ماهان شبکه ایرانیان

تغذیه سالم نسخه شفابخش همه دوران‌ها ( قسمت دوم)

گفت‌و‌گوی اختصاصی زندگی آنلاین با دکتر احمدرضا درستی؛ متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی

تغذیه سالم نسخه شفابخش همه دوران‌ها ( قسمت دوم)

گفتگو: رضا حسینمرد ی

تحریریه زندگی آنلاین : دکتر احمدرضا درستی یکی از چهره‎های نام آشنای عرصه تغذیه کشورمان، متولد اصفهان است. وی دوران تحصیلات متوسطه و دیپلم خود را در تهران گذرانده و مدرک لیسانس و فوق‎لیسانس خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران اخذ کرده است؛ اوایل پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی به عنوان جهادگر در مناطق اطراف قزوین (آبیک) خدمت کرد و خدمت سربازی را در منطقه سگزی یزد انجام داده است. می‎توان گفت که ایشان تقریباً در همه نقاط کشور فعالیت و خدمت کرده است. وی معتقد است که اهل منطقه خاصی از ایران نیست و همه نقاط کشور، زادگاه اوست، چون در این چند دهه عمر خود در اغلب نقاط ایران زندگی و خدمت کرده است.

بیشتربخوانید:

تغذیه سالم نسخه شفابخش همه دوران‌ها ( قسمت اول)

لطفاً در مورد ریز مغزی‎ها، آجیل و نقش آن در افزایش رشد به ویژه قد کودکان بفرمایید.

مدتی برخی از ریز مغذی‎ها بسیار پر‎طرفدار شد و توسط افراد غیر متخصص نیز مورد توصیه و تجویز قرار می‎گرفت. در مواردی قرص‎ها و شربت روی برای کودکان بسیار توصیه می‎شد. مدت‎ها مواردی از مسمومیت با مکمل دارویی حاوی روی به مطب من مراجعه می‎شد؛ برخی کودکان به دلیل توصیه به مصرف مکرر مکمل روی جهت افزایش قد و ... دچار تهوع و مسمومیت مرتبط با آن شده بودند.

رعایت اصل تعادل و تنوع در تغذیه بسیار مهم است. در مورد کلسیم نیز توصیه می‎کنیم که به اندازه و تناسب باید مصرف کرد. کودکانی با عارضه کم‎خونی توسط والدین به من مراجعه می‎کنند؛ وقتی جویای نحوه تغذیه می‎شوم، مشخص می‎شود که روزانه حدود هشت لیوان شیر می‎خورند. باید دانست که خوردن کلسیم زیاد که اغلب از طریق لبنیات و شیر تأمین می‎شود، می‎تواند فرد را دچار دفع آهن و جلوگیری از خون‎سازی و رشد طبیعی کند.

باید دانست که بسیاری از فاکتورهای کمک‎کننده رشد مانند پیش‎سازهای ویتامین و آنزیم‎های مورد نیاز در بسیاری از سبزیجات و میوه‎ها است، ولی متاسفانه برخی تصور می‎کنند که باید صبح، ظهر و شب چلوکباب و چلو مرغ و .... به کودک خود بدهند! خوردن آب سبزیجات نسخه‎ای مهم برای رشد این گونه کودکانی است که از سبزیجات مانند کاهو، کدو، کلم، کرفس و ... مصرف نمی‎کنند.

مصرف غذای کافی، مناسب و متعادل یک اصل مهم است و گاهی باید از یک متخصص تغذیه کمک گرفت که بدون نیاز به دارو و مکمل، نوع، مقدار و نحوه تغذیه را بر اساس سن و شرایط کودک توصیه کند. در کنار این موضوع همه افراد به خصوص کودکان نیاز به تحرک و فعالیت جسمانی دارند؛ البته خواب هم مهم است. اگر به همه این نکات توجه کنیم، سلامتی، هوش بالا، قد کشیدن و حتی زیبایی کودک را تأمین کرده‎ایم.

