گروه سیاسی فردا: فقط با گذشت یک روز از رونمایی «بسته اقتصاد مردمی» مجلس برای «تحول اقتصادی به نفع مردم» توسط دکتر محمدباقر قالیباف، رییس مجلس در ارتباط تصویری با رهبر معظم انقلاب، دولتیها و رسانههای وابسته به دولت، بهطور مستقیم یا غیرمستقیم از واکنش ترش و تند رییسجمهوری به این بسته خبر دادند؛ موضوعی که البته توسط برخی دیگر از مقامات نهاد ریاست جمهوری، از اساس رد شد. این فضا سازیهای دوگانه از سوی پاستور و ارگانهای تبلیغاتی آنها، چه دلیلی میتواند داشته باشد؟
کنایههای معنادار
آنطور که رسانههای داخلی بهطور هماهنگ پوشش دادند، حسن روحانی در جلسه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا که روز دوشنبه، 23 تیر و پس از دو ماه وقفه برگزار شد، با اشاره غیرمستقیم به طرح اقتصادی قالیباف که اخیرا در حضور رهبر انقلاب از آن رونمایی کرد، صراحتا دولت را محور مقابله با جنگ اقتصادی و پیشبرنده طرحهای رفع مشکلات معیشتی مردم اعلام کرد. او گفت: «در جلسهای رهبر معظم انقلاب با تاکید بر ضرورت آمادگی و هماهنگی همه ارکان کشور در مقابله با جنگ اقتصادی دشمن فرمودند که فرمانده این جنگ باید رییسجمهور باشد و سایر قوا نیز میبایست در کنار دولت به میدان بیایند.» همزمان با این، رسانههای اصلاحطلب حامی دولت، درباره جلسه اخیر سران قوا روایتهایی اختلافبرانگیز تولید کردند که اصلا سنخیتی با لزوم همکاریجویی مسوولان برای حل مشکلات مردم ندارد.
سایت «انتخاب» از رسانههای نزدیک به دولت روحانی، در گزارشی، روایتی تفرقهآمیز میان دو قوه مجریه و مقننه ارائه کرد. طبق این گزارش، روحانی خطاب به قالیباف گفته بوده که چرا رییس مجلس در دیدار با رهبری، از بسته اقتصاد مردمی رونمایی کرده و قالیباف نیز در واکنش اعلام کرده که رییسجمهوری در این سالها، فقط حرف زده و عملی از ایشان ندیدهایم. انتخاب برای تایید ادعاهای خود، از توییت محمود رضوی، مشاور فرهنگی قالیباف شاهد مثال آورد که با انتشار یک اینفوگرافی از بسته اقتصاد مردمی رییس مجلس، از روزشمار قالیباف برای اجراییشدن این بسته خبر داده بود. این ادعا در حالی است که رضوی و دیگر مشاوران و فعالان سیاسی و رسانهای نزدیک به قالیباف، از جمله احدیان و شریفی نیز در حرکتی هماهنگ، از این اینفوگرافی در صفحات توییتر خود رونمایی کرده بودند و پرداختن به این اینفو، نمیتواند تقابل مجلس با دولت تفسیر شود. این در حالی است که حسامالدین آشنا، مشاور فرهنگی رییسجمهوری، در اقدامی عجولانه و در واکنش به توییت رضوی، اینگونه به مجلس و شخص قالیباف طعنه زد: «فرق کلیدی شهرداری و قوه مقننه است. 1. مجلس قاعدتاً به فرمان و بر مبنای زمانبندی پروژهای تصمیم نمیگیرد. 2. رییس مجلس هم مسوولیتها و اختیاراتی مشابه شهردار تهران ندارد. 3. نسبت مجلس شورای اسلامی با رییس مجلس هم با نسبت شورای شهر با شهردار متفاوت است.»
همزمان با این، محمد مهاجری از چهرههای نزدیک به علی لاریجانی و مدیرمسوول سایت خبرآنلاین نیز با تیرهترسیمکردن روابط میان دولت و مجلس، در توییتی نوشت: «دو مقام دولت و حاجبابایی (نماینده مجلس که حاضر بوده) شایعه برخورد لفظی قالیباف با روحانی در جلسه سران قوا را تکذیب کردند، اما اطرافیان قالیباف ساکت هستند. سکوتشان باعث شده این تهمت را به جان بخرند که شایعه را خودشان به روش آمدنیوز ساختهاند.»
روایتهای آشتیجویانه
با وجود خصومتتراشی رسانههای حامی دولت، برخی مقامات نهاد ریاست جمهوری، اتفاقا فضای میان قالیباف و روحانی را فضایی آشتیجویانه ترسیم کردند؛ مثلا علیرضا معزی، معاون دفتر رییسجمهوری با اشاره به انتشار برخی مطالب اختلاف انگیز از سوی برخی رسانهها درباره جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا، در توییتی تاکید کرده بود: «برآیند و برونداد پنجاهویکمین جلسه هماهنگی اقتصادی قوا، اراده آشکار برای همافزایی قوا در مقابل دشواریهای تحمیلی به کشور بود؛ چنانکه ادبیات همدلانه و رویکرد تعاملی سران قوا نسبتی با جوزدگیها، مجادلات و حاشیه سازیهای بیرونی نداشت.» از سوی دیگر، علی ربیعی نیز در توییتی «صدای واحد، برنامه مشترک و اهتمام همافزا برای حل مشکلات مردم» را بنای جلسه سران سه قوه دانست و تاکید کرد: «نیاز به همدلی و همراهی سه قوه یک اصل بنیادین است. من و همکارانم باورمان این است در شرایط اداره سخت کشور با همه وجود پای کار بایستیم.»
روایت همکاریجویانه «صبحنو»
برخلاف ادعاهای برخی علیه رسانههای نزدیک به مجلس یازدهم، «صبحنو» در گزارشی که بلافاصله پس از جلسه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا منتشر کرد، فضای حاکم بر این جلسه را کاملا مثبت و همکاریجویانه ترسیم کرده بود. «صبحنو» در روایت خود چنین آورده بود: «در اولین جلسه شورای هماهنگی اقتصادی که با حضور رییس جدید مجلس شورای اسلامی برگزار شده، فضای تعامل و همکاری میان قوا، برجسته و قابل توجه بوده است. در این جلسه، رییس مجلس با ارائه بخشهایی از بسته اقتصادی مجلس، از دولت خواسته است تا با اصلاح فرایندها و سرعت دادن به اجرای تصمیمات برای مهار مشکلات اقتصادی کشور چاره بیندیشد.» «صبحنو» همچنین با اشاره به اظهارات رییسجمهوری تصریح کرده بود: «رییسجمهور هم با تایید این نکات، از تلاش دولت برای حل مشکلات و آمادگی برای وقتگذاری مضاعف در این زمینه خبر میدهد که این نکته مورد تایید و تاکید روسای قوای دیگر هم قرار میگیرد.»
اصلاح طلبان و حامیان دولت از چه میترسد؟
درحالیکه مجلس تلاش دارد در سال جهش تولید، طرحهایی ملموس و عملیاتی برای بهبود روند زندگی مردم ارائه کند، برخی مقامات دولتی و رسانههای حامی آنها، به جای همراهی با این دغدغه ملی، از هماکنون ماشین مانعتراشی خود را روشن کردهاند. این مانعتراشیها در حالی است که دولت هفت سال مدیریت اقتصادی کشور را به نتایج نامعلوم و نسیهای توافق هستهای گره زد و رسماً با این اقدام ظرفیتهای داخلی را در وضعیت بالقوه باقی نگه داشت؛ چنانکه در سال جهش تولید و بهقول رییسجمهور در شرایط جنگ اقتصادی تنها دوبار جلسه هماهنگی اقتصادی توسط دولت برگزار شده است و در قضیه اخیر نابسامانیهای بازار ارز و سکه دولت به جای اقدام مناسب، رویه سکوت را در پیش گرفته است. بهتر است مقامات دولتی به جای رشکورزیدنها به ایدههای نوی مجلس جدید، یکبار هم که شده، پای کار پیشرفت کشور به کمک ظرفیتهای درونی باشند.
از سوی دیگر، روایتهای متناقض از سوی دولت و رسانههای آنها از جلسه اخیر سران قوا، شاید تلاشی برای مخدوشکردن محبوبیت مجلس یازدهم و رییس مجلس در میان مردم و ناامیدکردن تودههای جامعه به رفع مشکلات معیشتیشان باشد. شاید بد نباشد اصلاحطلبانی که همیشه مدعی دفاع از منافع ملی بودهاند، یکبار هم که شده بهطور جدی از منافع مردم که این روزها در همکاری میان قوا تجلی دارند، حمایت کنند و دست از سیاستبازیهای بیثمر دست بشویند. از مقامات دولتی هم انتظار میرود همانطور که با زبان، از همکاری با مجلس سخن میگویند، یکبار برای همیشه و بهطور واحد، از تولید آگاهانه روایتهای دوگانه و چندگانه پرهیز کنند و سعی نکنند با ایجاد جنگ روانی، از زیر بار ناکامیهای خود در عمل به وعدههایشان شانه خالی کنند.