تحریریه دنیای سلامت
همه میدانیم که ویروس کوچکترین موجود زنده شناختهشده در عالم هستی است که گاهی اوقات دردسرهای بزرگی برای بشر به وجود میآورد. مثلاً ویروس HIV که سبب به وجود آمدن نوعی بیماری عفونی به نام ایدز میشود. این بیماری بدون درمان قطعی به سرعت در همه نقاط بدن پخش میشود و بعد از مدتی فرد مبتلا به آن را به کام مرگ میکشاند.
بیماری ایدز نخستین بار در سال 1980 در شامپانزه آفریقایی دیده شد که آن را SIV نام دادند. به همین دلیل ایدز را ردپای شامپانزه نیز مینامند. انتقال ویروس از بدن حیوان به انسان باعث تغییر نام آن از SIV به HIV شد. نخستین انسانی که به بیماری HIV دچار شد یک جوان همجنسباز نیویورکی در سال 1981 بود. HIV به معنی ویروس نقص ایمنی انسان است.
این بیماری سبب تضعیف سیستم دفاعی بدن میشود و تا به حال نیز هیچ درمانی برای آن یافت نشده است. طبق آمار تا به حال 3/33 میلیون نفر در سطح جهانی به این بیماری دچار هستند. اگر این ویروس را با میکروسکوپ تماشا کنید، شکلی دوازده وجهی دارد. پوشش آن بهطور مداوم تغییر میکند و به هنگام رشد از سلول بدن فرد مبتلا به آن انواع متفاوتی پروتئین و گلیکوپروتئین جدا میکند.
سیستم دفاعی بدن انسان مجموعهای از سلولهاست که از بدن ما در برابر ویروسها و عفونتها دفاع میکند. اشخاصی که آلوده به ویروس HIV هستند، سیستم دفاعی بسیار ضعیفی دارند تا جائی که حتی قادر به مقابله با یک سرماخوردگی ساده نیز نمیباشند. عامل بیماریزا ویروسی است که قدرت آلودهکنندگی و سرایتپذیری بالایی دارد.
این ویروس در بدن انسان مراحل مختلفی را طی میکند که یکی از آنها دوره فعالیت پنهانی است. در این مرحله ویروس در حال رشد و تکثیر است و پس از آنکه شرایط از هر نظر آماده شد، حملات خود را شروع میکند و موجب نابودی سلولهای دفاعی و مرگ انسان میشود.
راههای انتقال بیماری
HIV بیماری است که ویروس آن از چند راه به افراد سالم منتقل میشود.
1) تماسهای جنسی
2) خون (استفاده از سرنگهای مشترک، بهکارگیری ابزار و وسایل آلوده)
3) انتقال از مادر آلوده به جنین
4) پیوند اعضاء، خالکوبی، استفاده از وسایل بهداشتی افراد مبتلا به این ویروس
شایعترین راه سرایت ویروس این بیماری از طریق تماس جنسی است. فرد آلوده این ویروس را به شریک جنسی خود منتقل میکند. بهطور کلی 80 درصد از موارد مربوط به انتقال این ویروس از طریق تماسهای جنسی است.
اگر فرد بیماریهای مقاربتی مثل سوزاک، سیفلیس و زخمهای دستگاه تناسلی داشته باشد، خطر آلودگی چند برابر بیشتر میشود.
سرایت از خون و وسایل خونی، یکی دیگر از راههای انتقال است. خطر آلودگی از طریق خون 3-5 درصد است. زیرا نمونههای خونی همواره مورد آزمایش قرار میگیرند و خونهای آلوده مورد مصرف قرار نمیگیرند.
استفاده از سرنگ و سوزن آلوده معمولاً در میان معتادان، رواج دارد.
ویروس ایدز از مادر آلوده به کودک ممکن است در دوران حاملگی، هنگام وضع حمل و یا کمی بعد از زایمان انتقال یابد. میزان انتقال ویروس از مادر به کودک 5-7 درصد است. شیر دادن نیز موجب سرایت بیماری از بدن مادر به بدن نوزاد میشود. کودکانی که در دوران نوزادی خود از طریق مادر آلوده به این بیماری مبتلا میشوند، احتمال زنده ماندن آنها بسیار کم است.
پیوند عضو و استفاده از وسایل شخصی افراد آلوده به ویروس HIV نیز باعث انتقال آن به افراد سالم میشوند.
دست دادن، عطسه کردن، سرفه کردن، استفاده از لیوان، قاشق، بشقاب، حتی بغل کردن و بوسیدن صورت فرد مبتلا به این ویروس، نیش حشرات و ... باعث انتقال این بیماری نمیشود...
برای خواندن بخش دوم- مهار آتشفشان غیرممکن نیست- اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش سوم- مهار آتشفشان غیرممکن نیست- اینجا کلیک کنید.