به گزارش ایسنا، مراسم بزرگداشت سرلشکر محمد سلیمی با حضور جمعی از همرزمان و پیشکسوتان این فرمانده ارتش در باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد.
در این مراسم امیر سرتیپ ابراهیم گلفامرئیس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ارتش گفت: سرلشکر سلیمی یار دیرین انقلاب و یاور امام (ره) و رهبری بود و در زمانهایی که در وزارت دفاع یا فرماندهی ارتش و پس از آن زمانی که مشاور مقام معظم رهبری بودند همواره حضوری اثربخش داشت.
وی ادامه داد:ارتش جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع مقدس 48 هزار شهید را تقدیم نظام جمهوری اسلامی ایران کرده است. از همین رو در این دوران ارتش همواره نقش بیبدیلی را در عرصههای مختلف بر عهده داشته است. این در حالی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، عدهای به دنبال این بودند که ارتش منحل شود اما حضور افرادی مانند سرلشکر سلیمی موجب شد تا امام (ره) به بدنه ارتش اعتماد داشته باشند.
امیرسرتیپ گلفام خاطرنشان کرد: سلیمی یکی از افرادی است که همواره در دوران مختلف زندگی خود، چه زمانی که در ایران به عنوان یک افسر فارغالتحصیل شد و چه زمانی که در آمریکا حضور داشت از دین اسلام دفاع کرد. پس از اینکه از دانشگاه فارغالتحصیل میشود از آنجایی که موذن و مکبر بود پدرش میخواهد که با لباس افسری در مسجد همچنان اذان و تکبیر بگوید.
نویسنده کتاب «یار دوست» درباره چگونگی ثبت تاریخی شفاهی سرلشکر سلیمی بیان کرد: ابتدا ایشان نمیخواستند که خاطراتشان نوشته شود برای همین ما بسیار درخواست و تمنا کردیم چرا که خاطراتشان راهگشای همه ما خواهد بود. بنابراین حدود سه سال طول کشید تا توانستیم خاطراتشان را جمع کنیم و حدودا یک سال هم فرآیند چاپ آن طول کشید. در این کتاب همچنین از خاطرات 9 تن از دوستان و همرزمان سرلشکر سلیمی نیز استفاده کردهایم.
به گزارش ایسنا، در بخش دیگر این مراسم سرهنگ بازنشسته، مهدی کتیبه که در زمانی که سرلشکر سلیمی وزیر دفاع بوده است مسئولیت رکن 2 ارتش را بر عهده داشته است، در سخنانی گفت: من با مرحوم سلیمی از سال 39 که وارد دانشکده افسری شدم آشنا هستم و با یکدیگر ارتباط نزدیکی داشتیم. در آن زمان جلساتی تشکیل میدادیم و در آن حضور مییافتیم. از این رو باید بگویم که سلیمی برای من نقش استاد معنوی، مذهبی و عقیدتی داشته است.
وی ادامه داد: همچنین پنج سالی در شیراز همراه هم بودیم. ما در دورانی که در دانشکده فرماندهی و ستاد درس میخواندیم همواره نزدیک یکدیگر مینشستیم.در جریان مسائل انقلاب نیز بودیم و اعلامیههایی که امام (ره) از پاریس یا نجف میفرستادند را مطالعه میکردیم.
این فرمانده ارتشی خاطر نشان کرد: در ایام انقلاب روزی یکی از فرماندهان ارتشی در رابطه با شاه خائن در سخنانش غلو کرد و درصد بالایی از توصیف او با مسائل عقیدتی و ایمانی مسلمانان اختلاف داشت. پس از پایان مراسم سلیمی به دفتر فرماندهی رفت و اعتراض خودش را با استدلالهایی که داشت بیان کرد. در آن موقع فرمانده پذیرفت و عذرخواهی کرد. قطعا آن زمان تنها کسی که شجاعت این کار را داشت سلیمی بود. این در حالی بود که در آن زمان کسانی بودند که اعتقادات مذهبی نداشتند ولی ایشان در همان زمان از مسئله امر به معروف و نهی از منکر غافل نشدند.
سرهنگ کتیبه یادآور شد: در شیراز همراه یکدیگر به مجلس آیتالله دستغیب و محلاتی میرفتیم و سلیمی هرگز ارتباطش را با علما و روحانیون ترک نکرد.
