امروزه روانشناسی تصویر ذهنی به اثبات رسیده است. روانشناسی تصویرذهنی در زمینههای شخصیتهای مستعد سلامت، شخصیتهای مستعد بیماری، شخصیتهای مستعد خوشبختی و بدبختی، شخصیتهای مستعد شکستطلب و موفقیتطلب و بسیاری از حقایق مشهود زندگی بینش تازهای میآفریند.در زمینه قدرت تفکر مثبت بصیرت تازهای ایجاد میکند و مهمتر از آن توضیح میدهد که چرا در برخی افراد صادق است و در مورد برخی دیگر صدق نمیکند. تفکر مثبت به خصوص وقتی که با تصویر ذهنی خود سازگار باشد به راستی که اعجاز میکند، اما در صورت ناسازگاری مادامی که تصویر ذهنی تغییر نکرده است موثر نیست.
تغییر تصویر ذهنی
تغییر تصویرذهنی در هر جهت که باشد، در جهت بهتر شدن یا بدتر شدن، تنها ناشی از خرد نیست. حاصل تجربه کردن است این حاصل تجربههای خلاق گذشته است و به همین طریق هم میتوانید آن را تغییر دهید. این کودک نیست که به او درس عشق میدهند، از کودکی که عشق را تجربه کرده تبدیل به یک فرد بالغ سالم و شادمان و سازگار میشود. درک، روانشناسی «خویش» میتواند به جای موفقیت و شکست – عشق و تنفر – تلخکامی و شادکامی را با هم عوض کند. با کشف خویش میتوان ازدواج متزلزلی را نجات داده به زندگی از هم پاشیده استحکام بخشید و قربانیان شکست شخصیت را نجات داد.
آیا جراحی پلاستیک به بهتر شدن عزتنفس کمک میکند؟
تغییرات چشمگیری که در کنش و شخصیت شخصی که عیبی از صورتش برداشته میشود این مسأله را در ذهن روانشناسان و جراحان پلاستیک به وجود میآورد. اغلب چاقوی جراحی در دست فرد جراح عصای جادویی بود که نه تنها قیافه بیمار را تغییر میداد، بلکه زندگی او را هم متحول میکرد. جراحی زیبایی ممکن است فایدههای بسیاری هم داشته باشد که ارزندهترین آن بهتر کردن فیزیکی است که ایرادی دارد ولی ظاهر فیزیکی ما عمیقاً از افکار درونی – احساسات – فهم – اهداف و تمایلات ما سرچشمه میگیرد. وقتی با بدنمان راحت نیستیم – سطح اعتماد به نفسمان پایین میآید تأثیر جراحی زیبایی را میتوان با کاهش وزن مقایسه کرد. کسانی که سعی کردهاند وزن کم کنند پیشرفتهای مثل احساس جوانی دوباره – جذابیت و اعتماد به نفس بیشتری دارند. بعد از عمل جراحی زیبایی تغییرات فیزیکی که رخ میدهد میتوانید امیدبخش باشد به عنوان مثال، بیمارانی که جوانسازی صورت انجام میدهند مثل کشیدن صورت ممکن است اعتماد به نفس بیشتری در کار و موقعیتهای اجتماعی به دست آورند و جسماً فعالتر شوند زیرا احساس میکنند همان هستند. کسانی که سالهاست با ظاهرشان احساس راحتی نمیکنند به دنبال این هستند که ظاهرشان را تازه سازند و خودشان را دوباره بسازند که باعث میشود کار جراحان را که نه تنها ساخته نتایج خوشایند زیبایی شناختی است بلکه به وجود آوردن نتایجی است که باعث شود بیمار از لحاظ شخصیتی برجسته و تک به نظر بیاید اما شخصیت بسیاری از این بیماران پس از انجام عمل جراحی تغییری نکرده است.
آنچه باید قبل از جراحی زیبایی صورت بدانید!
