خبرگزاری ایسنا: محمدحسن متولی زاده امروز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه فعالیت بزرگترین سایت استخراج رمزارز در رفسنجان نیز متوقف شده است و قرار شده تا ماینرهای مجاز به مدت دو هفته فعالیت نداشته باشند، گفت: 3.8 درصد استخراج رمزارزها در جهان برای ایران است که اگر این آمار را تبدیل به برق کنیم براساس مدل موجود 500 تا 600 مگاوات میزان مصرف برق آنها میشود که نیمی از آنها براساس قراردادهایی که داریم مجاز هستند.
مدیرعامل توانیر افزود: براساس قوانین و مقررات رمزارزهای مجاز برق را به قیمت صادراتی دریافت میکنند، اما طی این چند روز با هماهنگیهایی که انجام شد کلیه مراکز مجاز فعالیت خود را قطع کردند و قرار شد زمان دیگری مجددا فعالیت خود را آغاز کنند.
متولی زاده با بیان اینکه یک تعداد از این مراکز که کوچک نیز هستند به صورت غیرمجاز فعالیت میکنند، اظهار کرد: از مردم درخواست کرده ایم تا اگر اطلاعاتی دارند اعلام کنند و در ازای آن از شرکت توانیر پاداش بگیرند. در این ایام میزان برخوردها را تشدید کردیم و در این روزها تعداد بیشتری شناسایی شدند.
وی در پاسخ به سوال ایسنا که میزان استخراج کنندگان رمز ارز مجاز چه میزان است، گفت: حداکثر در حد 200 مگاوات است که در مسئله خاموشی تأثیر چندانی ندارند، اما با این وجود برای مقابله با آنها برنامههایی را در نظر گرفته ایم.
وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر مصرف برق کشور 20 هزار مگاوات از تابستان کمتر است تصریح کرد: با توجه به ظرفیتهای نصب شده شبکه برق حدود 50 درصد از ظرفیت شبکه عملا استفاده نمیشود؛ بنابراین باید گفت از نظر شبکه و تأسیسات هیچ محدودیتی وجود ندارد. مسئله این است که نیروگاهها برای تولید برق نیاز به سوخت دارند که اولویت ما گاز طبیعی است و بعد از آن سوخت مایع است.
متولی زاده افزود: علیرغم اینکه حجم تولید گاز در کشور بسیار بالاست و ایران در رتبههای بالایی قرار دارد، اما با توجه به اینکه بیش از 70 درصد گاز تولیدی کشور در بخش خانگی و تجاری مصرف میشود سهم سوخت تحویلی به نیروگاهها کاهش یافته و الزاما باید در برخی از نیروگاهها از سوخت مایع استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه در دو روز گذشته به دلیل محدودیت که در تأمین سوخت پیش آمد تعدادی از نیروگاهها دچار مشکل شدند و شاهد یک خاموشی برنامه ریزی نشده و غیرقابل پیش بینی بودیم، گفت: مردم بدانند که سقف خاموشی که در دو روز گذشته اتفاق افتاد 1.5 درصد از نیاز مصرف کشور بود یعنی 98.5 درصد از نیاز مردم تأمین شد، اما به دلیل وابستگی شدید مردم به برق باز این میزان ناچیز هم تأثیر زیادی داشت؛ لذا وظیفه خودمان میدانیم که از مردم عذرخواهی کنیم و تمام تلاش خود را خواهیم کرد تا در روزهای آینده این مسئله تکرار نشود.
مدیرعامل توانیر اظهار کرد: با هماهنگیهای خوبی که انجام شد روز گذشته خاموشی مردم اعمال نکردیم و اکنون شرایط پایدار است، اما در این ایام سرد سال تنها راهی که میتواند مطمئن باشد همکاری مردم است. با توجه به اینکه در تابستان توانستیم شرایط خاموشی را پشت سر بگذاریم اکنون نیز اگر مردم همکاری کنند میزان مصرف کاهش مییابد.
وی افزود: نیروگاهها اکنون آماده به کار هستند، تعدادی از نیروگاهها به دلیل عدم نیاز از مدار خارج شدند و برخی نیروگاهها به خاطر کمبود سوخت ممکن است از مدار خارج باشند، اما نکته مهم این است که اگر مردم همکاری کنند در بخش خانگی و تجاری تنها با صرفه جویی اندک میتوانیم مشکل را حل کنیم.
وی در خصوص میزان سوخت ارسالی به نیروگاهها گفت: از نظر حجم سوخت تحویلی تغییر محسوسی نداریم، اما ترکیب سوخت برای ما اهمیت دارد. میزان مصرف انرژی برق حدود 4.5 درصد از ابتدای سال تاکنون رشد داشته و به همان میزان نیز مصرف سوخت افزایش داشته است.
وی با بیان اینکه زمانی که گاز نیروگاهها محدود میشود از سوخت جایگزین استفاده میکنیم و اکنون تعداد محدودی از نیروگاههای بخاری از مازوت استفاده میکنند. ترجیح ما این است که کل نیروگاهها از گاز استفاده کنند چرا که این مسئله نه تنها تأثیرات محیط زیستی دارد بلکه به واحدهای نیروگاهها آسیب کمتری وارد میکند.
مدیرعامل توانیر در خصوص راندمان نیروگاهها نیز گفت: راندمان در نیروگاها های حرارتی یک مسئله فنی است. در حال حاضر راندمان نیروگاههای حرارتی از متوسط دنیا بالاتر است و به کشورهای پیشرفته نیز نزدیک هستیم؛ لذا از نظر راندمان مسئله اساسی نداریم، اما سعی ما این است که سوخت محدود را در اختیار نیروگاههایی بگذاریم که راندمان بالایی دارند.