تحریریه پزشک امروز
کوکائین، اولین ماده محرک اعتیادآور تولیدی در جهان است، شایعترین نوع ماده مصرفی از این گروه در ایران را متآمفتامین یا شیشه برشمرد و نسبت به رشد مصرف شیشه در کشور به طور جدی هشدار داد. ایسنا: رییس هیات مدیره موسسه ارتقای سلامت ایرانیان نسبت به جایگزینی مواد محرک و توهمزا در کشور با مواد مخدر هشدار داد و گفت: اعتیاد به این مواد بسیار سختتر و عوارض مصرف آنها بسیار بیشتر از مواد مخدر است.
دکتر شهرام نادری ضمن بیان این مطلب، گفت: مصرف مواد محرک از دهه 90 و به ویژه از آغاز سال 2000 میلادی در آسیا با رشد قابل توجه مواجه شد؛ به گونهای که برای مثال مصرف این مواد که در سال 2002 در ویتنام رتبه چهارم را داشت و ظرف مدت تنها یکسال به رتبه اول در این کشور رسید که البته معضل رشد مصرف مواد محرک در چند سال اخیر شامل حال اغلب کشورهای آسیایی میشود.
وی همچنین اعلام کرد: ورود غیرقانونی و مصرف مواد محرک و توهمزا که در دهه 70 در ایران نیز آغاز شد، بسیار محدود و مختص به افراد خاصی بود که معمولا این مواد را از خارج از کشور سوغات میآوردند، اما متاسفانه به دلیل بیتوجهی نسبت به رشد مصرف این مواد در کشور و همچنین بیاعتنایی نسبت به هشدارهای اعلامی در این مورد، مصرف مواد محرک و توهمزا از دهه 80 با سرعت قابل توجهی در کشور افزایش یافت و این افزایش مصرف همچنان ادامه دارد.
وی با بیان این که کوکائین، اولین ماده محرک اعتیادآور تولیدی در جهان است، شایعترین نوع ماده مصرفی از این گروه در ایران را متآمفتامین یا شیشه برشمرد و نسبت به رشد مصرف شیشه در کشور به طور جدی هشدار داد.
رییس هیات مدیره موسسه ارتقای سلامت ایرانیان همچنین تصریح کرد: هم اکنون بسیاری از افرادی که به مواد مخدر سبک از جمله تریاک اعتیاد دارند، با تصور غلطی که از کمبود آگاهیرسانی در مورد مواد محرک در جامعه ناشی میشود، برای ترک اعتیاد خود، به دامن مواد محرک پناه میبرند که عوارض و وابستگی آنها بسیار بیشتر از مواد مخدر است.
این پژوهشگر، کاهش حافظه، اختلال در تمرکز و اضطراب را از عوارض خفیف مصرف مواد محرک دانست و تصریح کرد: متاسفانه مردم آشنایی چندان با مواد محرک و توهمرا ندارند و یکی از دلایل رشد مصرف این مواد نیز ترویج این تصور غلط از سوی سودجویان در جامعه بود که مصرف مواد محرک اعتیاد ندارد. وی عوارض ریوی و اختلالات شدید روانی را از عوارض حاد مصرف مواد محرک برشمرد و تاکید کرد: آگاهی رسانی در مورد ترکیبات این مواد و عوارض آنها باید در ایران افزایش یابد.