هیچ پودر و مکملی در دنیا نتوانسته جای غذا و تغذیه مناسب را بگیرد. حتی به ورزشکاران هم توصیه می‎شود در کنار تغذیه صحیح درصورت لزوم از مکمل و آن هم زیر نظر متخصص یا مربی با تجربه و دانش استفاده کنند.

 بیشتربخوانید:

رژیم نخستـین را بشناسـید!

 

 

تغذیه با سلامت پوست و مو تا چه حد ارتباط دارد؟

برخی افراد رژیم‎هایی مانند رژیم پروتئین می‎گیرند و نان و برنج را از غذای خود حذف کرده و مصرف نمی‎کنند. از آنجایی که ویتامین‎های گروه B به خصوص تیامین برای متابولیزاسیون در تمام سلول‎ها لازم است، فرد رژیم گیرنده به خاطر کمبود این ویتامین دچار مشکل و ریزش مو می‎شود. افرادی که نان و برنج را برای طولانی‎مدت کنار می‎گذارند، ابروهای آنان نیز شروع به ریزش می‎کند. این نشان می‎دهد که درست غذا خوردن، به طور واضح با سلامت در ارتباط است. بسیاری از افرادی که به مطب مراجعه می‎کنند، متاسفانه تحت رژیم‎های غذایی نادرست توسط افراد غیر متخصص و ناآگاه قرار گرفته‎اند (حتماً دیدید یا شنیدید؟! رژیم‎های موتوری سراغ داریم؛ نسخه‎هایی که با پیک موتوری به متقاضی درب منزل رسانده می‎شود). غذای مناسب به سلامت پوست و مو کمک می‎کند. مکمل ویتامین‎های گروه B که در سلامت اعصاب هم نقش دارند توسط ما متخصصین تغذیه در ابتدای کار توصیه می‎شود. ویتامین‎های گروه B در افراد عصبی و پر استرس بسیار کارگشا است.

مردمی که برنج سفید میل می‎کنند دقت داشته باشند که تقریباً همه ویتامین B1، موجود در پوسته برنج یا همان سبوس آن حذف شده است. وقتی می‎جوشانیم و آب برنج را حین آبکش کردن دور می‎ریزیم تقریباً یک بیستم ویتامین باقی می‎ماند و بقیه دور ریخته می‎شود. ولی جالب اینکه با تجویز ویتامین‎های گروه B، سریع پاسخ مثبت می‎گیریم. مگر در مواردی که به خاطر رژیم‎های طولانی بدن ضعیف شده باشد. دوره بدخوری موجب بر هم خوردن تعادل بدن و بروز برخی بیماری‎های پوست و مو از جمله ظهور قارچ و ضایعاتی در پوست و مو می‎شود. متخصص غدد و متخصص پوست با همکاری متخصص تغذیه می‎توانند کمک کند.

 

نحوه تغذیه تا چه حد برای دوران سالمندی و پیشگیری از پوکی‎استخوان، آرتروز و مشکلات یائسگی که رئوس مثلث بیماری‎های مهم این دوران هستند، مؤثر است؟

در این بیماری‎ها نقش تغذیه خیلی مهم است، ولی شما اگر سرطان را نیز در نظر بگیرید، می‎بینید که تغذیه در بروز سی درصد موارد سرطان نیز مؤثر است. پس ارتباط نزدیکی بین سرطان و تغذیه وجود دارد. نقش سوء‎تغذیه و بد غذاخوردن در بروز انواع بیماری‎ها مؤثر است. این واضح و روشن است و همه می‎دانند، ولی مهم آنکه مردم چقدر رعایت می‎کنند. پیشگیری سه سطح دارد:

پیشگیری (سطح) نوع یک: آنچه کمک می‎کند که به بیماری مبتلا نشویم (دیابت، بیماری‎های قلبی وعروقی، پوکی‎استخوان و ... مبتلا نشویم) پیشگیری سطح یک یا مقدماتی است. باید بدانیم که چه غذاهایی بخوریم و چه غذاهایی نخوریم. بدین ترتیب اگر فرد رعایت کرد و به تناسب تغذیه‎ای و اندام رسید از بیمار شدن وی تا حد فراوانی جلوگیری می‎شود.

