هر کتابی حاوی آزمایشها و دههها یادگیری متعدد است و این امکان را به خواننده میدهد تا با پرداخت بهای اندکی در 100 یا 200 صفحه به همه افکار نویسنده و تجربیات او دسترسی پیدا کند و بهنظر میرسد این امر چیزی شبیه معجزه باشد. جف بزوس مدیرعامل و موسس آمازون، بیل گیتس بنیانگذار مایکروسافت، مارک زاکربرگ از موسسان فیسبوک و وارن بافت اقتصاددان و سرمایهگذار چهرههایی هستند که ماجرای آنها با کتابهایی را میخوانید که اکثرا در ایران ترجمه و چاپ شدهاند.
«ماجراهای کسبوکار» نوشته جان بروکس
وارن بافت، سرمایهگذار و تاجر معروف و موفق این کتاب را به بنیانگذار مایکروسافت پیشنهاد و امانت داده بود. این کتاب از سال 1960 رنگ چاپ به خود ندیده بود و نویسنده آن نیز در سال 1993 از دنیا رفت. اما چند سال قبل بیل گیتس گفت بیش از دو دهه بعد از آنکه وارن بافت این کتاب را به من قرض داد و بیش از چهار دهه پس از اولین انتشار آن، این کتاب همچنان بهترین کتاب بیزینسی است که تا بهحال خواندهام. «ماجراهای کسبوکار» حاوی 12 داستان واقعی است که جز سبک داستانگویی نقاط اشتراک دیگری با یکدیگر ندارند. یک داستان ماجرای رکود بزرگ را روایت میکند. داستان دیگری ماجرای ادسل، اتومبیلی که به نام پسر هنری فورد نامگذاری شد و تقریبا در اواسط قرن بیستم به نمونهای از یک شکست مفتضحانه برای یک محصول تبدیل شد و پس از آن رسوایی جنرالالکتریک و ظهور چشمگیر زیراکس.
«از خوب به عالی» از جیم کالینز
امروز آمازون یکی از بزرگترین شرکتهای جهان است؛ اما همیشه اوضاع به این قرار نبوده است. در اوایل سال 2001 چهار سال از عمر این شرکت میگذشت و آمازون هنوز سود خود را گزارش نداده بود. ایدهای به ذهن جف بزوس رسید و گوشی تلفن را برداشت. پشتخط صدای جیم کالینز بود که شنیده میشد. بزوس پرسید که چه میشود برخی شرکتها پیشرفت میکنند و برخی نه. کالینز به بزوس گوش کرد و تصمیم گرفت که از مقر آمازون بازدیدی بهعمل آورد. پس از آنکه کالینز با تیم مدیریتی این شرکت صحبت کرد، جف تصمیم گرفت تا تغییراتی را در ساختار اقتصادی شرکت بنا بر توصیههای کالینز ایجاد کند. کالینز بهیاد میآورد که به آنها گفته بود تمرکز روی دستاوردهای کوتاهمدت را متوقف کنند و بیشتر روی تصمیمات بلندمدت که آن را منطق اجتنابناپذیر موفقیت مینامید تمرکز کنند. به نظر میرسد توصیههای کالینز کارساز بوده باشد زیرا آمازون در سه ماه آخر سال 2001 اولین گزارش از سوددهی خود را ارائه داد و بزوس و تیم او در آمازون با کمک این دانش توانستند تغییرات استراتژیک لازم را در تجارت خود برای رسیدن به موفقیت ایجاد کنند.
«ثروت ملل» نوشته آدام اسمیت
این چند نفر، مطالعه کتاب کلاسیک «ثروت ملل» نوشته آدام اسمیت را هم پیشنهاد میدهند که اولینبار در سال 1776 منتشر شد و همچنان در دپارتمانهای اقتصادی دانشگاهها تدریس میشود. آدام اسمیت اسکاتلندی اولین کسی بود که درباره موضوعهای پیچیده که بازتاب گستردهای داشت، نوشت. این کتاب اساس و شالوده کاپیتالیسم را بنیان نهاد. «ثروت ملل» ریشههای ثروت را در انگلستان و هلند و نیز نظریههای اقتصادی را راجعبه کار، بازار و طبیعت ثروت، دستمزد و انباشت سرمایه بیان میکند.
«پایان قدرت» نوشته موسی نعیم
«یک سال از کتابها» اسم گروه کتابخوانی مجازی مارک زاکربرگ است که این گروه هر 14روز یکبار کتاب جدیدی برای خواندن معرفی میکنند. بعد از اینکه زاکربرگ این کتاب را به گروه فیسبوکی خود پیشنهاد داد در کمتر از 48 ساعت همه نسخههای آن به فروش رسید. روزنامه اقتصادی فایننشالتایمز آن را بهترین کتاب منتشر شده در سال 2013 نامید و شهرت کتاب از آن پس رو به فزونی گرفت. در کتاب «پایان قدرت» موسی نعیم، روزنامهنگار مشهور ونزوئلایی توضیح میدهد که چطور پایان قدرت همهچیز را در جهان ما تغییر میدهد؛ از شرکتهای بزرگ گرفته تا کارآفرینان چابک و کوچک. از کاخهای ریاستجمهوری تا میادین عمومی.
این کتاب توضیح میدهد که زیبایی و قابل اعتماد بودن قدرت به این است که هرگز ناپدید نمیشود؛ فقط تغییر میکند بهعنوان مثال از جنرالموتورز به گوگل... یا از نقد ادبی به اپرا وینفری و از آنجا به افرادی مانند مارک زاکربرگ.