وزیر صمت افزود: سامانه جمعسپاری یکی از ابزارهای حکمرانی نوین است که به رشد تولید و مهار تورم کمک میکند. بحث امروز هم یک مولفه دیگر از حکمرانی نوین است که میتوان به آن هوشمندسازی هم گفت. وی ادامه داد: در مورد دولت الکترونیک یا هوشمند تصور اشتباهی است، مبنیبر اینکه اگر فرآیندهای داخلی را الکترونیک کنیم یعنی به هدف رسیدهایم اما اصل حاکمیت هوشمند یعنی اینکه بخش تحتمدیریت هم الکترونیک شود. دولت هوشمند را در حد یک سازمان هوشمند تعریف نمیکنیم بلکه هوشمندسازی ساختارها و بخش مدیریتی نیز مدنظر است. وی با بیان اینکه سامانه شفافیت فروشگاهی تکمیلکننده سامانه جامع تجارت است، گفت: در سامانه جامع تجارت یک جایی به بعد زنجیره آماری قطع میشود. از زمانیکه محصول بهدست عمدهفروش میرسد و وارد بازار میشود، اطلاعاتی نداشتیم اما سامانه شفافیت فروشگاهی حلقه انتهایی سامانه جامع تجارت یا سامانه تولید تجارت است تا انتهای خط، تولید و تجارت نیز شفاف شود. وزیر صمت گفت: البته اسم سامانه جامع تجارت به سامانه تولید و تجارت تغییر کردهاست. وی در ادامه تصریح کرد: در حالحاضر همکاران ما در سراسر کشور مثلا 100 قلم کالا را قیمتگیری میکنند و عصر آن روز استعلام قیمتها را میگیریم، اما در سامانه شفاف فروشگاهی وقتی خریدی انجام میشود و خریدار کارت میکشد تمام اطلاعات مبلغ و میزان خرید برای سامانه ارسال میشود. هر روز به ما اطلاع میدهند که مثلا فلان نوع ماکارونی با این تعداد و قیمت در فلان فروشگاه در شهر ایکس فروخته شد.
وی افزود: این سامانه دو کاربرد دارد؛ ابتدا اینکه موجودی کالاها و کالاهای باقیمانده در انبار مشخص میشود و به این ترتیب آمار شرکت پخش شفاف میشود. کاربرد دوم اینکه مشخص میشود کالا با چه قیمتی فروخته شده و میتوان متوجه گرانفروشیها شد، بنابراین اطلاعات پرداخت در اختیار ما قرار میگیرد و قیمتها را میتواند کنترل کند. علاوهبر این الگوی خرید و کلانداده فراهم و رفتارهای مصرفی مردم هم مشخص میشود، بنابراین با سامانه فروشگاهی علاوهبر اطلاع داشتن از موجودی و قیمت کالاها کلاندادهای مبنیبر رفتار مصرفکنندگان بهدست میآوریم تا بدانیم بازار به کدام سمت میرود.
وی گفت: بیش از 11هزار فروشگاه به این سامانه متصل هستند که از این تعداد 9هزار و600 فروشگاه در حال تبادل داده هستند و اطلاعات مربوط به قیمت کالا در سراسر کشور را به این سامانه ارائه میدهد.