پیشگیری (سطح) نوع دو: شناسایی به موقع بیماری و اقدام تغذیه‎ای مناسب یا تغییر در شیوه زندگی و فعالیت فیزیکی متناسب، جهت درمان و جلوگیری از پیشرفت آن بیماری در زمره پیشگیری نوع دو است.

پیشگیری (سطح) نوع سه: برای افرادی که بیمارند و با کمک تغذیه دوران حاد و خطرناک بیماری را پشت سر می‎گذارند است. اگر چه فرد دچار بیماری شده است، ولی با پیشگیری سطح سه عواقب و عوارض بیماری کم می‎شود و طول عمر وی در این شرایط کمی بهبود پیدا می‎کند.

 مثلاً فرد سکته کرده، ولی با افزایش مراقبت‎های تغذیه‎ای و تحرک مناسب می‎توان به بهبود ادامه حیات وی کمک کرد. پیشگیری نوع سه آخرین تلاش است، چون این افراد باید پیشگیری نوع اول و دوم را رعایت می‎کردند. تغذیه درتمام مراحل زندگی و بیماری‎ها نقش پر رنگ و بارز دارد. تغذیه سالم، نسخه شفابخش انسان‎ها است.

 

بیشتربخوانید:

عادت های صحیح غذایی زمانی که معده‌ خالی است

آیا تغذیه با اختلالات روحی و روانی نیز ارتباط دارد؟

تمام فعالیت‎های مغز با تغذیه در ارتباط است. دقیقاً بعد از غذا خوردن کارایی مغز نیز کمی تفاوت پیدا می‎کند. سوء‎تغذیه نیز در سلامت جسم و سلول‎های مغزی تأثیر خواهد گذاشت و در نهایت روح انسان دستخوش تغییرات و یا آسیب می‎شود. بسیاری از افرادی که دچار برخی اختلالات روحی، روانی و افسردگی می‎شوند باید علاوه بر اقدامات درمانی و دارویی به تغذیه آنان نیز خوب توجه کنیم. این افراد باید یک برنامه مناسب غذایی داشته باشند.

مثلاً کمبود امگا 3 با افسردگی ارتباط نزدیک دارد. حتی امگا 3 یکی از داروهای مهم تکمیلی ضد افسردگی است، البته مصرف این دارو حد و حدود دوزاژ دارد. تذکر اینکه مصرف بی‎رویه امگا 3 می‎تواند موجب خونریزی داخلی گردد. بی‎شک بدغذایی در ایجاد بیماری‎های جسم و روان تأثیر دارد.

 

آیا شما بر گیاهخواری تاکید دارید؟

در مورد گیاهخواری به طور دائمی، توصیه نمی‎کنم. اگر فردی دچار برخی از بیماری‎های قلبی، دیابت، کبد چرب و ... است، ما پیشنهاد می‎کنیم که حدود یکی، دو ماه گیاهخواری کند و غذای حیوانی کم بخورد، ولی بعد از این مدت باید تعادل رعایت شود. بهتر است به طور متعادل در طول هفته از پروتئین‎های گیاهی مانند عدس و لوبیا میل شود و برخی روزها مرغ و ماهی می‎توان مصرف کرد؛ البته بهتر است که زیر نظر متخصص تغذیه بسیاری از این توصیه‎ها انجام شود.

 این که فکر کنیم هر فردی با هر شرایطی می‎تواند فقط رژیم گیاهخواری داشته باشد، اصلاً توسط علم تغذیه تأیید نمی‎شود. علم و دین توصیه به تغذیه سالم و متعادل دارد.

حتی در کتب آسمانی هم توصیه شده که چه نوع گوشت و چطور مصرف شود، البته در بهشت هم نوید این غذاها داده شده (مرغ بریان، کباب و ...) پس می‎توان با تناسب و تعادل میل کرد. گیاهخواری صرف می‎تواند عوارضی در آینده سلامت فرد ایجاد کند.

