خبرآنلاین: سعید لیلاز تحلیلگر مسائل اقتصادی و عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در گفتگو با خبرآنلاین و وضعیت اقتصادی ایران گفت: از پاییز 1398 بخش اصلی آثار تحریم را پشت سر گذاشتیم و اقتصاد ایران در بخشهای صنعتی، کشاورزی و خدمات وارد رشد شد، اما درست در نقطه آغاز رشد اقتصادی و خنثی کردن آثار تحریمها با مسئله شیوع ویروس کرونا مواجه شدیم که اینبار همه دنیا را تحت تاثیر قرار داد، اما آثار آن بر ایران مضاعف بود چرا که تمرکز ضرر و زیان اقتصادی شیوع کرونا بر بخشهای خدماتی بود تا جایی که مصرف روزانه جهانی نفت خام را تا 7 میلیون بشکه کاهش داد واین موضوع سبب کاهش قیمت جهانی نفت خام تا زیر 30 دلار شد. همان باقی مانده صادرات نفتی و غیرنفتی به مرز انسداد کامل برسد تا جایی که در اردیبهشت ماه امسال من گفتم اگر تا مرداد و شهریور دوام بیاوریم شوک کرونا را هم رد میکنیم، چون میدانستم صادرات نفتی و غیرنفتی ایران در آن زمان صفر شده بود.
رشد اقتصادی ایران از اسفند مثبت میشود
این تحلیلگر اقتصادی اصلاح طلب تاکید کرد: همه این موارد یعنی ایران از 250 میلیارد بازرگانی خارجی در سال 1396 به بازرگانی خارجی صفر در سال 1399 رسید که نشان دهنده وارد آمدن سنگینترین فشار اقتصادی بر کشور است.
لیلاز یادآور شد: از طرفی متوسط کاهش رشد اقتصادی در جهان بین 5 تا 6 درصد بوده و در کشورهایی همچون بریتانیا تا 11 درصد هم کاهش داشته است، اما شاید این مقدار در این بازه زمانی در ایران کمتر بود و ما حتی از خرداد ماه امسال وارد رشد اقتصادی شدیم (در بخش اقتصاد واقعی و نه بخش خدماتی و اقتصاد غیرتولیدی) البته برای رشد اقتصادی در بخش خدمات باید تا اسفندماه صبر کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که چه عواملی سبب رشد اقتصادی خواهد شد، گفت: البته این بهتر شدن در قیاس با سال قبل خواهد بود؛ این موضوع باید مورد توجه باشد، هرچند حالا هم عملکرد خودروسازیها 20 تا 25 درصد رشد کرده است که سهم آنها 20 درصد کل بخش صنعت و 2.5 تا 3 درصد رشد اقتصادی کل کشور را شامل میشود، عملکرد فولادسازیها و کشاورزی هم مثبت است.
این عضو حزب کارگزاران سازندگی تصریح کرد: آنچه رشد اقتصادی کشور را منفی کرده بخش نفت بوده، اما آن هم همه ظرفیتهای منفی خود را تخلیه کرده و از این بدتر و بیشتر نمیشود همچنین بخش خدمات به دلیل شیوع ویروس کرونا که این دو بخش هم از اسفندماه مثبت میشود.