سرویس جهان مشرق _ در ادامه عملیاتهای موفق یگان پدافند هوایی انصارالله یمن در سال 2020 میلادی، ظهر روز دوشنبه 21 دسامبر جاری یک فروند پهپاد تهاجمی مدل CH_4 نیروی هوایی عربستان در آسمان منطقه مدغل در جبهه استان مارب توسط موشک زمین به هوا سرنگون شد.
روز گذشته نیز نخستین تصاویر مربوط به لحظه اصابت موشک و بقایای لاشه پهپاد فوق در این منطقه منتشر شد که بازتاب فراوانی در رسانههای منطقهای داشت.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن در توضیحات خود در مورد عملیات شکار این پرنده بدون سرنشین تنها به این نکته اشاره کرد که این عملیات توسط یک سامانه موشکی جدید انجام شده که برای نخستین بار در جنگ یمن مورد استفاده قرار میگیرد.
نکته ای که در این میان وجود دارد این است که رسانههای یمنی از پخش تصاویر مربوط به پرتابگر موشک خودداری کردند که فرضیه استفاده از یک مدل موشک مرموز که حدود 1 سال است رسانههای غربی از حضور آن در سازمان رزم نیروهای یمنی سخن میگویند را تقویت کرد.
سال گذشته میلادی ائتلاف متجاوز سعودی مدعی شد که ناوهای گشتی امریکایی موفق به توقیف یک محموله سلاح در آبهای یمن شدهاند که به مقصد مناطق تحت کنترل انصارالله در حال حرکت بوده است. مقایری موشک ضد زره و سایر تسلیحات در این محموله مشاهده میشد اما آنچه که به شدت جلب توجه میکرد یک موشک مرموز و ناشناخته بود که تا آن زمین هیچگونه تصویری از آن دیده نشده بود. رسانههای غربی برای معرفی این موشک از کد Missile 358 استفاده میکنند.
اما فیلمی که روز گذشته توسط بخش رسانهای انصارالله منتشر شد حاوی نشانههایی است که احتمال استفاده از این سلاح مرموز در شکار پهپاد سعودی را تقویت میکند.
بر طبق تحلیل کارشناسان نظامی، سلاح 358 در واقع یک موشک نیست، بلکه نوعی پهپاد انتحاری در نقش پدافندی است که به طور کلی در دسته مهمات سرگردان یا Loitering munition قرار میگیرند. این سلاح به کمک یک موتور جت، بالچه های متعدد کنترلی و کلاهک مجهز به فیوزهای مجاورتی پر تعداد، مدت ها در آسمان منطقه نبرد به گشت زنی میپردازد تا در زمان مناسب و ورود هواگرد دشمن به منطقه نبرد به کمک سامانه هدایت زمینی به سوی هدف روانه شده و آن را منهدم سازد.
نخستین نکتهای که در فیلم جدید منتشر شده خودنمایی میکند سرعت بسیار پایین و مادون صوت موشک مذکور است که مشابه با هیچ کدام از سامانههای پدافندی در حال خدمت ارتش یمن نیست.
به طور کلی نیروهای یمنی به تسلیحات زمین به هوای زیر مجهز هستند که برای مقابله با هواگردهای ائتلاف عربی مورد استفاده قرار میگیرد : سری موشک های ثاقب 1، 2 و 3 که به ترتیب حاصل تغییر کاربری موشک های هوا به هوای آر73، آر27 و آر77 نیروی هوایی سابق یمن هستند.
موشک های دوش پرتاب نظیر استرلا و ایگلا و موشک فاطر1 که نمونه به روز شده سامانه سام6 است. اما موشکی که در فیلم منتشر شده توسط انصارالله مشاهده میشود از نظر سرعت، اثر حرارتی خروجی موتور و مکانیزم حمله شباهتی با موارد فوق ندارد.
کافی است فیلم زیر را که مربوط به شکار یک فروند پهپاد CH_4 دیگر سعودی در تاریخ 7 ژانویه 2020 میلادی در استان الجوف است مشاهده کنید.
همانطور که میبینید در این شکار که توسط سامانه ثاقب1 صورت گرفت، موشک از سرعت بسیار زیادی برخوردار بوده و زاویه پایین به پهپاد حمله ور میشود.
مثال دیگر فیلم مربوط به شکار جنگنده تورنادو سعودی توسط سامانه ثاقب3 است که در این فیلم نیز سرعت موشک و اثر خروجی موتور کاملا با مورد اخیر متفاوت است.
همچنین نکته دیگری که در تصاویر مربوط به لاشه پهپاد جلب توجه میکند، سجده شکر دسته جمعی نیروهای یمنی حاضر در صحنه در کنار بقایای پهپاد فوق است که نشان از شکرگذاری برای آزمایش موفقیت آمیز یک سلاح راهبردی در میدان جنگ نابرابر با دشمن سعودی است.
چنین صحنه ای با وجود ده ها مورد شکار هواگردهای سعودی در سالهای اخیر به ندرت در میان نیروهای یمنی مشاهده شده بود و به خوبی حاکی از اهمیت بالای این عملیات و آزمایش موفقیت آمیز موشک جدید پدافندی انصارالله است که در صورت استفاده گسترده و تقویت شبکه کشف و رهگیری این نیروها میتواند به کابوسی برای هواگردهای دشمن در مناطق نبرد تبدیل شود.