سرکنسولگریهای هلند، انگلیس و آلمان در استانبول و سرکنسولگری فرانسه در منطقه «بی اوغلو» استانبول نیز بهدلایل امنیتی بهطور موقت تعطیل شدند. سرکنسولگری هلند و آلمان نیز بهدلیل تظاهرات اعتراضی احتمالی و افزایش تهدید علیه اهداف غربی بهطور موقت بسته شد. اقدام تعدادی از کشورهای غربی در بسته شدن کنسولگریهای خود با واکنش ترکیه روبهرو بود. مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه با لحن انتقادی اعلام کرد: «به جای بستن کنسولگریها یا سفارتخانهها، مشکلاتشان را با ما در میان بگذارند. آنها تاکنون هیچگونه اشتراک اطلاعات مشخصی با ما نداشتهاند. ما فکر میکنیم این اظهارات، هدفمند است و با آداب دوستی و ائتلاف، انطباق ندارد. انتظار داریم کمی صداقت داشته باشند. در عین حال، ما علیه همه سازمانهای تروریستی از جمله داعش و پ.ک.ک میجنگیم. ما در واقع فکر میکنیم که این اقدامات آنها عمدی است.»
وزارت کشور ترکیه درخصوص هشدار امنیتی آمریکا، فرانسه و آلمان به شهروندان خود درباره سفر به ترکیه، اعلام کرد پس از اقدامات شوم علیه قرآن در کشورهای سوئد، هلند و دانمارک، تمامی ارزیابیها در قبال تحریکات احتمالی صورتگرفته و تدابیر امنیتی به بالاترین سطح رسیده است. اطلاعاتی مبنی بر اینکه سازمانهای تروریستی مانند داعش و القاعده با استناد بهوقایع شنیع فوق بهدنبال اقدام در بسیاری از کشورها هستند با دقت مورد ارزیابی قرار میگیرد و اطلاعاتی که هر از گاهی در چارچوب هشدار امنیتی به ترکیه مخابره میشود، بهدقت بررسی خواهد شد. افرادی که قبلا از یک کشور دوست آمده بودند و در هشدار امنیتی این کشور نیز اسامی آنها ذکر شده بود، بازداشت شدند؛ ولی در بازرسیهای انجامشده هیچگونه سلاح، مهمات و نشانههایی از آمادگی برای انجام اقدام تروریستی بهدست نیامد.»
ترکیه اخیرا طی اعلام آماری علیه سازمانهای تروریستی مدعی شد در سال2022 تعداد 1042عملیات علیه گروه تروریستی داعش انجام شده و 1981نفر از آنها را بازداشت کرده است. در ماه ژانویه2023 نیز با انجام 60عملیات علیه گروه تروریستی داعش 95مظنون دستگیر شدند. در سال گذشته علیه گروه تروریستی پ.ک.ک/ ی.پ.گ نیز تعداد 130هزار و 981عملیات انجام شد و در این عملیات 8410 مظنون دستگیر شدند. در ماه ژانویه نیز علیه این گروه 9040عملیات انجام گرفت و 378نفر بازداشت شدند.
در پی سوزاندن قرآن کریم در سوئد، آمریکا با دریافت اطلاعاتی مبنی بر احتمال وقوع حملات تلافیجویانه، به شهروندان خود درباره سفر به ترکیه هشدار داد. سرکنسول جدید آمریکا در استانبول، مدعی شد آمریکا هشدار خود درباره سفر به ترکیه را که در تاریخ 27 ژانویه صادر کرده بود، در 29ژانویه با «مشخص کردن مکانها و مقاصد احتمالی» گسترش داد. به ادعای او، امنیت شهروندان آمریکایی اولویت اول است. هنگامیکه اطلاعاتی درباره هر تهدیدی دریافت میکنیم، وظیفه داریم به شهروندان خود هشدار دهیم. ما بهشدت نگران آتش زدن قرآن و حملات تلافی جویانه احتمالی در اروپا هستیم. هشدار امنیتی ما در 29ژانویه منعکسکننده نگرانیهای ما درباره احتمال وقوع حمله به مکانهایی نظیر کلیساها، کنیسهها، نمایندگیهای دیپلماتیک و عبادتخانهها و اماکنی است که تعداد زیادی از اتباع خارجی در آن تجمع میکنند.»
سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه اعلام کرد: «برخی سفارتخانهها و کنسولگریها درباره شرایط امنیتی ترکیه، نگرانیهایی دارند که مبنای منطقی ندارد. این اظهارات غیرمسوولانه است، این بیمسوولیتی آنها غیرقابل قبول است. اظهاراتی که به اعتبار ترکیه لطمه بزند، غیر قابل قبول است. ترکیه کشور امنی است.»
او که کشورهای اروپایی را به راهاندازی «جنگ روانی» و تلاش برای از بین بردن گردشگری این کشور متهم میکند و تاکید دارد: «بسته شدن کنسولگری و هشدارهای مسافرتی بخشی از توطئه غرب برای آسیب رساندن به بهبود بخش گردشگری ترکیه پس از همهگیری ویروس کرونا است. در روزی که هدف خود را برای جذب 60میلیون گردشگر اعلام کردیم، در زمانی که 5/ 5 میلیون گردشگر وارد شدند و 46میلیارد دلار درآمد گردشگری بهدست آوردیم، آنها در آستانه آغاز یک جنگ روانی جدید علیه ترکیه بودند.»
وی همچنین خطاب به سفیر آمریکا در ترکیه مدعی شد سفرای آمریکا همواره به سایر سفیران خارجی بهطور پنهانی مشاوره میدهند. در اروپا هم همین کار را میکنند. آنها فکر میکردند میتوانند علیه ترکیه طراحی کنند. آنها فکر میکنند میتوانند با مشورتهای پنهانی، علیه ترکیه توطئه طراحی کنند. به سفیر آمریکا میگویم که میدانم از طریق کدام روزنامهنگاران چه مطالبی مینویسی. میدانم که شما چکار کردهاید، چه اقداماتی انجام دادهاید و چگونه میخواهید ترکیه را دچار هرجومرج کنید. دستهای کثیفتان، آن چهرههای نقابدار و تمسخرآمیز خود را از ترکیه دور کنید. ترکیه تاکنون عملکرد مهمی درخصوص کشف تروریستهای خارجی ارائه کرده ولی متاسفانه رویکرد سیاسی غرب نسبت به این موضوع، عدم نشان دادن اهمیت لازم و بیکفایتی دولتهای غربی در این زمینه پیامدهای خاص خود را داشته است. آمریکا و غرب حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) را که فعالیت آن در ترکیه ممنوع است، حمایت میکنند و پول، امکانات و منابع انسانی در اختیار این گروه تروریستی قرار میدهند که رویای ایجاد کشوری تروریستی را رها نکرده است.»
سفرای کشورهای آمریکا، هلند، سوئد، سوئیس، انگلستان، آلمان، بلژیک، فرانسه و ایتالیا در آنکارا که هشدار امنیتی در ترکیه دادند یا فعالیت نمایندگیهای دیپلماتیک و کنسولی خود را در این چارچوب به حالت تعلیق درآوردند، به وزارت خارجه ترکیه احضار شدند. آنکارا به سفرای خارجی تاکید کرده «امنیت تمامی نمایندگیهای دیپلماتیک در ترکیه بر مبنای قراردادهای بینالمللی تامین میشود.» آنکارا همچنین اعتقاد دارد شبکه فتحالله گولن و گروه تروریستی پ.ک.ک، دولتهای اروپایی را علیه ترکیه تحریک کردهاند.