متاسفانه طی یکسال اخیر با اپیدمی کرونا مواجه هستیم. اهم توصیه‎های شما در این شرایط با توجه به فرارسیدن نوروز و فصل بهار چیست؟

باید به خصوص در این دوران کرونا غذای سالم بخوریم و تحرک کافی تا حد ممکن انجام دهیم. در کنار تعادل در خوردن غذا باید به انواع تحرک از جمله دراز نشست، بشین پاشو، حرکات موزون، حلقه زدن، دویدن در جا و... توجه نمود. مقابله با کم‎تحرکی در منزل مهم است. بی‎تحرکی می‎تواند منجر به بروز بیماری‎های مختلف شود.

آجیل بمب انرژی است به خصوص بو داده و شور شده، کهنه هم اگر باشد احتمال آلودگی به آفلاتوکسین وجود دارد، چرا باید چنین چیزی بخوریم؟ اگر روزانه ده عدد بادام‎زمینی تازه و سالم بخوریم خوب است. آجیل را به اندازه باید تازه خرید و در فریزر نگهداری کرد. انسانی که در طبیعت زندگی می‎کرد باید آنقدر غذا می‎خورد تا سیر شود و توانایی یا قدرت فعالیت داشته باشد؛ بتواند در طبیعت و یا مزرعه فعالیت سنگین داشته باشد. غذایی که در طبیعت وجود دارد بسیار از دل طبیعت تهیه شده است. غذاهای ساده‎ای مانند نان و پنیر، سبزیجات، گاهی هم گوشت مصرف می‎شود، ولی خوردن شیرینی خامه‎ای، پیتزا، ساندویچ‎های پرکالری و ... مغایر با تغذیه سالم است؛ موقعی که مردم غذا سالم می‎خوردند سالم‎تر بودند، چاق نبودند و این مقدار بیمار مشاهده نمی‎شد، البته در گذشته سطح سواد و دانش پایین بود، آلودگی زیاد بود، انگل و قارچ زیاد بود، ولی فعالیت بدنی زیاد و غذا نسبتاً سالم بود. الان فعالیت بدنی نداریم و زندگی با ریموت از راه دور کنترل می‎شود.

جلوی تلویزیون نشسته‎ایم و چیپس و موادغذایی مضر و پرکالری حاوی روغن می‎خوریم. غذاهای فراوری شده و کارخانه‎ای مصرف می‎کنیم. بی‎شک باید طبق برنامه غذا بخوریم و فعالیت روزمره و مفید داشته باشیم.  حدود یک دهه است که علم تغذیه اثبات کرده، افرادی که غذا می‎خورند و مرتب باد گلو می‎زنند میزان مواد اکسیدان خون آنان بالا می‎رود و آنتی‎اکسیدان‎ها برای مقابله و پاک‎سازی سلولی در آنان کافی نیست! این افراد کسانی هستند که زودتر سرطان می‎گیرند. اگر معده انسان مقداری خالی باشد خیلی بهتر و سودمندتر از پرخوری است. حضرت رسول (ص) 1440 سال پیش فرمودند: قبل از سیر شدن، دست از غذا خوردن بکشید. اگر در این ایام کرونا، عید و هر روزگاری دیگر سالم غذا بخوریم، تحرک کافی و خواب مناسب نیز داشته باشیم، سلامت خواهیم بود.

من این دوران را نیز پشت سر گذاشتم با تناسب تغذیه و رعایت تحرک حتی توانستم کمی وزنم را کاهش دهم. مدت‎ها است که عادت کردم وسیله نقلیه‎ام را دورتر از محل کار پارک می‎کنم و در هر مرتبه رفت و برگشت جمعاً حدود چهل دقیقه پیاده‎روی می‎کنم؛ گرما و سرما تفاوتی ندارد. حتی وسط روز هم تحرک دارم و پیاده‎روی می‎کنم.

اینکه خارج از منزل بتوانیم و بخواهیم که غذای سالم و مناسب بخوریم بسیار مهم است. باید در مسافرت و بیرون رفتن‎های بهاری نسبت به تهیه آب و غذای مناسب توجه کرد. حتی اگر مجبور شدیم می‎توانیم بجای غذای رستوران، نان و پنیر و خیار یا گوجه و سبزی بخوریم.

