گروه سیاست سایت فردا – روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«وطن امروز» عکس یک خود را به وضعیت بحرانی هوای تهران که این روزها با مساله سوخت مازوت و نبودن برق نیز گره خورده، اختصاص داده و با تیتر «خفه و خاموش» این سوال مطرح میکند که «آیا قطعی گسترده برق در تهران و کلانشهرها بهخاطر عدم تأمین گاز مورد نیاز نیروگاهها و برای کنترل معضل آلودگی هواست؟» در جواب نیز مینویسد: «میانگین مصرف برق کشور در دیماه سالهای 96 تا 99 به ترتیب معادل 33534 مگاوات، 33369 مگاوات، 35538 مگاوات و 38341 مگاوات بوده است. نگاهی به این آمار نشان میدهد مصرف برق در سال جاری رشد قابل توجهی نسبت به سالهای گذشته نداشته است.»
این روزنامه اصولگرا نامه فائزه هاشمی به محسن که دیروز منتشر شد با عنوان «اصرار بر بیوطنی» پوشش داده و مینویسد: «آبروریزیهای فائزه هاشمی برای خاندان پدریاش ادامهدار است، تا جایی که این بار نوک پیکان حملات خود را به سمت برادر بزرگترش نشانه گرفته است.»
«اعتماد» عکس و تیتر یکی مشابه وطن امروز دارد با این تفاوت که به جای عبارت «خفه» از واژه «آلودگی» استفاده کرده است. این روزنامه اصلاحطلب در گزارش خود با عنوان «آلودگی + خاموشی» قدری شفافیت در زمینه آلودگی، مزارع بیتکوین چینیها و خاموش شدن نیروگاههای مازوتسوز طلب کرده است. این مطالبه را البته بهاره آروین رئیس کمیته شفافیت شورای شهر تهران در جلسه دیروز مطرح کرد و اعتماد آن را پوشش میدهد.
این روزنامه اصلاحطلب ماجرا دعوای خانوادگی فرزندان هاشمی را نیز با تیتر «همه علیه یکی» دیده و با اشاره به نامه یاسر هاشمی که دیروز منتشر شد، مینویسد: «از جایجای نامه یاسر هاشمی اینگونه به نظر میرسد که کوچکترین فرزند تلاش دارد علاوه بر مشخص کردن خط فکریاش، همان کاری را انجام دهد که احتمالا پدر روزهای جمعه و هنگامه داغ شدن بحثهای سیاسی و بالا گرفتن اختلافات، میکرد؛ گرچه به نظر نمیرسد او جایگزین مناسبی برای پدر باشد که همواره این نقش را ایفا میکرده است؛ چراکه او نه به لحاظ سنی و نه به لحاظ تجربه سیاسی فاصله بسیاری با محسن و فائزه دارد که حالا دو طرف این دعوای سیاسی ایستادهاند.»
«شرق» تیتر یک خود را به ادعای دیروز علی مطهری که گفته بود در دولت اصولگرا FATF تصویب میشود، اختصاص داده و نوشته است: «این رفتار تناقضآمیز است. یک عده از اینها از اینکه آقای ترامپ رأی نیاورد، خوشحال نشدند. عجیب است؛ همین ترامپی که سردار سلیمانی را ترور کرده، وقتی شکست خورد این تیپ افراد ناراحت شدند. ناراحت شدند از اینکه چرا تحریمها قرار است برداشته شود؛ چرا آمریکا قرار است به برجام برگردد. تحمیل این مشکلات غیرضروری به مردم به چه معناست؟ مگر هدف انقلاب این بوده که ما به مردم فشار بیاوریم؟»
این روزنامه اصلاحطلب دعوای هاشمیها را نیز با عنوان «همه علیه فائزه» تیتر دو کرده و نوشته است: «ماجراهای خانواده هاشمی ادامه دارد. عمو و برادر کوچکش یاسر هم علیه او موضع گرفتهاند، اما فائزه هاشمی دو روز بعد از نامه سرگشاده برادرش محسن به او، پاسخش را متقابلا با نامه داده و گفته: به او حق میدهم، چون برای خودش آیندهای ترسیم کرده و دنبال حذف موانع است. او در این نامه مخاطبانش را به دو دسته منتقد محترم و نامحترم و حامیان شجاع و ساکت تقسیم کرده است.»
