زبالههای فضایی (بقایای فعالیت بشر در فضا) دقیقا همان چیزی است که در مدار زمین رها شده و کاربردی ندارد.
زبالههای فضایی، مسئلهای به شدت مهم و با قدرت بیشتری از شدت اهمیتشان، مخفی است. چرا که از دید انسان پنهان است و همین اتفاق باعث میشود که با سرعت بیشتری رشد کنند.
پروفسور ویتالیا آدوشکین، استاد آکادمی علوم روسیه، بیان میکند: زبالههای فضایی به خصوص زبالههای به جا مانده از ماهوارههای نظامی میتواند باعث تنش سیاسی و نظامی بین کشورهای حاضر در فضا شود. سرعت این زبالهها که در حدود 17 هزار و 500 مایل در ساعت است امکان آسیب رساندن به ماهوارهها و سفینههای فضایی را حتی توسط قطعات کوچک هم به وجود میآورد.
ناسا عنوان کرده است که بیش از 20 هزار قطعه، بزرگتر از توپ تنیس و بیش از نیم میلیون قطعه، بزرگتر از تیله در مدار زمین پراکنده هستند که خطرات زیادی را برای ساکنین زمین به همراه دارند.
آسیب به فضاپیماهای دارای سرنشین، ماهوارههای پیشبینی وضعیت آب وهوا، ماهوارههای ارتباطی و جی پی اسها بخشی از خطرات این زبالههای ساخته دست انسان است.
وقایع قابل توجه
در سال 1996 یک ماهواره فرانسه به علت برخورد با قطعات به جا مانده از یک موشک فرانسوی که 10 سال پیش از آن منفجر شده بود، آسیب دید.
چین در سال 2007 برای انهدام یک ماهواره از رده خارج شده خود از یک موشک استفاده کرد که برخوردش با آن ماهواره بیش از 3000 قطعه زائد در مدار زمین رها کرد. 6 سال بعد ماهواره بلیتس روسیه به دلیل برخورد با یکی از این قطعات از کار افتاد.
در سال 2009 یک ماهواره از رده خارج شده روسیه با ماهواره تجاری ایریدیوم آمریکا برخورد و آن را منهدم کرد که این برخورد 2000 قطعه دیگر در فضای اطراف کره زمین رها کرد.
ایستگاه فضایی بین المللی در سال 2014، پنج بار مجبور شد برای جلوگیری از برخورد زبالههای فضایی به مانورهای تغییر مسیر متوسل شود.
جمع آوری زبالههای فضایی راهی مطمئن برای نجات زمین
آژانس فضایی اروپا اعلام کرده که حدود 170 میلیون قطعه از باقی ماندههای فضاپیماها هم اکنون در مدار زمین پراکنده میباشند. برخورد با قطعه یک سانتی متری در فضا میتواند انرژی معادل با انرژی حاصل از انفجار یک نارنجک دستی ایجاد کند و این شبیهسازی تنها بخش بسیار کوچکی از قدرت این زبالههای ویرانگر است.
شرکت خدمات ماهوارهای آستروسکل واقع در سنگاپور، که کارخانههای آن در کشور ژاپن قرار دارد در صدد پاکسازی فضا میباشد. هدف شرکت آستروسکل این است که زبالههای فضایی را به سمت اتمسفر رانده و آنها را با وارد کردن به اتمسفر بسوزاند.
در سال 2016 میلادی در خصوص پاکسازی زبالههای فضایی 35 میلیون دلار سرمایهگذاری انجام شده که بخش عمده این سرمایهگذاری از سوی شرکت شبکه نواوری ژاپن (INCJ تامین شده است. انتظار میرود که تا پایان سال 2025 فعالیتهای مهم تری در زمینه جمع آوری این زبالههای خطرناک صورت پذیرد.
در هرجایی که انسان به آن دست یافت؛ خواه در زمین و خواه در آسمان، فاجعهای بزرگ به وقع پیوست؛ و آنچه که این روزها حیات مارا تهدید میکند فراغ از بیماری و جنگ و فقر و مرگ زمین، زبالههای فضایی هستند، ساختهای از انسان، علیه انسان.
منبع: فارس