تحریریه دنیای سلامت
سرماخوردگی بیماری فصل سرماست که معمولاً هر کسی چند بار به آن مبتلا میشود. با اینکه سرماخوردگی بیماری چندان مهمی نیست همین بیماری به ظاهر ساده باعث میشود افراد به مدت یک یا چند روز درمنزل بستری شوند و از کارهای خود عقب بیافتند. از طرفی سرماخوردگی بسیار مسری است بهطوری که یکی از اعضای خانواده به آن دچار شود بقیه هم مبتلا میشوند. بر همین اساس به نکاتی میپردازیم که چگونه از بروز سرماخوردگی پیشگیری یا هنگام سرماخوردگی به بهبود سریع شما کمک میکند.
واکسن
قتی وارد جمعی میشوید که حداقل یکی از آنها دچار آب ریزش بینی، عطسه و سرفه مکرر است، این فکر به ذهنت خطور میکند که حتما بیماریاش به من سرایت خواهد کرد. هیچ تضمینی برای اینکه سرماخوردگی اطرافیانتان به شما منتقل نشود، وجود ندارد؛ اما با کمی جدیت میتوانید احتمال آن را بسیار کاهش دهید. بهترین و سادهترین راه برای جلوگیری از سرایت بسیاری از ویروسهای سرماخوردگی و آنفلوآنزا، واکسن زدن است که خوشبختانه در سطح جهانی با استقبال زیادی روبهروست. اما مهمترین مساله در واکسن زدن، زمان آن است. بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوآنزا، قبل از شیوع آن و در آغاز فصل پاییز است.
تغذیه
دومین گام اساسی برای مقابله با سرماخوردگیهای شایع فصل سرد، تغذیه است. غذا، سوخت مورد نیاز بدن را تامین میکند. ورزشکاران بیش از افراد دیگر به رژیمهای پر پروتئین مثل ماهی، گوشت، لوبیا و ... نیاز دارند تا گلبولهای سفید بیشتری تولید کنند (این گلبولها مدافع بدن هستند) میوهها و سبزیجات به خاطر داشتن آنتیاکسیدانها، به تقویت سیستم دفاعی بدن کمک میکنند و اسیدهای چرب امگا 3، سیستم دفاعی بدن را در حالت متعادل نگاه میدارند.
حرکت و جنبوجوش
ورزش کردن شما را از بیماری محافظت میکند و این کار را از طریق تحریک سلولهای دفاعی بدن انجام میدهد. افرادی که پیادهروی میکنند و روزانه 30 دقیقه حرکات متعادل فیزیکی انجام میدهند، کمتر از دیگران به سرماخوردگی دچار میشوند. هیچکس از شما انتظار ندارد که به شکل حرفهای و سنگین ورزش کنید و یا مثل قهرمانان دوی ماراتن بدوید، زیرا حتی ورزش سنگین در فصل سرد، ممکن است خود عامل بیماری و سرماخوردگی شود و به دستگاههای مختلف بدن فشار وارد کند.
خوردن پروبیوتیکهای مهربان
پروبیوتیکها، میکروبهای خوبی هستند که با اعمال فشار روی جرمهای بدی که موجب بیماری میشوند، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند. براساس پژوهشی که اخیرا گروهی از دانشمندان آلمانی انجام دادهاند، افرادی که هر روز پروبیوتیک دریافت میکنند، تا سه ماه از ابتلا به سرماخوردگیهای شایع مصون هستند و در صورت ابتلا، دوره سرماخوردگیشان از دو روز بیشتر نمیشود که با علائم و نشانههای بسیار خفیف بیماری مثلا کمی سردرد و یا سرفه همراه است. بنابراین بهتر است هر روز مقداری غذای سرشار از پروبیوتیک مثل ماست، پنیر کهنه، کفیر و یا مواد غذایی ورآمده مثل کلم رنده شده و آبپز شده وکیمچی (نوعی غذای کُرهای) مصرف کنید.
درون و برون خود را مرطوب نگاه دارید
رطوبت کم موجود در هوا، باعث گسترش بیشتر ویروس سرماخوردگی میشود و به همین دلیل شیوع سرماخوردگی و آنفلوآنزا در فصل زمستان بیشتر است. از طرف دیگر رطوبت باعث از بین رفتن برخی ویروسها نیز میشود. بنابراین هوای خانه خود را مرطوب و گرم نگاه دارید. به این منظور میتوانید از دستگاه بخور استفاده کنید. اگر قرار است وارد یک محیط بینهایت خشک، مثل کابین هواپیما شوید، بهتر است با یک اسپری بینی از خودتان محافظت کرده و مرتبا مجاری بینی خود را مرطوب کنید. وقتی که مجراهای بینی مرطوب باشند، پرزها و موهای داخلی بینی کار خود را بهتر انجام میدهند و باکتریها و ویروسهای بیشتری جذب میکنند. یک راه مهم دیگر برای بالا بردن رطوبت بدن، نوشیدن آب کافی در طول شبانهروز است. بدن ما برای آنکه عملکرد بهتری داشته باشد، نیاز به آب بیشتری دارد.
خوب بخوابید
کمخوابی (کمتر از هفت ساعت در شبانه روز) خطر ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوآنزا را سه برابر افزایش میدهد و افرادی که به اندازه کافی میخوابند، کمتر دچار این بیماریها میشوند؛ زیرا کمخوابی سیستم دفاعی بدن را ضعیف میکند.
شست و شوی دستها
قدیمیترین و مهمترین راه برای از پا درآوردن آنفلوآنزا و سرماخوردگی، شستن دستهاست. دستهای خود را با صابون و آب کافی حداقل به مدت 30 ثانیه بشویید. اگر امکان شستن آنها فراهم نیست، از الکل مناسب نیز میتوانید استفاده کنید. تماس با دستگیره در، کنترل تلویزیون، دستگیره یخچال، شیر آب، پول و دست دادن با فرد بیمار، همگی باعث انتقال ویروس بیماری به دستها و سپس بدن میشود. به همین دلیل و به خاطر اهمیت موضوع، در فصولی که شیوع بیماری بیشتر است، بیشتر دستهایتان را بشویید.
از جرمهای بد دوری کنید
جرمهای بد، قطرات ریزی هستند که در هوا شناورند. اگر کسی با فاصله 6 فوتی از شما، سرفه و یا عطسه کرد، به مدت 10 ثانیه صورت خود را برگردانید تا هوای اطراف شما کمی تمیزتر شود و این اجرام کمی دورتر شوند. اگر در محیطهایی مثل اتوبوس، قطار، رستوران و کافیشاپ هستید، حتما جای خود را عوض کنید تا از انتشار بیماری جلوگیری شود. اگر خودتان بیمار مبتلا به سرماخوردگی و یا آنفلوآنزا هستید، هنگام سرفه و یا عطسه حتما از دستمال استفاده کنید و اگر برایتان میسر است، چند روز در خانه بمانید و از منزل خارج نشوید تا احتمال شیوع بیماری کاهش یابد.