«آفتاب یزد» ضد و نقیضگوییهای در قضیه قطعی برق را تیتر یک کرده و نوشته است: «ماجرای قطعی چند ساعت برق در تهران و سایر کلانشهرها بی شباهت به ماجرای آلودگی هوا نبود در این رابطه نیز روزگذشته شاهد تناقض گوییهای مسئولان مربوطه بودیم. از سویی مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق مشکل سوخت و محدودیت تامین گاز را دلیل قطعی برق معرفی میکند و از مردم میخواهد با صرفه جویی 10 درصدی در مصرف گاز به حل مشکل قطعی برق کمک کنند و از سویی دیگر سخنگوی شرکت ملی گاز ایران، با تکذیب این گفتهها قطعی برق را ناشی از مسائل دیگری میداند و میگوید که این موضوع ارتباطی به شرکت گاز ندارد. این تناقض گویی مسئولان در حالی عنوان شده که به تازگی مسئلهی استفادهی غیر مجاز عدهای از برق شهری برای استخراج ارزهای دیجیتال نیز مطرح شده است».
این روزنامه اصلاحطلب قضیه دعوای هاشمیها را نیز با تیتر خنثی «اختلاف در خانواده هاشمی» دیده و بدون اینکه موضع بگیرد پاسخ فائزه به برادر را منتشر کرده است.
آفتاب یزد عکس یک خود را را نیز به خداد عزیزی و آن بخش از سخنانش در مصاحبه اخیر که مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفت، اختصاص داده است. همان بخشی که عزیزی ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاه را مانع اصلی و جدی در گرفتن میزبانی جام ملتهای آسیا میداند.
«آرمان ملی» گفتوگویی دارد با فرشاد مومنی، اقتصاددادن و به بررسی عوامل ویرانگر اقتصاد میپردازد. اهم اظهارات وی به شرح زیر است:
*من برای این شیوه اداره اقتصاد ملی عنوان شیوه چرتکهای را برای اداره اقتصاد برگزیدهام. مطالعههای رسمی میگویند در فاصله سالهای 1387 تا 1397 در یک دوره یازده ساله قدرت خرید ریال حدود 82 درصد کاهش پیدا کرده است. بدون تردید این یک روند قهقرایی و رو به انحطاط است. دلیل این اتفاق آن است که ما بنیه تولیدی و مسائل تولیدکنندگان را در حاشیه قرار دادهایم و مسائل دیگری را در اولویت گذاشتهایم.
*بزرگترین پیامد اقتصادی- اجتماعی آغاز موج جدید تحریمها افزایش چشمگیر نابودی فرصتهای شغلی است. مهمترین عاملی که این مساله را ایجاد کرده یک روند بسیار خطرناک صنعتزدایی از کشور است.
*منابع حاصل از فروش نفت و اموال در مجموع در سال 1400 به قاعده آنچه در سند لایحه آمده از دو برابر آنچه در سند سال 1399 بوده، بیشتر میشود. این یک علامت جدی حرکت به سمت انحطاط است.
*حساب ذخیره ارزی، صندوق توسعه ملی و چند مورد دیگر با نوآوریهایی که خطرناک بوده و ناشی از ادعاهایی است که از بودجه سال 1400 میکنند خیلی تکاندهنده است. گویی برای مردم فرق میکند اگر برای اقتصاد بحران ایجاد شد تقصیر قوه مجریه یا قضائیه یا مقننه باشد. مردم کل حکومت را یکپارچه میبینند و ماجرای بودجه هم ماجرای کل حکومت است و تنها به قوه مجریه ارتباط ندارد. البته بنده به طرز نقشآفرینی قوه مجریه و بهویژه مدیریت اقتصادیاش و از همه بالاتر به طرز اداره سازمان برنامه انتقادهای اساسی دارم.
*مسئولان نباید تحتعناوین ظاهرفریب یک جهش جدید در نرخ ارز پدید بیاورند. نکته مهم دیگری که باید در دولت و مجلس مورد توجه قرار بگیرد این است که این افراد از یک طرف عنوان میکنند دولت یک ساختار هزینهای پراتلاف و پرفساد دارد. این در حالی است که دست به هیچ تغییری در ساختار این هزینهها نمیزنند.
«ایران» ظریف را به خاطر اظهاراتش در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR عکس یک کرده و تیتر زده است «اول رفع تحریمها بعد بازگشت امریکا به برجام». همان گفتوگویی که وزیر خارجه در آن تاکید کرده بود «صرف بازگشت امریکا به برجام در شرایط کنونی کفایت نمیکند، بهخاطر اینکه برجام در شرایطی مذاکره شد که نوع دیگری از تحریمها علیه ایران مطرح بود و رفع آن تحریمها در داخل برجام تشریح شد؛ یعنی هدف برجام هم این بود که آن تحریمها را بردارد. امروز برای اینکه آن شرایط فراهم بشود، صرفاً بازگشت به برجام برای امریکا کافی نیست، بلکه باید تحریمها را بردارد یعنی نه اینکه بگوید مثلاً من عین کلمات برجام را اجرا میکنم.... بازگشت امریکا به برجام بدون برداشتن تحریمها نهتنها منفعتی برای ما ندارد، بلکه منفعت صرف برای امریکاست.»
