به گزارش مشرق،تماشای فیلم سینمایی از آن دسته سرگرمیهایی است که از گذشته تاکنون محبوبیتش را بین مردم حفظ کرده و به همین دلیل پخش فیلم سینمایی از تلویزیون را میتوان فرصتی برای جذب بیشتر مخاطب و سرگرم کردن آنها دانست. یکی از وظایفی که تلویزیون در این راستا دارد تامین فیلم و سریال با خرید حق پخش از نهادهای فرهنگی ایرانی یا کشورهای دیگر است.
از دی 1401 تا 10 خرداد 1402 از 41 کشور در سیما فیلم سینمایی پخش شده است که سهم آمریکا با 346 فیلم از دیگر کشورها بیشتر بود و به ترتیب بعد از آن ایران با 190 فیلم، انگلیس 69 فیلمسینمایی، هندوستان با 68 فیلم و فرانسه با 58 فیلم در رتبههای بعد قرار دارند.
این کار از دو جهت اهمیت دارد؛ اول اینکه جدول پخش شبکهها متنوعتر میشود و میتواند پاسخگوی سلیقه مخاطبان بیشتری باشد و از طرف دیگر خرید این فیلمها از لحاظ اقتصادی برای صداوسیما بهصرفهتر است. البته این بهصرفه بودن نباید باعث شود مدیران صداوسیما از توجه به تولیدات داخلی غافل شوند. درنهایت صداوسیما برای تامین فیلمهای سینمایی از کشورهای دیگر وظیفه دارد مطابق با نیازها و البته ملاحظات فرهنگی، سیاسی و اجتماع، آنها را شناسایی، بررسی و نهایتا خریداری کند و در اختیار مخاطبان قرار دهد. در ادامه درباره تعداد فیلمها و تنوع کشورهای پخشکننده آنها در پنجماه اخیر تلویزیون نوشتیم.
طبق آماری که از بررسی کنداکتور پنج شبکه اصلی (یک، دو، سه، چهار، پنج) و شبکه نمایش بهدست آوردیم، از دی 1401 تا 10 خرداد 1402 مجموعا 956 فیلم غیرتکراری از تلویزیون پخش شده است. غیرتکراری به این معنا که هرکدام از این آثار سینمایی به تناوب از شبکههای مختلف بازپخش شدند و این بازپخش را در محاسبه دخالت ندادیم.
بر همین اساس فیلمهای پخششده از 41 کشور بودند که سهم آمریکا با 346 فیلم از دیگر کشورها بیشتر بود و به ترتیب بعد از آن ایران با 190 فیلم، انگلیس 69 فیلمسینمایی، هندوستان با 68 فیلم و فرانسه با 58 فیلم در رتبههای بعد قرار دارند. بهعبارتی میتوان گفت که سهم فیلمهای آمریکایی 36 درصد از کل آثار پخش شده است و سهم فیلمهای ایرانی 20 درصد، در رتبه بعدی سینمای هند و انگلیس، هرکدام با 7 درصد قرار دارند و فیلمهای فرانسوی 6 درصد از کل آثار سینمایی هستند. براساس این آمار کشورهای چین، کره، ژاپن، آلمان هرکدام 2 درصد از کل آثار سینمایی پخش شده در سینما سهم دارند. فیلمهای سینمایی از کشورهای اسپانیا، استرالیا، نروژ، بلژیک، هنگکنگ و روسیه هم سهمی حدود یک درصدی از آنتن تلویزیون را بهخود اختصاص دادند.
با توجه به اینکه حجم آثار سینمایی که در شبکه نمایش پخش میشود بیش از سایر شبکههاست، اگر بهصورت مجزا به پنج شبکه اصلی تلویزیون نگاه کنیم، آمار فیلمهای سینمایی متفاوت خواهد بود. از مجموع 319 فیلم سینمایی که از پنج شبکه اصلی پخش شده است، 110 فیلم ایرانی است و در رتبه بعدی آمریکا با 64 فیلم قرار دارد. در رتبه سوم فیلمهای سینمایی هندی قرار دارند با 41 فیلم و بعد از آن کشورهای بریتانیا با 21 فیلم رتبه چهارم را بهخود اختصاص دادند. فیلمهای سینمایی فرانسوی که از پنج شبکه اصلی پخش شدند هم 14 فیلم هستند و مابقی کشورها کمتر از 10 فیلم را از آن خود کردند.
سهم 67 درصدی شبکه نمایش از پخش فیلم در تلویزیون
سال 1390 شبکه نمایش راهاندازی شد؛ البته با ادغام آن با شبکه تماشا در بازه زمانی سال 1393 تا 1395 موقتا شبکه فیلم و سریال نامگذاری شد اما با افتتاح مجدد شبکه تماشا پخش سریال از شبکه نمایش متوقف شد و این شبکه با هدف پخش 24 ساعته فیلمهای سینمایی دوباره فعالیتش را شروع کرد. بر همین اساس طبیعی است که سهم پخش فیلمهای سینمایی از این شبکه بیشتر باشد. در این پنجماه 67 درصد فیلمهای سینمایی از شبکه نمایش پخش شده است. شبکه یک، هم با سهم 4 درصدی کمترین سهم در پخش فیلم سینمایی را داشته است.
اسفندماه پرفیلم تلویزیون
این انتظار است که در فروردینماه و تعطیلات نوروز، تعداد فیلمهای سینمایی که از تلویزیون پخش میشود، بیشتر از ماههای دیگر است، اما امسال بهدلیل مصادف شدن تعطیلات نوروز با ماه رمضان، هر شبکه برنامه مناسبتی خودش را داشت و فیلمهای پخششده در فروردینماه، رشد قابلتوجهی نداشته است. بررسی آمار کنداکتور هر شبکه نشان میدهد که در ماه اسفند، 203 فیلم سینمایی پخش شده است که در صدر جدول رتبهبندی قرار دارد. بعد از آن به ترتیب بهمنماه با 198 فیلم، فروردین با 197 فیلم، دیماه با 191 فیلم، اردیبهشتماه با 150 فیلم و خردادماه با 17 فیلم سینمایی، میزبان مخاطبان تلویزیون بودند.