ماهان شبکه ایرانیان

پیمایش پژوهشکده فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شد

تفسیر ذائقه تصویری ایرانیان

دنیای ‌اقتصاد : یک پژوهش، ذائقه هنری مردم ایران را به تصویر کشید. پیمایش ذائقۀ سینمایی ایرانیان تابستان سال گذشته توسط پژوهشکدۀ فرهنگ پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات انجام شد و در آن ۵۳۳۹ نمونه به شیوه تلفنی مورد پرسش قرار گرفتند

5

تماشای فیلم و سریال از طریق تلویزیون بیشترین فراوانی را نسبت به دیگر روش‌ها دارد و بعد از آن به ترتیب، دانلود از اینترنت، تماشای فیلم و سریال از طریق ماهواره، شیوه‌های رایج پاسخگویان برای تماشای فیلم و سریال است. ترجیح بیش از نیمی از پاسخگویان، یعنی 1/ 58درصد، بر تماشای فیلم‌های سینمایی ایرانی است. از سوی دیگر، 7/ 21درصد، فیلم‌های سینمایی خارجی را ترجیح می‌دهند. برای 6/ 16درصد نیز به‌‌‌طورکلی کشور سازنده فیلم اهمیتی ندارد. افرادی که از هفته‌ای چندبار تا سالی چندبار فیلم یا سریال تماشا می‌کنند 31‌درصد هستند.

همچنین 3/ 18‌درصد نیز اظهار کرده‌اند که فیلم تماشا نکرده یا حداکثر سالی یک فیلم می‌‌‌بینند. به‌‌‌طورکلی 7/ 81‌درصد پاسخگویان گفته‌اند که فیلم و سریال می‌بینند و 3/ 18‌درصد گفته‌‌‌‌اند هرگز فیلم نمی‌‌‌‌بینند یا حداکثر سالی یک فیلم می‌بینند که این عدد نسبتا قابل‌توجه است.

بهترین فیلم‌های ایرانی

در انتخاب بهترین فیلمی که فیلم‌بین‌ها تاکنون مشاهده کرده‌اند، آنان به‌‌‌ترتیب از «متری شیش و نیم»، «اخراجی‌ها»، «آینه بغل» و «مارمولک» نام برده‌اند. قرار گرفتن نام هر دو فیلم سعید روستایی، یعنی «ابد و یک روز» و «متری شیش و نیم» که مضمون اجتماعی دارند، در میان فیلم‌های برگزیدۀ پاسخگویان در نوع خود توجه‌برانگیز است. این دو فیلم در سالیان اخیر به دلایل مختلف موضوع توجه مخاطبان قرار گرفته و از مدیوم‌های مختلف مانند اینترنت و ماهواره در دسترس آنان بوده‌اند. اما روند کلی‌تر عبارت است از محبوبیت فیلم‌های کمدی در میان مردم؛ فیلم‌هایی که برخی از آنان به دلیل کیفیت نازل مورد انتقاد منتقدان سینما قرار داشته‌‌‌‌اند.

از پدرخوانده تا ارباب حلقه‌ها

براساس پیمایش ملی ذائقه سینمایی ایرانیان، مردم شناخت زیادی از «فیلم‌های خارجی» ندارند و حوزۀ علایق آنان نیز بسیار متنوع است. جز گروه بسیار ناچیزی از علاقه‌مندان حرفه‌ای سینما، انتخاب سایرین تاحدی «تصادفی» است و البته با جنبۀ سرگرم‌‌‌کنندگی مرتبط است. به لحاظ ژانر نیز در این فهرست تنوع به چشم می‌خورد. چند فیلم از فیلم‌های موسوم به اکشن در فهرست فیلم‌های برگزیدۀ خارجی مخاطبان قرار گرفته است.  «سریع و خشن»، «پدرخوانده»، «ارباب حلقه‌‌‌ها»، «شعله» و «بربادرفته» به ترتیب فیلم‌‌‌های برگزیده مخاطبان بوده است.

تماشای سریال‌های ایرانی و خارجی

در پاسخ به این پرسش که «بیشتر سریال‌های ایرانی تماشا می‌کنید یا خارجی؟» اکثر پاسخگویان یعنی 9/ 73درصد اظهار کرده‌اند که سریال‌های ایرانی را بیشتر تماشا می‌کنند. در مقابل 2/ 14درصد بیشتر سریال‌های خارجی را تماشا می‌کنند. 7/ 1‌درصد نیز برایشان ایرانی یا خارجی بودن سریال تفاوتی ندارد. در میان افرادی که «سریال‌های خارجی» را تماشا می‌کنند، سریال‌های آمریکایی و ترکیه‌ای در رده‌های اول و دوم قرار گرفته‌اند. فاصلۀ میان این دو نیز زیاد نیست. همان‌طور که انتظار می‌رفت سریال‌های ترکیه‌ای جایگاه مهمی در سبد مصرف فرهنگی ایرانیان پیدا کرده‌اند.

بهترین سریال‌های ایرانی

پاسخگویان سه سریال «پایتخت»، «دودکش» و «یوسف پیامبر» را به عنوان سریال‌های محبوب خود برگزیده‌اند. به‌جز سریال محبوب «پایتخت» و تاحدی سریال «دودکش» که فصل سوم آن در زمان اجرای پیمایش برای نخستین‌بار در حال پخش بود، سایر سریال‌ها از سوی شمار اندکی از پاسخگویان به عنوان سریال محبوب انتخاب شده‌اند.

معیارهای انتخاب فیلم

پرسش «فیلم‌هایی را که می‌بینید غالبا چطور انتخاب می‌کنید؟» می‌تواند در شناخت آگاهی، جدیت و ترجیحات پاسخگویان پرسش مهمی باشد. 37‌درصد پاسخگویان گفته‌اند که بیش از هر عامل دیگری «اتفاقی» فیلمی را برای تماشا انتخاب می‌کنند. 5/ 17‌درصد پاسخگویان، اطرافیان و دوستان را مهم‌ترین مرجع انتخاب فیلم برای تماشا عنوان کرده‌اند و حدود 14‌درصد تبلیغات و 14‌درصد نیز حضور بازیگر موردعلاقه‌شان را ملاک اصلی در انتخاب فیلم دانسته‌اند، اما سهم کارگردان 4/ 2 و نقدهای سینمایی صرفا کمی بیش از 6‌درصد است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی