احمد نادری نماینده مردم تهران در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی درباره قطع ماهواره ای شبکه های الکوثر و سحر اردوزبان گفت: رسانه های برون مرزی جدی ترین ابزار دیپلماسی عمومی هستند که در هر کشوری وجود دارد؛ تعریف مشهور دیپلماسی تاثیر بر افکار عمومی مردمان کشور های دیگر است. اگر این تعریف مشهور را به کار گیریم اساسا در واقع رسانه ها اینجا جدی ترین ابزار هستند. در دوره پسا مدرن یا قرن 21 نیز بدون اینکه تماس های فیزیکال هم در بین مردم باشد، تماس فکری و تماس اندیشه ای را اساسا رسانه ها ممکن کرده اند و ابزار دیپلماسی عمومی هستند .
وی افزود: قاعدتا ابزار های دیپلماسی عمومی اهمیت زیادی برای دولت های ملی باید داشته باشند. همه دولت های ملی سرمایه گذاری های ویژه ای روی رسانه های برون مرزی شان می کنند، اگر که ما بخواهیم در این فضا حرکت کنیم قاعدتا جمهوری اسلامی ایران باید نقش جدی در دیپلماسی عمومی داشته باشد و فضای رسانه ای اش در واقع مهم ترین ابزار آن است. در سال های اخیر شبکه هایی را داشته و داریم که به زبان های پر طرفدار و پر گویش مثل عربی انگلیسی اسپانیولی و ..... ورود پیدا کرده و کار می کنند، قاعدتا هر چه قدر در این زمینه پر تعداد تر باشیم، اثرگذاری مان نیز بیشتر است. امروزه می بینیم که همه دولت های ملی که نگاه خاصی به دیپلماسی عمومی دارند شبکه های متعددی را پشتیبانی می کنند؛ تعداد این شبکه ها که در خور سلایق مختلف با موضوعات مختلف باشد بسیار مهم است. با این اوصاف قاعدتا شبکه های عربی زبان ما که به عنوان نمونهموضوع بحث هم است باید نه تنها تقویت بلکه باید بر تعداد آن ها افزوده شود.
نادری گفت: با این سطح از اثر گذاری و تعداد مخاطبی که شبکه الکوثر طی این سال ها جذب کرده نرسیدن بودجه ارزی و در پی آن از دسترس خارج شدن این شبکه جای تاسف دارد. ضرر و زیان این کار ناصواب متوجه امنیت ملی است. اگر دوستان فکر و چاره ای برای آن نکنند و مجدد راه اندازی نشود، ضرر تعطیلی هر کدام از رسانه های برون مرزی مخصوصا شبکه الکوثر را معادل با ضربه ای به منافع ملی می بینم.
نماینده مردم تهران درباره اهمیت این موضوع به عنوان یک موضوع فراجناحی و در راستای مصالح ایران در فضای بین الملل، گفت: این یک موضوع فرا جناحی و ملی است و از همین بابت هم آن را ضربه به منافع ملی می دانم، این کار تقسیم بندی ها و خط کشی های درونی را بر نمی تابد و یک امری است که فرای اشخاص، سازمان ها، احزاب، دستگاه ها و آن خط کشی های معمول در حوزه های داخلی است. قاعدتا این موضوع را باید بیشتر پیگیری کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به محدودیت هایی که طی این سال ها برای شبکه های برون مرزی صورت گرفته است، درباره موانعی که در تقویت رسانه های مقاومت ایجاد کرده است، گفت: دقیقا همین مسئله تاثیرگذاری رسانه های مقاومت است که باعث شده برخی ها از قدرت تاثیر گذاری دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کنند. این جای خوشحالی دارد؛ یعنی اگر چه ما از توقف شبکه هایمان ناراحت می شویم ولی از منظر دیگر باعث خوشحالی است که نشان از تاثیرگذاری آن ها دارد، راه مقاومت راهی است که روز به روز دارد تاثیر گذاری بیشتری و فراگیری بیشتری پیدا می کند و طرفداران بیشتری دارد.
وی گفت: قاعدتا نظام سلطه که یک نظام کاملا یکسان خواه و یکسان ساز و انحصاری بوده، قاعدتا رویکردهای مخالف را بر نمی تابد و این کار ها هم نشانه همان است و از سویی دیگر تاثیر گذاری این شبکه ها است که فکر دشمن را مشغول خود ساخته است. باید برای باز گشایی این ها به سمت به سمت راهکارهای حقوقی، راهکارهای اقتصادی و مالی هم رفت اما مهم تر از همه این است که یک درک درستی در مدیران ارشد ما شکل بگیرد که کمک کردن به شبکه های برون مرزی اساسا کمک به منافع ملی است.
نماینده مردم تهران درباره راهکارهای مقابله ای با این اتفاقات گفت: در درجه اول راهکار های اقتصادی و بودجه ای است که باید به فکر تامین بودجه جدی برای رسانه های برون مرزی باشیم. مجلس شواری اسلامی می تواند در این موضوع ورود کند و باید سهم ویژه ای در این بحث بودجه بندی ها و تامین بودجه های برون مرزی داشته باشد. در عین حال در ابعاد داخلی سازمان صدا و سیما هم باید نوآوری ها و خلاقیت های این سیستم شبکه ها به طور جدی در دستور کار برنامه ریزان و مدیران باشد.
وی گفت: نقطه مطلوب این است که شبکه های برون مرزی هم به لحاظ کیفی تغییرات اساسی داشته باشند و هم به لحاظ کمی و عددی باید تعداشان بیشتر شود. امروزه در واقع جبهه ای که مقابل جمهوری اسلامی به زبان فارسی فعالیت می کند، تنوع ویژه ای پیدا کرده است؛ یک سری از شبکه ها شبکه های کاملا سیاسی است یک سری کاملا اجتماعی است یک سری کاملا شبکه های سبک زندگی است و یک سری شبکه های کاملا اعتقادی است، یعنی در واقع در دسته بندی های مختلف کانال های متعدد و مختلف به زبان فارسی پخش می شود که قاعدتا این ها در راستای دیپلماسی عمومی کشور هایی نظیر ایالات متحده امریکا و انگلستان است. ما هم باید به آن سمت برویم که برای استفاده از ظرفیت های دیپلماسی عمومی تعدد شبکه ها را در حوزه های مختلف در دستور کار قرار دهیم، این چشم انداز مطلوبی است که من فکر می کنم اگر به آن برسیم به نظرم به منافع ملی جمهوری اسلامی ایران کمک کرده ایم لذا مصرم که ردیف بودجه ای مستقل از صدا و سیما را به رسانه های برون مرزی اختصاص دهیم و در مجلس شورای جمهوری اسلامی حتما آن را طرح و حمایت خواهم کرد.