به گزارش همشهری آنلاین : رسم است با فرا رسیدن «سیزده به در» سفرههای هفتسین جمع شود، اما توصیه میکنیم امسال از جمع کردن سماق خودداری کنید! سماق قویترین آنتی اکسیدان نوروزی است که بهتر است از سفره هفت سین به سفره غذا منتقل شود.
1- این چاشنی غذایی یکی از بینظیرترین ترکیبات آنتی اکسیدانی است که خواص ضد التهابی، ضد سرطانی و ضد پیری دارد و به همین دلیل به روند بهبود و حتی پیشگیری از سرطان سینه و التهاب مثانه و مفاصل کمک میکند.
2- اگر دیابت دارید، سماق را جزئی ثابت از برنامه غذایی خود قرار دهید؛ مصرف منظم این چاشنی به بهتر شدن پاسخ انسولین کمک میکند. همچنین به دلیل داشتن اسیدهای چرب مفید، برای قلب نیز خوب است.
3- سماق با کمک به بهبود حرکات روده در کاهش یبوست، رفلاکس ناشی از اسید معده و دردهای گاه و بیگاه شکمی نیز موثر است. اثرات ضد میکروبی این چاشنی خوشرنگ به بهتر شدن التهابهای تنفسی و سرفه کمک میکند. برخی کشورها این سماق به همراه عسل را برای سرماخوردگی تجویز میکنند.
4- با سماق میتوانید دمنوش هم درست کنید. بهتر است دانههای سماق را قبل از پودر کردن با مقداری آب جوش در قوری بریزید و به آن چند دقیقه زمان دهید تا عطر و رنگ آب تغییر کند. این نوشیدنی ترش و خوشمزه برای کاهش دردهای عضلانی مفید است و به همین دلیل بین ورزشکاران محبوبیت خاصی دارد.
5- حتما برای شما جالب خواهد بود اگر متوجه شوید سماق برای سلامت زنان نیز مفید است. دمنوش سماق به کاهش ترشحات واژینال و کاهش دردهای قاعدگی کمک میکند. گفته شده در دوران شیردهی نیز باعث افزایش شیر مادر میشود با این حال، برای مصرف آن در دوران بارداری توصیه به احتیاط شده و بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
6- این ادویه شگفتآور اثرات ضد لیپاز هم دارد. سماق با مهار جذب چربی به کاهش کالری دریافتی از غذاهای پرچرب کمک میکند؛ با این حال ممکن است افرادی که به انبه حساسیت دارند، به این چاشنی نیز واکنش نشان دهند. همچنین با برخی داروها تداخل دارد که بهتر است برای مصرف مداوم آن حتما با پزشک خود مشورت کنید.
با اینکه این ادویه در مناطق غرب آسیا شناخته شدهتر است، اما در سالهای اخیر و با انتشار مقالات علمی در نشریات معتبر آی اس آی، توجه جهان به این چاشنی خوش رنگ و طعم جلب شده است.