نیروی هوایی تایلند اعلام کرد، آمریکا فروش جنگندههای رادار گریز اف-35 خود به بانکوک را بابت مسائل مربوط به آموزش و الزامات تکنیکی رد کرده است.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، تایلند به عنوان یکی از متحدان بزرگ و غیر عضو ناتو در سال 2003 از سوی آمریکا تعیین شد و سال گذشته میلادی برای خرید این جنگندههای جدید به منظور جایگزین کردنشان با جنگندههای اف-5 و اف-16 آمریکا که فرسوده شدهاند، مبلغ 407.68 میلیون دلار کنار گذاشته بود.
یکی از مقامهای نیروی هوایی تایلند در بیانیهای اعلام کرد، قرار بود هشت فروند جنگنده اف-35 سری A ساخت کمپانی لاکهید مارتین توسط تایلند خریداری شود؛ اما خرید این جنگندههای نسل پنجم مشمول مسائلی چون محدودیتهای زمانی، الزامات تکنیکی و سازگاری تعمیر و نگهداری شده و آمریکا اعلام کرد که نمیتواند این فروش را انجام دهد.
جنگندههای اف-35 یکی از پیشرفتهترین جنگندههای جهان به شمار میرود و فروش آنها تنها به نزدیکترین متحدان ایالات متحده انجام میشود که شامل کشورهای حوزه هند-پاسیفیک مانند استرالیا، ژاپن، کره جنوبی و سنگاپور میشود.
در حال حاضر تایلند 12 فروند جنگنده JAS-39 گریپن دارد که ساخت شرکت Saab سوئد است و همچنین مدلهایی قدیمیتر از جنگندههای ساخت آمریکا که برای چندین سال است در نیروی هوایی تایلند فعال هستند.
ارتش آمریکا از فناورهای آمریکایی مربوط به دوران جنگ ویتنام استفاده میکند چون در آن زمان میزبان نیروی هوایی و دریایی آمریکا بود. همچنین تایلند برای چندین سال میزبان رزمایش آموزشی "کبرای طلایی" با ایالات متحده بود.
آن روابط گرم بین بانکوک و واشنگتن در پی کودتاهای ارتش در تایلند علیه دولتهای منتخب در سالهای 2006 و 2014 مخدوش شده است.