از درستی تصمیم خود مطمئن شوید: انتخاب درست بیماران برای عمل زیبایی باید با ارزیابی دقیق آنها از لحاظ روانشناختی صورت گیرد که مهمترین آن انگیزه بیمار است چرا که به اندازه تعداد افرادی که اقدام به این کار میکنند، انگیزهها متفاوت است و هر انگیزهای دلیل برانجام عمل نمیشود و این انگیزه از منابع مختلفی نشأت میگیرد. بیماران معمولاً به وسیله مشاورههای درونی یا بیرونی تحریک میشوند و برخی انگیزه بیرونی خود را راضی کردن دیگران مانند همسر، اقوام و اطرافیان میدانند و فکر میکنند با بهتر شدن وضعیت ظاهری خود میتوانند نتیجه بهتری بگیرند ولی این تفکر تنها در موارد نادر جواب میدهد. بیمارانی که تحت فشار اقدام به عمل میکنند در این امر بیاراده عمل میکنند. فردی مناسب این عمل است که در تصمیمگیری برای عمل نقش دارد و تحت فشار دیگران تن به این عمل نداده است. شدت درد این عمل با انگیزه فرد رابطه غیر مستقیم دارد. اگر فرد با تصمیم خود اقدام به این عمل کرده باشد درد کمتری دارد ولی کسی که تحت فشار عامل خارجی تن به عمل داده درد زیادی را بعد از عمل باید تحمل کند. به عبارتی افرادی که تحت تأثیر انگیزه درونی هستند گزینههای مناسب برای این عمل هستند. با این مسائل از این مورد غافل نشویم که عمل زیبایی مزایایی هم به دنبال دارد و میتواند در روحیه و کیفیت ادامه زندگی برخی افراد موثر باشد و باعث اعتماد به نفس بیشتری در جامعه و در میان دوستان شود.
نقابی که با جراحی به چهره میزنیم
شاید شما نیز از افرادی باشید که در مقابل آینه میایستند و از صورتشان گلهمند هستند این احساس آنقدر قوی است که ممکن است شما را مجاب کند تا خودتان را به تیغ جراحی بسپارید. اگر دلایل پزشکی و درمانی این اقدام را کنار بگذاریم، واقعاً چه چیزی باعث میشود افرادی سالم تنها به بهانه اینکه از چهرهشان خوششان نمیآید زیر تیغ جراحی میروند. حس زیبا شدن به اندازه کافی قوی است تا هر انسانی را مجاب کند برای زیباتر شدن جراحی را تجربه کند و همین امر باعث شده شاهد افزایش روزافزون این عمل زیبایی باشیم. براساس آمار 95درصد از متقاضیان را دختران و زنان 18 تا 45 ساله برای عمل بینی و اندام و 5 درصد آنها را مردان برای بینی و کاشت مو تشکیل میدهد.
به طور کلی جراحیهای زیبایی به 2 دسته تقسیم میشوند
دسته اول به منظور زیباتر شدن و بهتر کردن ظاهر و اندام صورت میگیرد. دسته دوم جراحیهای ترمیمی هستند که به منظور رفع عیب یا نقصهایی صورت میگیرد که در بدن به صورت مادرزادی یا بر اثر سانحه یا هر اتفاق دیگری رخ دادهاند که میتوان از جمله سوختگیهای شدید. آسیبها- ناهنجاریهای مادرزادی و رشدی – عفونتها و بیماریها و برداشتن تومور یا غدد سرطانی اشاره کرد. به رغم تأثیرات مثبتی که اینگونه اعمال جراحی دارد برای اعمال جراحی میتواند بر بهبود کیفیت زندگی فرد داشته باشد. در برخی موارد شاهد اثرات منفی زیادی هم هستیم که از اثرات مالی گرفته تا جسمی و روانی را شامل میشود، برای جلوگیری از چنین پیشامدهایی دو موضوع ضروری است: یکی مراجعه به روانشناس قبل از عمل جراحی که میتواند نقش به سزایی در تصمیم فرد برای انجام عمل داشته باشد و دیگری مراجعه به روانشناس بعد از عمل که معمولاً به درمان افسردگیها و ناراحتیهای روحی مربوط میشود که بیماران به آن دچار میشوند
عوارض جانبی جراحیهای زیبایی
از جمله عوارض میتوان به درد بعد از عمل – عفونت – واکنشهای حساسیتی – حالت تهوع و استفراغ اشاره کرد که به طور کلی در همه عملهای زیبایی مشاهده میشوند ولی عوارض بعد از جراحی تنها به این موارد محدود نمیشود. از دیگر عوارض میتوان به واکنشهای حساسیتی به داروهای بیهوشی – پس زدن بافت پیوندی تغییر رنگ بافت – ایجاد لختههای خون – خونمردگی در ناحیه پوست و آسیبهای عصبی اشاره کرد که میتوانند مشکلات زیادی را ایجاد کنند. عمل زیبایی در افراد سیگاری خطرات بیشتری را به همراه دارد چرا که بهبود زخم را به تعویق میاندازد و در عین حال، خطر عفونت، کبودی، باقی گذاشتن جای زخم و مشکلات ریوی را بیشتر میکند.
