گروه سیاست سایت فردا – روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«شرق» عکس یک خود را به اختلاف افکنی بین قوا اختصاص داده و در شرایطی که فضای رابطه دو قوه اندکی آرام گرفته، با برشمردن انتقادات مجلس به دولت، قالیباف را متهم میکند که مشغول باید و نباید و تعیین تکلیف برای دولت است. روزنامه اصلاحطلب «شرق» درحالی که به عملکرد دولت و جایی که برای انتقاد، گلایه و تذکر باز گذاشته، توجه ندارد؛ مینویسد: «اول که وارد مجلس شد، گفت دولت را با نقد صریح و دلسوزانه، نظارت بر بودجه و اجرای قوانین معطلمانده به مجلس و مردم پاسخگو میکنیم. به اعتقاد او دولت فعلی پاسخگو نبوده است. این در حالی است که بهجز وزرای روحانی، مجلس اصولگرا با همه ادعاهایش حتی نتوانسته برای طرح یک سؤال ساده روحانی را به مجلس فرابخواند. همه متفقالقولاند که قالیباف مدیر اجرائی است نه تقنینی، برای همین در مقام رئیس قوه مقننه هم نمیتواند از پوسته مدیر اجرائی خارج شود و فراتر از قانونگذاری شروع به بایدگذاری میکند. رئیس مجلس همان ابتدای کار اعلام کرد که به دنبال نظارت بر دولت است و قرار است این کارویژه مجلس بر کارویژه قانونگذاریاش اولی شود.»
ادامه گزارش شرق که بعد از این مقدمه آمده است، چیزی نیست غیر از جمع آوری سخنان رئیس مجلس در این چند ماه. سخنانی که بدون شک اگر دولت در موضوعات مورد اشاره آن درست عمل کرده بود و همه چیز مطابق انتظار بود اصلا بیان نمیشد و اگر شده در چارچوب وظیفه نظارتی مجلس است.
«آفتاب یزد» نیز رویکردی مشابه شرق دارد و در گزارشی با عنوان «رقابت قالیباف با روحانی در «باید» ها» که تیتر یک هم شده، نوشته است: «درحالی که پیش از این رئیس جمهور صاحب کلیدواژه «باید بشود» بود، حالا رئیس مجلس در این زمینه نیز رقیب او شده است». این روزنامه اصلاحطلب در ادمه گزارش خود آورده است: «شاهد یک چرخه میان این دو رئیس قوه هستیم. در واقع قالیباف انتقاداتی را مطرح میکند و چند «باید بشود» را ضمیمه آن قرار میدهد، اما وقتی سوال میشود چرا در این مدت به رغم وعدههای داده شده از سوی مجلس اتفاقی در عمل رخ نداده آنها میگویند مقصر نیستند و این دولت است که برسر مجلس و خواستههای آن موانع ایجاد میکند. البته نمیتوان منکر شد که دولت نیز تلاش کرده مجلس را به حاشیه براند، البته این تنها مختص مجلس یازدهم نیست و چنین تلاشی نسبت به مجلس دهم نیز وجود داشت.»
«ایران» جدای از بازتاب سخنان دیروز روحانی در صفحات سیاسی خود مطلب قابل توجهی دارد با عنوان «ایران و امریکای پساترامپ». این تیتر در واقع برای آن برگزیده شده تا تحیل ناصر هادیان، غلامعلی خوشرو و صادق خرازی در این باره که در وبینار دیپلماسی ایرانی بیان شده است، بازنشر داده شود.
هادیان معتقد است که «بایدن تحت تأثیر لابیها علیه ایران قرار نخواهد گرفت». خوشرو از تداوم «ترامپیسم علیه ایران» میگوید و صادق خرازی نیز منتظر است که فرجام خوبی داشته باشد. او میگوید: «رئیس جمهوری مسن، اما باتجربه مانند جو بایدن سعی خواهد کرد با تشکیل یک تیم قدرتمند سیاسی، امنیتی و دیپلماتیک بهدنبال ترمیم سریع و جدی مناسبات آسیب دیده ناشی از عملکرد دونالد ترامپ باشد. اگر این کابینه تشکیل شود، میتواند تأثیرات مثبت فوری روی توافقهایی مانند برجام داشته باشد و فرجام خوبی برای آن رقم بزند.»
