گروه سیاست سایت فردا - آقای روحانی همین دیروز در جلسه هماهنگی اقتصادی دولت ابراز امیدواری کرد – بخوانید وعده داد – که به زودی ثبات به بازارهای ارز، کالا و سرمایه بگردد. بر اساس تجربه ابزارامیدهای و خبردادنهای او نتیجه عکس میدهد، اما این بار انگار وضع فرق میکند و این طور که گفته میشود او برنامههایی برای برگرداندن ثبات دارد.
هدف از این برنامهها، اما بیش از آنکه جلب رضایت مردم و انجام وظیفه به عنوان نخستین مقام اجرایی کشور باشد، سیاسی است و در جهت جاده صاف کنی برای مذاکره و سیاستخارجه مطلوب دولت.
شاهد این مدعا اظهارات دیروز علی خضریان، سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس است، که گفت: «ایران در هفت ماه اول سال جاری حدود 5/2 تا 3 میلیارد دلار فروش فرآوردههای نفتی داشته، اما دولت برای عرضه این دلارها به بازار منتظر نتیجه انتخابات آمریکاست.» به گزارش آنا، وی افزوده است: «باید از دولت این سوال را پرسید که چرا با وجود افزایش صادرات نفتی و فرآوردههای آن در سال جاری و بازتر شدن دست دولت در تامین ارز، بازهم شاهد افزایش نرخ ارز هستیم؟»
به گفته وی، «براساس آمارهای موجود امسال متوسط فروش نفت خام جمهوری اسلامی ایران و صادرات آن، دوبرابر سال گذشته است. همین مساله باعث عصبانیت آمریکا و اعمال تحریمهای جدید نفتی علیه ایران شد که البته دیگر بر فروش نفت ایران اثری ندارد. بهعنوان نمونه خبرگزاری رویترز اعلام کرده است که در ماه سپتامبر (شهریور و مهر) صادرات نفت و میعانات و فرآوردههای نفتی ایران در حدود 5/1 میلیون بشکه در روز بوده است. در هفتههای گذشته فقط در یک روز در رینگ صادراتی بورس انرژی، بیش از یک میلیارد دلار (بیش از 29 هزار میلیارد تومان) فرآورده نفتی به فروش رفته است. برآوردها نشان میدهد در هفت ماه اول سال جاری در حدود 5/2 تا 3 میلیارد دلار فروش فرآوردههای نفتی داشتهایم. یعنی بسیار بیشتر از سال گذشته ارز وارد کشور شده است. اما ظاهرا بخشی از ارزهای حاصل از صادرات فرآوردههای نفتی در اختیار نهادهای دولتی قرار دارد و به بازار عرضه نمیشود و منتظر هستند تا انتخابات آمریکا برگزار شود.»
فقط همین نیست و دیگرانی هم از بلوکه کردن ارز حاصل از صادرات فرآوردههای نفتی توسط دولت و انتظار برای روشن شدن نتیجه انتخابات میگویند. مثلا مالک شریعتی، نماینده اصولگرای تهران، دیروز و در جریان بررسی پیشنهادات الحاقی به طرح یکفوریتی تامین کالاهای اساسی گفت: در حال حاضر وضعیت ارزی کشور خوب است و میتوان گفت از سال گذشته و حتی از سال آخر دولت دهم نیز بهتر است، اما مشکل این است که دولت بخشی از ارزهای خود را در حسابی خاص بلوکه کرده و وارد چرخه ارزی نمیکند.
گفتنی است، خضریان برای اثبات این سخن گفته بود: «درگذشته هم این موضوع تکرار شده است. طی سالهای 95 و 96 دولت دخالتهای بیمنطقی در بازار ارز داشته و به جای اتخاذ سیاستهای درست پولی و ارزی، با ارزپاشی قیمت ارز را کنترل کند.
طبق آمارهای موجود در سال 95 حدود 5/11 میلیارد دلار و در سال 96 که سال انتخابات است، 5/18 میلیارد دلار ارزپاشی در بازار صورتگرفته تا دولت بتواند این ادعا را مطرح کند که نتیجه مذاکره مفید بوده و توانسته به اقتصاد ما ثبات ببخشد.»
این طور که گفته میشود دولت با این منطق دلارهای مذکور را بلوکه کرده که بعد از روشن شدن نتیجه انتخابات آمریکا و پیروزی بایدن به بازار بریزد و با این کارثابت کند که راه حل همه مشکلات اقتصادی از مسیری مذاکره و تعامل با آمریکا میگذرد.
روزنامه کیهان نیز در گزارش امروز خود به این نکته توجه داشت و انتظار برای پیروزی بایدن را در همین چارچوب دید.