مراجعه به روانشناس ضروری است
افرادی که به متخصصان زیبایی مراجعه میکنند بیشتر کسانی هستند که معمولا به دنبال کمال در زیبایی خود هستند. همچنین بیشترین افرادی که بعد از عمل جراحی از وضعیت خود ناراضیاند هم همین افراد هستند. این دسته از افراد کمالگرا به دلیل اینکه جویای بهترینها هستند بیشتر در معرض افسردگی قرار دارند و حتی پس از عمل جراحی هم راضی نمیشوند چرا که دچاروسواس فکری میشوند. این افراد گزینه مناسبتری برای جراحی زیبایی به شمار نمیروند. معمولاً نارضایتی از وضعیت بدنی با کاهش عزتنفس، اعتماد به نفس و احساسات خود در فرد ارتباط دارد. همین احساسات باعث میشوند به دنبال چهره یا نوع ظاهر جدیدی از خود باشید اما تصور نکنید جراحی زیبایی به طور قطع باعث افزایش اعتماد به نفس میشود بلکه همانطور که گفتیم بسیاری از افراد ممکن است بعد از عمل از ظاهر جدید خود راضی نباشند و اعتماد به نفس آنها قبل از جراحی هم کمتر شود و اینجاست که مشکلات آغاز میشود.
توهمزشتی
برای معیوبی مادرزاد جراحی پلاستیک به راستی معجزه میکند اگر به استناد این موارد صحبت کنیم به راحتی میتوان نتیجه بگیریم که شفابخشی مقام اختلالات روانی، ناخشنودی، ناکامی ترس، اضطراب و نبود اعتماد به نفس جراحی پلاستیک تمام عیار کلیه عیوب بدن را از میان برمیدارد. توهم زشتی بسیار شایع است تحقیق اخیری نشان داد نود درصد از دانشجویان به نحوی از انحنا از قیافهشان راضی نبودهاند. اگر کلمات طبیعی یا متوسط معنایی داشته باشد مسلم است نود درصد جمعیت ما نمیتواند قیافه (غیر طبیعی) یا متفاوت یا معیوب داشته باشد. کشور ایران شماره اول جراحیهای زیبایی جهان را دارد از سویی دیگر تقاضا برای جراحی زیبایی بینی در مقام اول – اندام در مقام دوم و حذف چین و چروک در مقام سوم جراحیهای زیبایی قرار دارد. یکی از جراحان پلاستیک در این زمینه میگوید: در ایران علت استقبال از این عمل این است که از لحاظ ژنتیکی و نژادی ایرانیها بینیهای بزرگ و نوک تیز دارند. براساس آمار حدود 75 درصد متقاضیان جراحی زیبایی مشکل اعتماد به نفس دارند. 80درصد از زنان و 60 درصد از مردان تمایل به انجام جراحی زیبایی دارند که تنها 10 درصد از آنها از کار راضی هستند و 50 درصد به عمل دوباره میکشد.
نتیجهگیری
تصویر ذهنی تعیین کننده تمامی نمونههای ناکامی و موفقیتهاست. برای زندگی حقیقی یعنی رسیدن به زندگی رضایت بخش به یک تصویر ذهنی واقعبینانه و شایسته نیاز است و باید بتوانید با آن زندگی کنید. باید از خویش راضی باشید. اعتماد و عزت نفس مناسبی نیز دارید. محتاج خویشی هستید که بتوانید به آن اعتماد و اطمینان کنید باید خویشی باشید که اسباب خجالت شما نباشد و آزادانه آن را به طور خلاق به کار گیرید. به خویشی نیاز دارید که با واقعیت مطابقت داشته باشد و بتوانید به طور موثر در دنیایی حقیقی با آن زندگی کنید. از نقاط ضعف و قوت خود آگاه باشید و در هر دو مورد با خود صادقانه برخورد کنید. تصویر ذهنی باید آن حدود منطقی شما باشد بیش از آن چه هستید یا کمتر از آن وقتی این تصویر ذهنی بیعیب و مطمئن باشد احساس خوشی میکنید و وقتی به خطر افتاد احساس دلواپسی و ناامنی به شما دست میدهد. اگر تصویر ذهنی مایه خجالتتان باشد پنهانش میکنید خلاقیت متوقف میشود آدم نچسبی میشوید و با شما کنار آمدن دشوار میشود اگر جراحت روی صورت تصویر ذهنی را بهتر کند احترام و اعتماد به نفس بیشتر میشود . تنها در صورتی تغییرات شدید روانی به دنبال میآید که به همین اندازه تصویر ذهنی معیوب اصلاح گردد. گاه تصویر خویش بدشکل؛ حتی پس از عمل جراحی باقی میماند.