دکتر پریسا امیدیان : متخصص گوش، حلق و بینی ؛ مدرس دانشگاه علوم پزشکی ایران
تحریریه زندگی آنلاین : شایعترین بیماری غیر واگیر در سراسر جهان آلرژی است. آلرژی واکنش زیاد و غیر طبیعی سیستم ایمنی بدن به مواد بیضرر است. طی سالیان اخیر شیوع آلرژی بیشتر شده است که از علل شیوع آلرژی در سالهای اخیر میتوان به تغییر سبک زندگی (زندگی آپارتمانی و کمبود تماس با آفتاب)، استفاده زیاد از آنتی بیوتیکها، افزایش چاقی و زندگی کمتحرک اشاره کرد. شایعترین مواد آلرژی زا گرد و غبار، کپکها و گرده گیاهان هستند. شایعترین عامل ابتلا به آلرژی، سابقه خانوادگی است.
اگر درخانواده ای پدر یا مادر آلرژی داشته باشند، احتمال آلرژی فرزندشان 50 درصد است. اگر هر دو آلرژی داشته باشند احتمال آلرژی فرزندشان 75 درصد است. در هر جایی از بدن میتوانیم آثار آلرژی را ببینیم، مثلا سیستم تنفس (آسم، خسخس سینه، سرفه و تنگی نفس)، پوست (کهیر، اگزما و درماتیت آتوپیک)، چشم (آبریزش و تورم چشمها) و سیستم گوارش (اسهال، درد شکم، استفراغ، مدفوع خلطی، عدم وزن گیری و وجود رگه خون در مدفوع)
آلرژی انواع مختلفی دارد مانند آلرژیهای گوارشی، آلرژیهای فصلی و آلرژیهای پوستی
اگر فردی یک نوع آلرژی دارد (برای مثال آلرژی پوستی)، احتمال ابتلا به سایر انواع آلرژی در آن فرد بیشتر است. در این قسمت درباره آلرژیهای فصلی در کودکان، راههای پیشگیری از آن و کنترل علائم آن صحبت میکنیم.
بیشتربخوانید:
علائم آلرژی فصلی در کودکان
اگر کودک شما هر سال در یک بازه زمانی خاص در فصل بهار یا پاییز دچار علائم خارش، عطسه و آبریزش بینی میشود، باید بدانید که او آلرژی فصلی دارد. این علائم در افراد مختلف با هم فرق دارد. ممکن است در برخی افراد شدید و در برخی دیگر نیز خفیف خود را نشان دهد علائم معمولا به صورت زیر میباشد.
گرفتگی بینی
عطسههای مکرر
خارش و ترشح ازبینی
خارش گوشها یا سقف دهان
التهاب و قرمزی چشم
سینوزیت
التهابات پوستی (حالت کهیر)
آسم و سرفه
بیشتربخوانید:
آلرژی های بهاری دارید؟ این هفت دمنوش را امتحان کنید
درمان حساسیت فصلی در کودکان
مهمترین راه برای کاهش علائم آلرژی این است که ماده آلرژنی که موجب بروز حساسیت در کودکان شده است شناسایی شود. ضروری است بعد از شناسایی ماده آلرژن جهت پیشگیری از بروز علائم، از آن دوری کرد. از دیگر درمانها میتوان به مصرف مقطعی آنتیهیستامینهای خوراکی یا تنفسی، اسپریهای بینی و قطرههای چشمی با تجویز پزشک اشاره کرد. اگر شدت بروز علائم شدید است، ضروری است سریع کودک را به اورژانس انتقال دهید، چون علائم بیماری گاهی اینقدر شدید است که کودک دچار شوک آنافیلاکتیک میشود و میتواند منجر به مرگ کودک شود. آنافیلاکسی نوع شدیدی از حساسیت است که به صورت تنگی نفس، خرخر کردن، کهیر ناگهانی کل بدن، تورم لبها و زبان، تغییر ضربان قلب، کاهش فشار خون و کمکم کاهش سطح هوشیاری کودک بروز پیدا میکند. در صورتی که واکنش انافیلاکسی برای یک کودک یک بار اتفاق بیفتد، باید سریع کودک را به اورژانس برسانید و بعد از درمان، از آن به بعد، کودک تحت نظر پزشک فوق تخصص آلرژی باشد.
بیشتربخوانید:
راههایی برای پیشگیری از بروز علائم آلرژی فصلی در کودکان
برای کاهش تماس با گردهها و کپکها و سایر عوامل آلرژن کارهای زیر را انجام دهید:
ملحفهها را هفتهای یک بار بشویید؛
قبل از ورود به منزل کفشهایتان را دربیاورید؛
حداقل هفتهای دو بار زمین را جاروبرقی بکشید؛
در صورت امکان، پنجرهها را ببندید و از فیلترهای ضدحساسیت برای دستگاه تهویه استفاده کنید؛
از کشیدن سیگار در منزل اجتناب کنید؛
نگه داری از حیوانات خانگی در منزل ممنوع باشد؛
برای شستن گرده گیاهان از روی بدن و موی کودکان، شبها آنها را به حمام بفرستیم؛
برای جلوگیری از آلرژی در کودکان بهتر است عروسکهای آنها را مرتب بشوییم.
بیشتربخوانید: