خبرگزاری فارس: محمّدحسن قدیری ابیانه، کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به تلاش آمریکا برای فعال شدن مکانیسم ماشه و برگشت 6 قطعنامه تعلیق شده شورای امنیت علیه ایران گفت: آمریکاییها نمیتوانند طبق برجام و مصوبه شورای امنیت مکانیسم ماشه را فعال کنند، امّا احتمالاً اعلام خواهند کرد که از نظر ما مکانیسم ماشه فعال شده و بر اساس آن شروع میکنند با کشورهایی که با ایران ارتباط تجاری و اقتصادی دارند برخورد میکنند.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی، اروپا هم اقدامی عملی علیه آمریکا انجام نخواهد داد، هرچند به قانونی بودن استفاده از ماشه توسط آمریکا اذعان نکنند.
سفیر اسبق ایران در مکزیک و استرالیا با بیان اینکه بسیاری از اقداماتی که آمریکاییها علیه ما انجام میدهند غیرقانونی و برخلاف مصوبات سازمان ملل و قوانین بینالملل است، گفت: ملاک آمریکا برای اقدامات خود، قُلدری است، تا حدی که گفتهاند قضات دیوان بینالملی که علیه آمریکا رأی صادر کنند، تحریم میشوند؛ این معنایی جز قلدری ندارد.
قدیری ابیانه با تأکید بر اینکه از نظر سازمان ملل مکانیسم ماشه قانونی نخواهد بود، اظهار داشت: البته انگلیس و فرانسه هر آن اراده کنند میتوانند از مکانیسم ماشه استفاده کنند و از همین اهرم هم استفاده خواهند کرد تا ایران را تحت فشار قرار دهند.
وی افزود: وقتی اروپاییها میگویند میخواهیم برجام را حفظ کنیم منظورشان عمل کردن ایران به تعهدات است نه اینکه خودشان به تعهداتشان عمل کنند.
کارشناس مسائل استراتژیک با بیان اینکه ما همان ابتدا که آمریکا از برجام خارج شد و تحریمهای جدید را اعمال کرد باید از برجام خارج میشدیم و اصالاً نباید برجام را امضاء میکردیم، تصریح کرد: اکنون حتی خروج از برجام هم کفایت نمیکند بلکه باید اعلام کنیم اگر تعهدات غربیها در برجام عملی نشود، ما تعهداتمان به NPT را تعلیق خواهیم کرد و به هیچ بازرسی اجازه حضور در ایران را نخواهیم داد.
قدیری ابیانه با یادآوری اینکه بیش از 90 درصد بازرسیها در جهان از ایران انجام شده و هیچ تخلفی مشاهده نشده و این را بارها در گزارشات خود اعلام کردهاند، خاطرنشان کرد: اصولاً تعهد کشورها به NPT دوطرفه است، یعنی کشورها تعهد میدهند به سمت ساخت سلاح هستهای نروند و به آژانس انرژی اتمی اجازه بازرسی بدهند و در مقابل، آژانس به کشورها در برخورداری از مواهب صلحآمیز هستهای کمک خواهد کرد. با این حال، ما بالاترین تعهدات را به آژانس دادهایم، ولی آنها به وظیفهشان عمل نکردهاند.
وی ادامه داد: ممکن است به لحاظ تبلیغی ما نگوییم از NPT خارج میشویم، امّا باید بگوییم تعهدات خود به آژانس را معلق میکنیم و بررسی مجدد تعهد به NPT به دو عامل بستگی خواهد داشت؛ نخست اخذ تضمین از آژانس انرژی هستهای برای عمل به تعهدات خودش در برخوردری ایران از مواهب صلحآمیز هستهای، دوم نظارت آژانس بر فعالیتهای هستهای رژیم صهیونیستی.
کارشناس مسائل سیاسی با یادآوری اینکه رژیم صهیونیستی به دلیل عدم عضویت در معاهده NPT اجازه بازرسی به آژانس را نمیدهد، اظهار داشت: آژانس هم میگوید، چون رژیم صهیونیستی عضو NPT نیست ما نمیتوانیم آنها را مورد بازرسی قرار دهیم. پس اگر کسی عضو نباشد فشاری بر آن نخواهد بود.
قدیری ابیانه ادامه داد: اگر ایران بازگشت مجدد به NPT را مشروط به نظارت از فعالیتهای هستهای رژیم صهیونیستی کند، این موضع ما باعث میشود عدم عضویت رژیم صهیونیستی در NPT و نفاقی که غربیها در این باره دارند نزد افکار عمومی جهان تا حدودی افشا بشود.
وی با بیان اینکه غربیها پس از خروج آمریکا از برجام سعی کردهاند طوری موضعگیری کنند که اگر ایران از برجام خارج شود تقصیر آن را به گردن ایران بیاندازند، گفت: اگر زمانی که ترامپ برجام را پاره کرد، ما به قول مقام معظم رهبری برجام را آتش میزدیم، مقصر آن، آمریکا معرفی میشد، و این تعللی است که دولت ما انجام داد. با این حال، اگر آن زمان از برجام خارج میشدیم، آقایان اصلاحطلب و دولتیها ادعا میکردند اگر از برجام خارج نمیشدیم، تحریمها تشدید نمیشد و اروپاییها جبران میکردند.
قدیری ابیانه تصریح کرد: ثابت شد ماندن ایران در برجام و عمل به تعهداتش هیچ فایدهای برای ما ندارد و تحریمهای آمریکا علیه ایران خیلی سنگینتر از تحریمهایی است که قطعنامههای شورای امنیت صادر کرده بود.
کارشناس مسائل سیاسی افزود: اگر تهدید کنیم که علاوه بر خروج از برجام، تعهداتمان به آژانس را هم تعلیق میکنیم، از این طریق اروپاییها به آمریکا فشار میآورند و میگویند با کاری که شما کردهاید، هرگونه نظارتی که قبل از برجام بود هم از بین رفته است.