شناسه : ۲۱۶۱۷۱۸ - شنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۹ ساعت ۲۱:۵۲
بحران جهش کووید ۱۹؛ ماجرای کرونای جهش یافته دانمارکی چیست؟
این اولین بار نیست که دولت دانمارک اقدام به معدوم سازی مینکهای پرورشی میکند. پیش از این و در فصل تابستان نیز دولت دانمارک برنامه کشتار گسترده راسوها را در مزارعی که مواردی از ابتلا به ویروس کرونا در آنها مشاهده شده بود، به اجرا گذاشت
فرادید؛ در حالی که انتظار میرفت، تعدادی از واکسنهای کرونا در ماههای آینده مرحله پایانی کارآزمایی خود را پشت سر بگذارند، حالا برخی رسانههای خبر داده اند که ویروس کرونا در دانمارک جهش یافته و میتواند کارایی واکسنها را با چالش مواجه کند.
به گزارش فرادید، روزهای گذشته بود که رسانهها خبر از جهش ویروس کرونا در دانمارک دادند. براساس این گزارش ها، جهش ویروس کووید 19 مربوط به «مینک» نوعی "راسو" پرورشی در این کشور است.
«مینک» حیوانی از خانواده راسوها است که برای خز آن پرورش داده میشود. دانمارک بزرگترین پرورشدهنده مینک در سرتاسر دنیا است.
بررسیها نشان میدهد که ویروس کرونا پس از انتقال از طریق انسان به راسوهای پرورشی واقع در مزرعههای مینک مناطق زیلند و جاتلند شمالی دانمارک، جهش یافته و دوباره مزرعه داران و ساکنان منطقه انتقال یافته است.
براساس اعلام دولت دانمارک تاکنون 214 نفر مبتلا به ویروس جهش یافته کرونا شناسایی شده اند. مقامات دانمارکی همچنین اعلام کرده اند که تاکنون مرگ ناشی از ابتلا به ویروس جهش یافته کرونا مربوط به مینکها گزارش نشده است.
پس از این موضوع، "مته فردریکسن"، نخست وزیر دانمارک دستور معدوم سازی تمامی مینکهای پرورشی سراسر این کشور را صادر کرده است. براین اساس قرار است در روزهای آینده ارتش، پلیس و سرویس اضطراری ملی دانمارک بیش از 17 میلیون مینک اروپایی را از بین خواهند برد.
براساس آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت تا لحظه نگارش این گزارش، بیش از 49 میلیون و 700 هزار نفر در سراسر جهان به ویروس کرونا مبتلا و بیش از یک میلیون و 250 هزار نفر نیز جان خود را از دست داده اند.
جهش سابقه دار ویروسی کرونا در میان مینک ها
این اولین بار نیست که دولت دانمارک اقدام به معدوم سازی مینکهای پرورشی میکند. پیش از این و در فصل تابستان نیز دولت دانمارک برنامه کشتار گسترده راسوها را در مزارعی که مواردی از ابتلا به ویروس کرونا در آنها مشاهده شده بود، به اجرا گذاشت.
دولت دانمارک میگوید تاکنون بیش از یک میلیون 200 هزار راسو در این کشور از بین برده شدهاند.
اما حالا "مته فردیکسن" نخست وزیر دانمارک تهدید این ویروس جهش یافته کرونا را "بسیار بسیار جدی" با توانایی "عواقب ویران کننده برای سراسر جهان" توصیف کرده است.
از طرفی مسئله جهش ویروسی میان مینکها تنها به دانمارک ختم نمیشود. در ماههای اخیر نیز پس از شیوع کرونا در یک مزرعه پرورش مینک در آراخون اسپانیا، صد هزار مینک معدوم شدند. دهها هزار مینک هم پس از شیوع کرونا در مزرعههای پرورش مینک هلند نابود شدند.
پس از این اتفاق، محققان مطالعه جهش ویروسی میان مینکها را مورد بررسی قرار دادندو به این نتیجه رسیدند که پادتنها در برابر این ویروس مقاومت کمتری نشان میدهند.
جهش کووید 19؛ ساخت واکسن کرونا با مشکل مواجه میشود؟
کمتر از یک سال است که جهان درگیر پاندمی کرونا است، ویروسی که هم میلیونها نفر را به کام مرگ کشانده و هم زندگی روزمره مردم را با چالش مواجه کرده است. در این مدت نهادهای بهداشتی دولتی و موسسههای تحقیقاتی پزشکی و داروسازی در رقابت تنگاتنگی برای ساخت واکسن کرونا قرار گرفتند.
براساس آخرین اخبار قرار بود، واکسن دانشگاه آکسفورد، واکسن شرکت آمریکایی مدرنا، واکسن فایزر و دو نمونه واکسن چینی در سال 2021 عرضه عمومی شود. اما حالا با جهش ویروسی کرونا در میان مینکها و سرایت آن به انسان، محققان میگویند که کارایی این واکسنها در برابر جهش جدید با چالش مواجه میشود.
"روزنامه تلگراف" در این رابطه نوشته است که "کارشناسان کشف کرده اند ویروس حین انتقال دچار جهش ژنتیکی قابل توجهی شده است. آنها تاکنون 5 خوشه از تغییرات در کد ژنتیک آن را یافته اند. برخی از این تغییرات روی پروتئین اسپایک ویروس کرونا تأثیرگذار هستند. ویروس با استفاده از این پروتئین به سلولهای بدن انسان نفوذ میکند. "
این روزنامه همچنین نوشته " محققان دانمارکی چند ماه است که از وجود جهشها در ویروس کرونا مطلع هستند، اما نتایج تحلیلهای آزمایشگاهی هفته قبل، تأثیرات مخرب آنها را نشان داد. این نتایج حاکی از آن بود که قابلیت آنتی بادیها برای دفاع از بدن در مقابل شاخههای جدید ویروس کرونا کمتر است. "
"مته فردیکسن"، نخست وزیر دانمارک هم گفته، موسسه استتنس سروم، مرکز مقابله با بیماریهای عفونی در کپنهاگ، پنج مورد ویروس را در مزارع پرورش گوشت راسو و 12 نمونه از این نوع ویروس جهشیافته را در انسان پیدا کرده که "حساسیت نسبت به آنتیبادیها" را کاهش میدهد.
از طرفی موسسات تحقیقاتی در دانمارک معتقدند انتشار نوع جهشیافته از ویروس کرونا میتواند امیدواریها نسبت به موفقیتآمیز بودن واکسن آن را به طور قابل توجهی کاهش دهد.
در این میان سازمان جهانی بهداشت هم اعلام کرده که بررسی مزارع پرورش گوشت راسو را در سراسر جهان درخصوص این نگرانیها که این حیوان به احتمال زیاد گونه جدید و خطرناک این ویروس را به انسانها منتقل میکنند، آغاز خواهد کرد.
ماریا ون کرخوو سرپرست فنی کووید19 سازمان جهانی بهداشت گفته " این سازمان بین المللی امنیت زیستی مزارع پرورش راسو را در سراسر جهان بررسی میکند تا از انتقال این بیماری از این حیوانات به انسان جلوگیری شود. "
در طرف مقابل این دیدگاه ها، برخی از محققان هم گفته اند که جهش یک ویروس، امری طبیعی است و تعیین این که آیا چنین جهشی مانع از کارایی واکسن مبارزه با ویروس شود، مساله پیچیدهای به شمار میرود.