«اعتماد» اظهارات مسوولان وزارت بهداشت و حوزه سلامت، درباره افزایش رعایت پروتکلهای بهداشتی به 90 درصد و توقف روند صعودی بستری کرونایی در بیمارستانهای تهران را در حالی که هنوز اعداد فوت و بستری کرونا در کل ایران، بالا و بسیار نگرانکننده است؛ «خوشبینی خطرناک کرونایی» خواند و نگران است که این نگاه خوشبینانه کار دست دولت بدهد.
این روزنامه اصطلاحطلب در صفحات سیاسی خود نیز نگاهی به موضوعات مساله ساز اخیر بین دولت و مجلس داشته و با اشاره به اینکه پس از تایید طرح یارانهای تامین کالاهای اساسی، نایبرییس اول مجلس به جای روسای کمیسیونهای بهداشت و شوراها عضو ستاد مدیریت کرونا شد؛ تیتر زده ««بهارستان» 2؛ «پاستور» صفر»
«وطن امروز» مارادونا را عکس یک و به این شک با این اسطوره فوتبال وداع کرده است. در صفحات سیاسی خود، اما به اظهارات دیروز رئیس جمهور در جلسه دولت پرداخته و، چون آن را نسبت به غرب خوشبینانه یافته، «محکوم به تکرار تاریخ» میداند. این روزنامه اصولگرا در گزارش خود نوشته است: «نکته حائز اهمیت در میان ادبیات حسن روحانی ذوقزدگی مفرط از زمزمههای بازگشت دولت بعدی آمریکا به برجام است که این ذوق و شوق علاوه بر کند کردن تیغ بازخواست کشورمان از دولت بایدن، پالس مناسبی برای طرف آمریکایی جهت جبران خسارات ایران ارسال نمیکند. همچنین اعلام آمادگیهای متعدد رئیسجمهور و دیپلماتها در بازگشت ایران از کاستن از تعهدات برجامی قابل تأمل و عجیب به نظر میرسد. رئیسجمهور که اردیبهشت 97 با ابراز خشنودی از خروج آمریکا از توافق هستهای این اقدام را کم شدن شر مزاحمی از سر این توافق ارزیابی میکرد، در شرایط فعلی طوری اظهارنظر میکند که ایران را نیازمند بازگشت ایالاتمتحده به برجام نشان میدهد؛ بنابراین در این قسمت حسن روحانی تلاش میکند مزاحمتهای آمریکا را به موضوعی به نام ترامپیسم آمریکایی تخفیف دهد تا نشان دهد سیاست خارجی دولت دوازدهم همچنان با تقسیمبندی آمریکای متعهد و غیرمتعهد در همان سیکل معیوبی قرار دارد که یک بار با تحمیل هزینهای گزاف به منافع ملی کشور آزمون خود را پس داده است.»
«کیهان» کسانی که هنوز هم حرف از مذاکره میزنند را احمق و شاید هم خائن و وطنفروش میداند و در یاداشتی با عنوان «فتنه لازم نیست حتماً در خیابان بوده باشد!» به قلم حسین شریعتمداری مینویسد: «دشمن فقط هنگامی اسلحه تحریم را کنار میگذارد که از کارآمد بودن و تاثیر آن ناامید شود و این ناامیدی هنگامی به دشمن دست میدهد که ببیند مسئولان کشورمان امور اقتصادی و معیشت مردم را به مذاکره و -با عرض پوزش- التماس برای لغو تحریمها گره نزدهاند و با تکیه بر ظرفیتها و امکانات فراوان داخلی درپی عبور از تنگناها و رونق بخشیدن به اقتصاد ملی و کسب و کار ملت هستند.»