این ایام بهاری دقت کنیم که خارج از منزل آب سالم تهیه و مصرف کنیم. در آب آلوده انواعی از انگل و سخت‎پوستان میکروسکوپی وجود دارد که می‎تواند خون و بدن رانیز آلوده به انگل و بیمار کند. هر آب روان و رودخانه‎ای برای استفاده و شستشو مناسب نیست. اگر مجبور شدیم باید قبل از استفاده آب را بجوشانید. متاسفانه برخی آبها، آلودگی شیمیایی دارند و با جوشاندن نیز از بین نمی‎روند. اگر مجبور شدید دررستوران غذا بخورید حتماً به بهداشتی بودن محیط، پرسنل، ظروف و ... رستوران توجه داشته باشید. اگر در رستوران غذایی برایتان آوردند و دیدید که مورد اطمینان نیست! نگران پول غذا و ضرر مالی خود نباشید، بلکه به خاطر سلامت خود و خانواده رستوران را ترک کنید.

در شرایط کرونا به توصیه‎های کارشناسان و رسانه‎ها توجه کرده و تا جای ممکن از دید و بازدید عید خودداری کنید. اگر جایی بودید واز شما پذیرایی کردند به اندازه میل کنید و اگر نگران ناراحت شدن صاحبخانه بودید فقط بردارید و در ظرف خود بگذارید و میل نکنید. از خوردن غذای چرب خودداری کنید و حتماً سالاد و سبزیجات با غذای خود میل کنید.

 مهم‎ترین توصیه‎های تغذیه‎ای برای نوروز و بهار

در خریدهای سال کهنه و سال جدید در خرید همبرگر آماده، گوشت‎های چرخ کرده، جوجه‎کبابی آماده طبخ، ماهی نمک سود و دودی، محصولات گوشتی و ماهی فریز شده (به ویژه از فروشگاه‎های غیر معتبر) دقت کافی داشته باشید. گاهی برخی از محصولات گوشتی در زمان شروع فساد، توسط معدودی از فروشندگان سودجو به صورت فریز درآورده شده و در معرض فروش قرار می‎گیرند. به همین ترتیب، گوشت‎های در حال سیاه شدن و تغییر رنگ داده را به همراه مقدار زیادی چربی، کنجاله سویا و ضایعات گوشتی، درون چرخ‎های گوشت شستشو نشده، تبدیل به گوشت چرخ شده کرده و با قیمت نسبتاً ارزان فروخته می‎شوند. ضمناً مرغ‎های لیز شده نیز سرنوشت مشابهی داشته و با مقداری پیاز و گلرنگ (گیاهی رنگی جایگزین زعفران، ولی مسموم‎کننده) و آبلیمو، روغن و نمک (برای خوشمزه‎تر و سنگین وزن شدن) مخلوط شده و به جوجه‎کبابی آماده طبخ تبدیل می‎شوند. خرید سالاد، مواد غذایی سس‎دار و پرادویه (که ماندگی و فساد و تغییر بو ومزه آن‌ها را تحت تأثیر قرار می‎دهد) و دیگر مواد غذایی آماده از فروشگاه‎های غیر معتبربه صلاح نیست؛ این ایام بهترین زمان برای فروش کلیه اجناس روی دست مانده به مشتریان محسوب می‎شود. از خرید میوه‎های کهنه، شیرینی به مقدار فراوان، سمنوی کهنه و بویژه خرید از مغازه‎های غیر بهداشتی و نامطمئن خودداری کنید.

دقت کنید سمنوفروشان روزهای آخر سال یک دیگ سمنو را برای مدت طولانی نگهداری کرده و گه‎گاه کپک ظاهر شده روی آن را برداشته و بقیه را به فروش می‎رسانند. ترجیحاً از خرید شیر، سرشیر، خامه، بستنی، ماست و پنیر محلی غیر پاستوریزه نیز جدا خودداری شود. در هنگام دید و بازدید با خویشتن‎داری در خوردن فراوان آجیل، میوه به مقدار زیاد، مواد غذایی پرچرب، شیرین و نمکی در میهمانی‎ها، می‎توان از چاقی و سوء‎تغذیه اجتناب نمود. حتی مصرف میوه فراوان نه تنها ارزش غذایی بالایی ندارد، بلکه ویتامین‎های آن از راه ادرار دفع شده و قند آنهادر بدن به چربی تبدیل می‎شود.

