لبخند زیبا اهمیت بسیاری در اعتماد به نفس افراد خصوصاً در روابط اجتماعی آنها دارد. در همین راستا امروزه دندانپزشکان متخصص در این زمینه راههای بسیاری را برای زیباسازی دندان و جلوه بهتر آن در نظر گرفتهاند. یکی از این راهها کامپوزیت دندان است. کامپوزیت دندان انواع مختلفی با جنسهای متفاوت دارد. افراد میتوانند با مشورت دندانپزشک جنس کامپوزیت خود را انتخاب نمایند؛ اما در این بین انتخاب رنگ طبیعی یا سایر رنگهای کامپوزیت برای برخی دشوار به نظر میرسد. به راستی کامپوزیت دندان رنگ طبیعی چه اهمیتی دارد؟
کامپوزیت دندان چیست؟
داشتن لبخندی زیبا میتواند چهره هر فردی را گشادهتر و شادابتر نشان دهد. در حال حاضر هر کسی میتواند لبخندی متفاوت و زیبا داشته باشد. این موضوع برای بسیاری از افراد که دچار ناهنجاری در دندانهایشان هستند یک خبر خوب محسوب میشود. کامپوزیت دندان راهی برای سالم و زیبا نشان دادن دندانها است. این روش توسط یک ماده به نام کامپوزیت انجام میشود. کامپوزیت نوعی مواد با استحکام بالا است که دندانپزشکان در پرکردن دندانها نیز از آن استفاده میکنند. این ماده از نظر جنس و رنگ تفاوت چندانی با دندانهای طبیعی ندارد.
تمام این ویژگیها باعث میشود تا کامپوزیت مادهای ارزشمند به شمار آید. انجام کامپوزیت به این صورت است که دندانپزشک لایهای نازک از ماده خمیری را روی دندانهای فرد میگذارد. این ماده پس از فرمگیری و اثبات شکل دندانها، برای قرارگیری روی دندانهای فرد آماده میشود. مرکز کامپوزیت در تهران یا دیگر شهرهای کشور در انتخاب رنگ و انواع کامپوزیت، متقاضیان را راهنمایی میکنند. رضایت از کامپوزیت برای فرد بسیار اهمیت دارد؛ چراکه قرار است مدت زمان طولانی از آن استفاده کنند. دندانپزشکان برای اینکه مواد خمیری کامپوزیت استحکام لازم را داشته باشند، آنها را در معرض نوری آبی قرار میدهند.
طیف رنگی کامپوزیت دندان
کامپوزیتها از طیف رنگی مختلفی برخوردار هستند که جوابگوی هر سلیقه و نظری خواهند بود. رنگ نرمال، بسیار سفید و رنگ یخچالی برای کامپوزیت دندان استفاده میشود؛ اما اگر نگاهی تخصصیتر به طیف رنگی کامپوزیت داشته باشیم، میتوانیم آنها را به 4 دسته تقسیم کنیم. دندانپزشکان این 4 دسته رنگ را با عنوان سایه کامپوزیت میشناسند. A.B.C.Dچهار دسته سایه کامپوزیت هستند. اولین دسته A رنگهای طیف قهوهای مایل به قرمز را در بر میگیرد. دسته B رنگهای مایل به زرد را تشکیل میدهد.
دسته C رنگهایی با طیف خاکستری را در بر میگیرند که نزدیک به سایه دسته D هستند. دسته D طیف رنگی خاکستری مایل به قرمز را دارند؛ اما نکتهای که وجود دارد این است که این دستهها خودشان یک مجموعه از طیف رنگی مختص به خود هستند. هر دسته خود 4 رنگ دارد که از روشن به تیره تغییر میکنند. طیف رنگی کامپوزیت دندان به بیماران این امکان را میدهد که کامپوزیت مورد علاقه خود را به راحتی انتخاب کنند. برخی از بیماران تمایل دارند که رنگهای مد روز را برای کامپوزیت انتخاب نمایند. این رنگها عبارتند از:
بهترین رنگ کامپوزیت دندان چیست؟
بهترین رنگ کامپوزیت دندان برای بیماران مختلف متفاوت است. بهطور میانگین افرادی که برای کامپوزیت دندان به دندانپزشکی مراجعه مینمایند، رنگهای مشترکی را برای رنگ کامپوزیت انتخاب میکنند و اکثرا به دنبال کامپوزیت با رنگ طبیعی هستند. کامپوزیت به رنگ های بلیچ، کامپوزیت سوپر بلیچ و مواردی از این دست در بین افراد بسیار نام آشنا هستند و طرفداران کامپوزیت به دنبال اطلاعاتی تکمیلی راجع به رنگ های مختلف ونیر کامپوزیت هستند. این رنگها شامل سه طیف A1.A3 و B1 میشوند. این رنگها طرفداران بسیاری دارند. اما پرطرفدار بودن یک رنگ به معنی بهترین بودن آن نیست. ب
این نوع کامپوزیت سطح استحکام بالایی دارد که رضایت مصرفکنندگان را به خود جلب کرده است. همچنین برای افرادی که قصد دارند تنها چند دندان خود را کامپوزیت کنند مناسب خواهد بود؛ چراکه با رنگ سایر دندانها مطابقت دارد. سایه رنگ BW که در بین افراد جوان بسیار محبوبیت داشته است، به نوعی خاص میدرخشد. همچنین استحکام عالی و سازگاری متناسب با مشکلات دهان و دندان را دارد.