وی ادامه داد: اگر ارتش قبل از انقلاب عدم همکاری خود را کودتاگران ثابت نمیکرد قطعا آنها کار پلید خودشان را انجام میدادند اما افرادی مانند سلیمی ثابت کردند که بدنه ارتش خیانتگر نیست و از آنها حمایت نخواهد کرد. موضوع دیگر این است که پس از پیروزی انقلاب، کسی را به عنوان فرمانده ارتش انتخاب کردند که حدودا 20 سال در ارتش حضور نداشت. سرلشکر قرنی در آن زمان به دلیل مخالفتش با شاه و آمریکا از ارتش اخراج شده بود، بنابراین حضور مشورتی و تأثیرگذار سرلشکر سلیمی موجب شد که ارتش ساماندهی شود و سازمان درستی به خود بگیرد. در زمان دفاع مقدس نیز سرلشکر سلیمی فرمانده ستاد جنگهای نامنظم شد. این ستاد را شهید چمران و مقام معظم رهبری تشکیل داده بودند.
در ادامه این مراسم سرهنگ محمدعلی شریف از فرماندهان دفاع 34 روزه خرمشهر بیان کرد: سرلشکر سلیمی که پیش از انقلاب اسلامی یعنی سال 45 ستوان یکم بود در خیابان زند شیراز سخنرانیهای تند و آتشین انجام میداد و همواره با شجاعت حرفش را میزد. یکی از کارهایی که بسیار مهم بود تشکیل و نقش هستههای مقاومت در ارتش بود که در انقلاب اسلامی نقش بسیار مهمی بر عهده این هستهها بود چرا که کاری کرد تا ارتش و انقلاب حفظ شود.
در پایان این مراسم حجتالاسلام صفایی رئیس عقیدتی سیاسی دفتر فرماندهی معظم کل قوا در سخنانی بیان کرد: حادثه جان باختن تعدادی از آتشنشانان ما در پلاسکو بسیار جانسوز بود اما در این حادثه روح ایثار و فداکاری را مشاهده کردیم. بدون شک اگر تریبونهای دنیا در دست ما بود دنیا به شگفتی و اعجاب وادار میشد.
وی ادامه داد: همواره در تاریخ افرادی هستند که چنین ویژگیهایی دارند. سرلشکر سلیمی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز یکی از این افراد قهرمان است چرا که همواره موجب تعجب من میشد چون به دلیل آگاهیهای بسیار بالایش در قرآن، احادیث و روایات احساس میکردم ممکن است او یک حجتالاسلام باشد. در عین حال از آنجایی که رستهاش مخابرات بود قاطعیت عجیبی داشت. یکی دیگر از ویژگیهای او این بود که نسبت به دنیا بیاهمیت بود و فقط به همان خانهای که داشت اکتفا کرد. این مسئله ریشه در ایمان و باور دینی او داشت.
حجتالاسلام صفایی با اشاره به اینکه سلیمی در بقا، انسجام و وحدت ارتش نقش بسزایی داشت، توضیح داد: در مقطعی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ارتش شبیه یک قربانی شده بود چرا که دوستانی نادان یا دشمنانی دانا میگفتند که ممکن است ارتش کودتا کند. امام (ره) حرفهای آنها را میشنید اما تنها به سه کلمه اکتفا میکردند که ارتش باید بماند. در این شرایط ارتش نیازمند کسانی بود که به امور ارتش رسیدگی کنند و سلیمی یکی از همین افراد بود. او نه تنها در این مقطع، بلکه در دوران دفاع مقدس نیز نقش بسیار اساسی ایفا کرد. در شرایطی او وزارت دفاع را بر عهده داشت که آن وزارتخانه باید سه شیفت کار میکرد چرا که تحریم تسلیحاتی و اقتصادی بودیم، بنابراین گاهی شبها در مراکز صنعتی حضور مییافت و با پنج دقیقه صحبت آن چنان روحیهای به کارکنان میداد که مثالزدنی بود.
وی افزود: اینکه چرا برای آتشنشانان یا افرادی همچون سرلشکر سلیمی مراسم بزرگداشت برگزار میکنیم این است که آنها روحیه قهرمانی و ایثار و شهادت را در جامعه زنده نگه میدارند و همواره برای یک جامعه نقش موثر و بیبدیلی خواهند داشت. افرادی همچون سلیمی پشتوانههای یک فرهنگ هستند.
به گزارش ایسنا، در بخش پایانی این مراسم از امیرسرتیپ گلفام و فرزند مرحوم سرلشکر محمد سلیمی تقدیر شد.
همچنین کتاب «یار دوست» که تاریخ شفاهی سرلشکر محمد سلیمی رونمایی شد. امیرسرتیپ ابراهیم گلفام و قاسم اکبری مقدم نویسندگان این کتاب هستند.