این روزنامه دولتی تیتر یک خود را نیز به مساله آلودگی هوا و قطع برق اختصاص داده و با اشاره به اینکه «همزمان با افزایش مصرف انرژی بخش خانگی و کمبود گاز در کشور؛ سوخت مایع متوازن به نیروگاهها نرسید» تیتر زده است «خاموشی در زمستان آلودگی در آسمان».
ایران همچنین گزارشی خواندنی از سرگذشت تلخ زنان آسیب دیده در خانههای امن دارد.
«کیهان» در تیتر یک خود ماجرای تفاوت واکسن خارجی و داخلی را پی کرده و با اشاره به نامه 2500 پزشک و متخصص درباره عوارض واکسنهای آمریکایی و انگلیسی نوشته است: «در حالی که پس از دستور رهبر انقلاب مبنی بر ممنوعیت واردات واکسن کرونا از آمریکا و انگلیس و نه ممنوعیت تهیه از تولیدکنندگان خارجی مطمئن دیگر، برخی در داخل و خارج تلاش کردند این تصمیم را سیاسی و در تضاد با منافع مردم نشان دهند، بیش از دو هزار و 500 نفر از پزشکان و متخصصان کشورمان با دلایل مستدل و علمی بر درست بودن این ممنوعیت تأکید کردند.»
این روزنامه اصولگرا در گزارش دیگری به پرسش و پاسخ خود با علی ربیعی در نشست خبری دیروز اشاره کرد و نوشت: «سخنگوی دولت در پاسخ به سوال کیهان مبنی بر اینکه آیا عقل و درایت فردی مثل ترامپ در پذیرش شکست بیشتر بود یا نامزد شکست خورده انتخابات 88؟ گفت: این موضع شما ربطی به جایگاه سخنگویی دولت ندارد.»
کیهان همچنین عذرخواهی حجتالاسلام صدیقی به خاطر سخنان حاشیهسازش درباره آیتالله مصباح یزدی را در صفحه نخست دیده و آورده است: «حجتالاسلام صدیقی در اقدامی شجاعانه و تحسینبرانگیز بابت سخنانش درباره کرامات مرحوم آیتالله مصباح به نقل از غسال پیکر ایشان عذرخواهی کرد.»
«جوان» نیز مثل خیلی از روزنامهها مساله آلودگی هوا را عکس کرده، اما همان ابتدای کار یعنی در تیتر مقصر را معرفی میکند. این روزنامه اصولگرا با عنوان «هوای تهران به رنگ دولت درآمد» مینویسد: «رنگ شاخص آلودگی هوا در تهران و برخی دیگر از کلانشهرها بنفش شده است. آلودگی در پایتخت به حدی است که در دو سه روز گذشته، هوا برای همه گروهها «بسیار ناسالم» بوده است. کرج، تبریز، مشهد و اراک هم شرایط مشابهی داشتهاند. سالهای گذشته که در پاییز و زمستان هوا آلوده میشد، تدبیر مسئولان تعطیل کردن مدارس بود؛ با همین تدبیر هم انگار هوا خوب میشد! امسال، اما بهجای مسئولان، طبیعت تدبیر کرده و مدارس را از قبل و آن هم نه فقط دو سه روز، که ماهها تعطیل کرده، اما باز هم هوا آلوده است، حتی بدتر از سال گذشته که مدارس تعطیل نبود! همه اینها یعنی یک جای کار هوا میلنگد، وگرنه نباید این همه آلوده و بنفش میبود!
دعوای مازوتسوزی چند وقتی میشود که در رسانهها دست به دست میشود. سازمان حفاظت از محیط زیست، مدعی مازوتسوزی برخی پالایشگاهها و کارخانهها است و بعضی هم ادعا کردهاند، چون تحریم هستیم و کسی از ما مازوت نمیخرد، مجبوریم مازوت را خودمان بسوزانیم. از طرف دیگر وزارت نفتیها این ادعا را رد کردهاند و بدون اینکه به میزان تأثیر مازوتسوزی اشارهای کنند، مدعی شدهاند که چهار، پنج درصد کارخانهها مازوت میسوزانند. از این دعواهای تریبونی، چیزی عاید مردم نشده است که هیچ، حلق و ریهشان هم پر از آلودگی شده است، بیشتر از هر وقت دیگری: شاخص آلودگی هوا چند روزی میشود که برای گروههای پرخطر و حتی همه گروهها ناسالم است.»