فرادید؛ در زمانِ قرنطینه بسیاری از ما راههای مختلفی را برای مشغول نگهداشتنِ خود پیدا کردیم؛ یکی از این راهها پختن (نان، کیک و مواردِ مشابه...) بود.
بهنظر میرسد این روشِ گذرانِ اوقاتِ فراغت دارای ابعادِ مثبتِ دیگری هم هست. این فعالیت باعث میشود افراد خوابِ بهتری داشته باشند. دانشمندان میگویند رازِ داشتنِ یک خوابِ خوبِ شبانه، داشتنِ یک سرگرمیِ پاداشمند است.
آنها دریافتهاند افرادی که اوقاتِ خود را با سرگرمیهای آرامشبخش مثلِ پختن، باغبانی یا حرکاتِ موزون سپری میکنند، در مقایسه با آنهایی که هیچ فعالیتِ موردِ علاقهای برای گذرانِ اوقاتِ فراغت ندارند، کیفیتِ خوابِ بهتری دارند و در طولِ روز خستگیِ کمتری احساس میکنند.
اما محققان میگویند، سرگرمیها فقط زمانی مؤثر هستند که فرد به آنها علاقه داشته باشد و برایش رضایتبخش باشند. تحقیقاتِ پیشین دریافته بودند که فعالیتهایی که افراد در اوقات فراغت انجام میدهند هم برای سلامتِ روانی و هم برای سلامتِ ذهنی مفید هستند. اما این نخستین تحقیقی است که فوایدِ سرگرمی را برای داشتنِ یک خوابِ خوب برجسته میکند.
بیشتر بخوانید:
دانشمندانِ دانشگاهِ نیویورک در ابوظبی از 1500نفر درباره عاداتِ خوابیدنشان و اینکه اوقاتِ فراغت خود را چگونه سپری میکنند، سؤال پرسیدند. از هر 4نفر 1نفر گفتند که اوقاتِ فراغتِ خود را با پختنِ چیزی، ماهیگیری کردن یا باغبانی کردن سپری میکنند.
سایر سرگرمیهای رایج شاملِ نوشتنِ خلاق، تماشای فیلم یا بازیِ تنیس و گلف بود. از مشارکتکنندگان همچنین پرسیده شد که چقدر علایقشان بر زندگیشان مسلط است. تحقیقاتِ پیشین نشان داده بود که اگر فرد علاقه متعادلی به یک عملِ سرگرمکننده داشته باشد، آن عمل برای سلامتیِ او مفید است، اما اگر شیفتگیِ زیادی برای انجام آن داشته باشد [بهنحوی که سرگرمی تبدیل به کار شود]عملِ سرگرمکننده به لحاظِ روانی برایش مضر خواهد بود.
نتایج منتشر شده در ژورنال خواب نشان داد مشارکتکنندگانی که بهشکلی وسواسگونه فعالیتِ سرگرمکننده مانند گلف انجام میدهند، بدترین الگوی خوابیدن را دارند. اما آنهایی که میدانند چه زمانی باید سرگرمی را کنار بگذارند، بهترین خواب را تجربه میکنند.
محققان نوشتند: «ما فکر نمیکردیم که انواعِ متفاوتی از علاقهمندیها به شکلهای متفاوتِ خوابیدن منجر شود و این نتایج برای ما شگفتآور بود.»
تحقیقی که در سال 2016 انجام شده بود نشان داد که پختن و سایر فعالیتها خلاقانه میتواند حالوهوا یا خلقِ فرد را ارتقا دهد و خطرِ افسردگی را در او کاهش دهد.