نتایج یک تحقیق نشان میدهد که واکسن ویروس کرونا آکسفورد آسترازنکا با پیروی دقیق از دستورالعمل ژنتیکی از پیش برنامهریزی شده، با موفقیت به یک واکسن ایمن و مؤثر قابل دست یابی است.
به گفته دیور متیوز، متخصص ویروسشناسی از دانشگاه بریستول که این تحقیق را مدیریت کرده است، واکسن مزبور «همان طور که انتظار میرود عمل میکند و این خبر بسیار خوبی در مبارزه با این بیماری محسوب میشود.»
آسترازنکا، که همراه با محققان دانشگاه آکسفورد در ساخت واکسن شرکت دارد، در رقابت بر سر ساخت واکسن کووید-19 از بقیه جلوتر است. انتظار میرود اولین دادهها از آزمایشهای بالینی مرحله آخر در سطح وسیع که در کشورهای متعددی در سراسر جهان، از جمله برزیل، آمریکا و بریتانیا، در حال انجام است، تا پیش از پایان سال جاری منتشر شود.
این واکسن، موسوم به ChAdOx1 یا AZD1222، با گرفتن یک ویروس معمولی سرماخوردگی به نام «آدنا ویروس» از شامپانزه و حذف 20 درصد دستورات ویروس به دست میآید. این بدان معنی است که امکان ندارد واکسن بتواند ویروس را بازتولید، یا در انسان بیماری ایجاد کند.
هدف محققان دانشگاه بریستول بررسی این موضوع است که واکسن به چه دفعات و با چه دقتی دستورات ژنتیکی برنامهریزی شده را تکرار و استفاده میکند. این دستورات مشخص میکنند که واکسن چگونه از ویروس کرونا پروتئین «جهشی» میسازد، که منجر به بیماری کووید-19 میشود.
سیستم ایمنی بدن، پس از ساخته شدن پروتئین اسپایک، به آن واکنش نشان میدهد و میآموزد که بیماری واقعی کووید-19 را تشخیص دهد.
متیوز در اطلاعیهای درباره این مطالعه اعلام کرد: «این گزارش به آن دلیل اهمیت دارد که حالا میتوانیم تأیید کنیم که دستورات ژنتیکی پشت این واکسن، زمانی که وارد سلول بدن انسان میشوند، به درستی عمل میکنند.» نتیجه این تحقیق به دست دانشمندان دیگر مورد بررسی قرار نگرفته است، اما به عنوان نسخه اولیه منتشر شده است.
سارا گیلبرت، استاد واکسنشناسی در دانشگاه آکسفورد و هدایتگر برنامه آزمایش بالینی واکسن آکسفورد، افزود: «این نمونهای فوقالعاده از تعامل علوم مختلف است که با استفاده از فناوری جدید میتوان به دقت عملکرد واکسن را زمانی که وارد سلول انسانی میشود مورد مطالعه قرار داد.»
او گفت: «تحقیق نشان میدهد که مقادیر چشمگیری از پروتئین جهشی ویروس کرونا با دقتی بسیار بالا تولید شده است و این دلیل بزرگی بر موفقیت واکسن در ایجاد واکنش مؤثر در نظام ایمنی انسان است.»
منبع: ایندیپندنت