به هنگام صرف غذا مقدار مناسب برنج، مقداری خورشت (از قسمت‎هایی که چربی کمتری دارند یا درروغن سرخ شده نیست) و یا ترجیحاً کباب در بشقاب خود قرارداده و بخشی از ظرفیت بشقاب را نیز به سالاد (کم سس) و سبزیجات اختصاص دهید. مصرف تکه‎ای نان و یک پیاله ماست مکمل غذایی خوبی برای شما خواهد بود. از نشستن طولانی مدت و تماشای تلویزیون و انجام بازی‎های کامپیوتری پرهیز کرده و فعالیت بدنی مناسبی را نیز برای خود در نظر بگیرید. حضور در پارک‎ها و محل‎های تفریحی و خوردن غذای کافی در حد نیاز در اینگونه محل‎ها اگر با مقداری پیاده‎روی همراه باشد، بهترین روش دید و بازدید خواهد بود. در هنگام خروج از منزل یا مسافرت از آنجا که دسترسی به آب سالم برخی اوقات امکان ندارد، استفاده از آب‎های ناشناس می‎تواند انواع سموم، باکتری، ویروس، قارچ تک‎سلولی، تخم انگل و انگل‎های تک‎سلولی به بدن فرد وارد کند و بیماری‎های مختلف همراه داشته باشد؛ لذا اکیداً توصیه می‎شود آب سالم و کافی همراه باشد. استفاده از فلاکس که ظرف داخلی آن شیشه‎ای است یکی از بهترین روش‎های حمل آب محسوب می‎شود. ضمناً در فلاکس می‎توان آب جوش مورد نیاز جهت تهیه چای را همراه داشت. ضمناً اگر مایلید از ظروف پلاستیکی از قبیل ظرف آب معدنی و یا ظرف دوغ استفاده کنید، فراموش نفرمایید که این ظروف فقط برای دفعاتی محدود قابل استفاده هستند و بهتر است پس از یک تا دو مرتبه مصرف، آن‌ها را دور بیندازید. خرید آب معدنی نیز روش مناسبی برای تأمین آب آشامیدنی است. ضمناً درشرایط بسیار حاد و اضطراری می‎توان آب را جوشانده و به مقدار کم مصرف کرد. فراموش نشود که جوشاندن آب فقط ممکن است عوامل زنده بیماری‎زا را از بین ببرد؛ ولی این کار نمی‎تواند تمام سموم ناشی از عوامل بیماری‎زا و همچنین دیگر مواد شیمیایی موجود در آب را زایل سازد.

 چنانچه ناچار به صرف غذا در رستوران‎های بین راهی شدید، به وجود منبع آب شرب و شست و شوی بهداشتی توجه کافی کنید. اغلب به دلیل نبودن منابع آب سالم و بهداشتی در این رستوران‎ها، ظروف به خوبی تمیز نشده و ضمناً دستان و روپوش آشپزها و خدمه نیز وضعیت بهتری ندارند. اغلب سالادها در این رستوران‎ها از مواد اولیه‎ای تهیه می‎شود که به خوبی شسته و ضد عفونی نشده که به سلامت لطمه جدی وارد می‎سازند. از صرف غذا در رستوران‎های شلوغ حتماً خودداری نمایید، زیرا در چنین شرایطی امکانات کافی و لازم برای رعایت موارد بهداشتی و تغذیه‎ای وجود ندارد. به ظاهر نسبتاً تمیز در و دیوار و احیاناً ظروف نمی‎توان چندان اعتماد داشت، ولی با این وجود چنانچه به اجبار به این اماکن راه یافتید، با وسواس کامل ظروف و لیوان‎ها و کارد و قاشق و چنگال را مورد بررسی دقیق قرار دهید تا اگر آثار غذای قبلی در آنها باقی مانده و یا شکستگی و لب پر بودن در ظروف مشاهده کردید از صرف غذا در آنجااجتناب کنید.

