مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهند واکسن فایزر- بیوانتک هنوز میتواند در برابر جهشی اصلی که در دو گونه جدید ویروس کرونا پدیدار شده، موثر باشد. البته این فقط یکی از جهشهای متعددی است که در انوع جدید ویروس کرونا یافته شده است.
اگرچه این مطالعه مورد استقبال قرار گرفته است، اما به عنوان مدرک علمی قطعی در مورد عملکرد واکسن تلقی نمیشود. انواع جدید ویروس کرونا در بریتانیا و آفریقای جنوبی شناسایی شدهاند. هر دو شکل جدید این ویروس با سرعت بیشتری در حال شیوع است و این سوال را ایجاد کرده است که واکسنهای کرونا تا چه سطحی میتوانند در برابر آنها موثر باشند.
دیدگاه رایج این است که واکسنها همچنان کارآیی دارند، اما محققان در پی اثبات این موضوع هستند. مطالعه دانشگاه تگزاس روی جهشی به نام N501Y متمرکز است که در هر دو نوع جدید ویروس ظاهر شده. تصور میشود این جهش مهم است، چرا که در بخشی از ویروس رخ میدهد که اولین تماس را با سلولهای بدن انسان دارد و در نتیجه این تغییرات میتواند ورود به بدن و ایجاد عفونت را آسانتر کند.
واکسن فایزر-بیوانتک اولین واکسنی بود که اوایل ماه دسامبر در بریتانیا و بعدا در چند کشور دیگر از جمله آمریکا و اتحادیه اروپا مجوز گرفت. پیشتر اوگور شاهین مدیر عامل شرکت بیوانتک در کنفرانسی خبری در آلمان گفته بود که "از نظر علمی کاملا محتمل است که سیستم ایمنی بدن بعد از تزریق واکسن بتواند با سویه تازه ویروس مقابله کند. "
او اضافه کرد که این شرکت در صورت نیاز، فناوری لازم برای اصلاح خیلی سریع واکسن را در اختیار دارد.