استحکام و ماندگاری رنگ کامپوزیت چگونه است؟
عاملی که در استحکام و ماندگاری رنگ کامپوزیت نقش دارد، جنس اصل بودن آن است. دندانپزشکان پس از انجام کامپوزیت به بیماران توصیه میکنند تا برای ماندگاری بیشتر رنگ کامپوزیت به سلامت دندانهای خود رسیدگی کنند. اما اگر جنس کامپوزیت باکیفیت نباشد هر چقدر که فرد به سلامت دندانهای خود رسیدگی کند باز هم احتمال تغییر رنگ وجود دارد. پس کیفیت کامپوزیت تأثیر مستقیم روی استحکام و همچنین ماندگاری رنگ کامپوزیت خواهد داشت. عوامل دیگری مانند خوراکیهای رنگدانهدار، مصرف دخانیات و... موجب تغییر رنگ کامپوزیت خواهد شد.
معیارهای مهم در انتخاب رنگ کامپوزیت دندان
هر شخصی باتوجه به سلیقهای که دارد معیارهای مهم در انتخاب رنگ کامپوزیت دندان را انتخاب میکند. در بعضی افراد این معیارها متفاوت هستند و بیمار احتیاج به مشاوره با متخصص را دارد. اغلب انتخاب رنگ بین کامپوزیت طبیعی یا رنگهای بسیار سفید برای بیماران مشکل است؛ اما تنوعی که کامپوزیتهای امروزی دارند موجب شده تا کمی از این مشکل کاسته شود و افراد قدرت انتخاب بیشتری پیدا کنند. هیچ فردی در حال حاضر وجود ندارد که رنگ مورد علاقه خود را از بین طیفهای رنگی کامپوزیت نیابد.
متخصص دندانپزشکی زیبایی به انجام این فرآیند کمک شایانی میکند. او با توجه به علاقه، رنگ پوست و کیفیتی که بیمار در نظر دارد، کامپوزیت مناسب را معرفی مینماید. مراجعه کنندگانی که در سنین جوانی هستند علاقه دارند تا دندانهایی سفیدتر از حالت عادی داشته باشند. برخی افراد بر این باور هستند که برای جذابیت بیشتر باید از کامپوزیتهای رنگ روشن استفاده نمایند. این عقیده برای هر شخصی متفاوت است، اما معمولاً طی گذشت زمان کمی فرد از رنگ دندانهایش ناراضی خواهد بود.
با این حال عواملی هستند که با در نظر داشتن آنها از انتخاب خود راضی خواهید شد؛ مثلاً کامپوزیت افراد تیره باید به رنگ طبیعی نزدیک باشد. برعکس افرادی که پوست روشنی دارند باید از کامپوزیتهای بسیار روشن استفاده کنند تا متناسب با رنگ پوستشان باشد. مناسبترین گزینه برای این دسته از افراد طیف رنگی B2 است. انتخاب رنگ کامپوزیت با توجه به رنگ سفید چشم نیز انجام میشود. اگر رنگ دندانها روشنتر از سفیدی چشم باشد، رنگ کامپوزیت حالت خوبی نخواهد داشت.
با مراجعه به وبسایت تخصصی دکتر سید رضا خسروانی متخصص دندانپزشکی زیبایی ترمیمی در تهران به آدرس doctorkhosravani.com میتوانید از مقالات آموزشی رایگان در زمینه کامپوزیت دندان بهره گرفته و در صورت نیاز به دریافت نوبت آنلاین، از مشاوره های تخصصی ایشان بهره مند شوید.
کلام آخر
هر فردی که مشکل ناهنجاری دندان دارد و ضمن درمان از رنگ دندانها ناراضی است، میتواند کامپوزیت انجام دهد. همچنین استفاده از کامپوزیت برای افرادی که تنها با رنگ دندانهای خود مشکل دارند نیز مرسوم است. شاید این سؤال برای هر مراجعه کنندهای به وجود بیاید که کامپوزیت دندان رنگ طبیعی چه اهمیتی دارد؟ دلایل بسیاری از جمله غیر طبیعیشدن دندانها موجب ایجاد این اهمیت در فرآیند کامپوزیت شدهاند.