استفاده از ظروف یک بار مصرف نیز نباید موجب دلخوشی شما شوند؛ بسیاری از این ظروف غیر استاندارد بوده و در گرمای زیاد غذا و چای، مقداری ترکیبات سرطان‎زا وارد غذا می‌سازند. ضمناً شستشوی مجدد این ظروف و استفاده مجدد از آنها نیز در برخی اماکن رایج است. صرف یک غذای ساده از قبیل نان و پنیر و خیار و گوجه فرنگی (و احتمالاً مغزگردو) برای حفظ سلامتی بهترین انتخاب محسوب می‎شود. ضمناً همواره و به ویژه برای کودکان مقداری غذای ساده و میوه‎جات تمیز و ضدعفونی شده به همراه داشته باشید. به همراه داشتن مقداری نان خشک و بیسکویت، عسل یا مربا، مغزیجاتی از قبیل پسته و بادام و مغز گردو، تنقلات سالم دیگری چون نخود بوداده و کشمش، انجیر خشک، ذرت بوداده، برنج بوداده و گندم بوداده بسیار منطقی خواهد بود. اگردر بین راه ناچار به خرید میوه شده و مواد ضد عفونی در اختیار نداشتید، حداقل مدت چنددقیقه آن‌ها را در محلول پاک‎کننده (یک قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی در یک ظرف چهار لیتری آب) قرار داده و پس از شستشوی دقیق پایانی در این محلول، میوه‎ها را به خوبی با آب تمیز شسته و آنگاه استفاده فرمایید. همواره صابون (به صورت تیوب یا مایع و یا صابون کاغذی) و دیگر مواد شوینده و ضد عفونی‎کننده به اندازه کافی همراه داشته باشید. همراه داشتن ظروف و از جمله لیوان و بشقاب یک بار مصرف نیز کاری عاقلانه خواهد بود.

آجیل‎های خام و بوداده و نمکی (یا گاهی بی نمک) در اعیاد و تعطیلات و امثالهم فراوان مصرف می‎شوند. مغزدانه‎ها از ارزش تغذیه‎ای بالایی برخوردارند؛ با این حال، آجیل‎ها عموماً در هرم غذایی علم تغذیه جزو گروه غذاهای متفرقه قرار می‎گیرند که توصیه می‎شود در مصرف آنها صرفه جویی شود. در واقع بدلیل بالا بودن چربی موجود در مغزدانه‎ها، مقدار انرژی تولیدی آنها در بدن نیز زیاد است؛ به گونه‎ای که هر صد گرم مغز دانه بیش از سیصد کیلوکالری انرژی تولید می‎کند. چنانچه فرد در مراسم مهمانی شب عید میوه و غذای مفصلی نیز میل کند، مقدار انرژی دریافتی‎اش ممکن است بسیار بیش از نیاز بدنی‎اش باشد. بدین ترتیب دلیل افزایش وزن برخی افراد پس از پایان تعطیلات عید به خوبی روشن است. ورود بیش اندازه کالری به بدن و کم‎تحرکی علت مهم این اضافه وزن است.

یادآوری می‎شود که مصرف برخی مغزدانه‎ها در عده بسیار کمی از افراد می‎تواند ایجاد حساسیت نماید که در این صورت به ناچار این عامل حساسیت باید متوقف شود.

در بین آجیل‎ها، بادام‎زمینی و سپس بادام برزیلی بیشترین احتمال ایجاد حساسیت را دارند. در هر حال مصرف مقدار کمی از این مواد در حد توصیه متخصص تغذیه برای افراد مختلف با توجه به وضعیت فیزیولوژیک آنها به سلامت کمک کرده، ولی مصرف بیش از اندازه آنها به هیچ‎وجه قابل توصیه نیست.

سالی خوش و توام با شادکامی و سلامت آرزومندیم.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان