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی جابهجا شد.
بررسی جزئیات این جابهجاییها نشان میدهد که سهامداران خرد همچنان به خریدهای خود در نمادهای سیمانی ادامه دادند و دیروز نیز خالص خرید 213میلیارد تومانی را در این صنعت ثبت کردند. در صدر خریدها نیز تمایل به جمعآوری سهام سیمان شرق قرار داشت. بهطوریکه 85درصد از این رقم یعنی 183میلیارد تومان به خالص خرید «سشرق» تعلق داشت. «سیدکو» نیز با ثبت خالص خرید 5/ 14میلیارد تومانی از دیگر نمادهای مورد توجه حقیقیها در این بازار بود.
در ادامه این روند خرید سهام خودرویی بود که با استقبال معاملهگران خرد بازار همراه شد. بهطوریکه حقیقیها توانستند بیش از 85میلیارد تومان نقدینگی را بابت خرید سهام مزبور به پرتفوی خود منتقل کنند. در این میان 67میلیارد تومان از این رقم به خالص خرید سهام ایرانخودرو تعلق داشت. دیگر لیدر خودرویی یعنی سایپا نیز خالص خرید 3/ 15میلیارد تومانی را از سوی حقیقیها تجربه کرد. در همین راستا سهامداران حقیقی «خگستر» نیز توانست حدود 19میلیارد تومان نقدینگی را بابت خرید سهام مزبور از سبد سهام حقوقیها به پرتفوی خود منتقل کنند. در ادامه نیز خرید سهام گروه مخابرات و بهخصوص خود سهام مخابرات در کانون توجه سهامداران خرد بازار قرار گرفت. بهطوریکه دیروز حقیقیها حدود 36میلیارد تومان نقدینگی بابت خرید سهام «اخابر» به پرتفوی خود منتقل کردند.
در مقابل معاملهگران عمده بورسی بیشترین خرید و بعضا حمایت را از سهام گروه پالایشی داشتند. بهطوریکه ثبت خالص خریدی در حدود 200میلیارد تومان از سوی این گروه از سهامداران در نمادهای پالایشی شکل گرفت. در این میان نفت سپاهان با ثبت خالص خرید بیش از 170میلیارد تومانی در صدر خریدها جای گرفت. «ونفت» نیز با ثبت خالص خرید 2/ 27میلیارد تومانی از دیگر نمادهای مورد توجه حقوقیها در این گروه بود. گروه فلزات اساسی نیز خرید و فروشهای متعددی را از سوی بازیگران بازار تجربه کرد؛ در حالی بعضی از نمادهای این گروه مورد توجه حقوقیها بود که در مقابل حقیقیها نیز خریدهای متعددی را در بعضی نمادهای فلزی داشتند. برآیند این امر ثبت خالص خرید بیش از 960میلیون تومانی از سوی حقوقیهای بازار در این صنعت بود. در این میان سهامداران عمده بیشترین خرید را در نماد فولاد مبارکه داشتند. بهطوریکه 41میلیارد تومان نقدینگی بابت خرید سهام «فولاد» در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی جابهجا شد.