شریعتمداری همچنین نوشته است: «ماجرا بسیار روشن و بدیهیتر از آن است که قابل درک نباشد و نمیتوان باور کرد، کسانی که حل مشکلات اقتصادی و تامین معیشت مردم را به مذاکره با آمریکا گره میزنند، از درک این نکته بدیهی عاجز باشند! از این روی نباید نفوذ برخی از عوامل دشمن و القای تحلیلها و آدرسهای غلط به شماری از مسئولان در پوشش مشاوره! و... را نادیده گرفت! و نباید از فتنهای که دشمن از این طریق تدارک دیده و سختی معیشت و گرانی و تورم و بیکاری و... مردم مظلوم این مرز و بوم را نشانه رفته است غافل بود و... بالاخره به قول شاعر متعهد کشورمان، برادر مهدی علمدار؛ فتنه شاید کنج پستوی کسی لای کتابی/ فتنه لازم نیست حتماً در خیابان بوده باشد»
«جوان» با تیتر «روحانی همچنان منتظر تصمیمات «مزاحم برجام»!» از سخنان دیروز حسن روحانی انتقاد کرده و نوشته است: «او با خوشخیالی که نشان میدهد عمق داشتن اختلافات میان دموکرات و جمهوریخواه در امریکا را باور کرده است، منتظر محکوم شدن اقدامات ترامپ علیه ایران توسط بایدن است».
این روزنامه در مطلب دیگری نیز به «آزمایش انسانی واکسن ایرانی کرونا از هفته آینده» توجه کرده و نوشته است: «پیش از این نیز هشت واکسن کرونای وطنی جزو واکسنهای کاندیدای سازمان جهانی بهداشت قرار گرفته بود و حالا با آزمایش انسانی این واکسن گامی جدیتر در مسیر پژوهشهای کرونایی برداشته خواهد شد. با وجود این در مسیر پیشگیری و درمان بیماران کرونایی نظام سلامت نتوانسته چندان کارنامه درخشانی از خود بر جای بگذارد و آمار فوتیها، بستریها و ابتلاهای کرونایی همچنان بالاست. از سوی دیگر افزایش بیماران کرونایی و کاهش درآمد بخش خصوصی موجب شده تا با تبدیل سایر بخشهای بیمارستانی به بخش بیماران کرونایی و مراقبتهای ویژه و بستری این بیماران، مسئولیت رسیدگی به این بیماران به نیروهایی داده شود که تخصص لازم را برای این کار ندارند؛ امری که میتواند بر افزایش آمار مرگ و میر بیماران کرونایی اثرگذار باشد.»
«آرمان ملی» امروز صفحه یک قابل توجهی ندارد. مارادونا را عکس یک و واکسن ایرانی کرونا را نیز تیتر یک کرده. در تیترهای کناری نیز عمدتا به موضوعات اقتصادی، بینالمللی و یا بازنشر سخنان رسمی مقامات پرداخته است. این روزنامه، اما در صفحه دو خود یادداشتی دارد به قلم جلال میرزایی فعال سیاسی اصلاحطل. او از اولویت اصلاحطلبان گفته و معتقد است: «اصلاحطلبان در روزهای آینده با توجه شرایطی که در آن قرار داریم درباره انتخابات تصمیم خواهند گرفت. با توجه به یاس و ناامیدی که در انتخابات مجلس داشتیم، مردم از شرکت پرشور در آن انتخابات خودداری کردند و علاقه چندانی برای مشارکت نداشتند. از حامیان اصلاحطلبان گرفته تا روشنفکران، دانشجویان و جریاناتی که از اصلاحطلبان در انتخابات حمایت میکردند از شرایط فعلی ناراضی هستند و برای انتخابات سال 1400 تصمیم قطعی نگرفتهاند. باتوجه به اینکه مدافعان اصلاحطلبان توقعهایی داشتند که در این دولت روحانی دقیق انجام نشد و احساس میکنند که رای آنها مورد توجه جدی قرار نمیگیرد برای انتخابات 1400 دلسرد شدهاند و حاضر نیستند با هر شرایطی وارد انتخابات شوند.»